Statoil satser på solkraft i Brasil

Satser på solkraft sammen med Scatec Solar.

Statoil staser nå på solenergi i Brasil. Illustrasjonsfoto.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For 25 millioner dollar, snaut 200 millioner kroner, kjøper Statoil seg nå inn i Scatec Solars byggeklare solprosjekt Apodi i Brasil. Med sikrer Statoil seg 40 prosent av eierandelene i prosjektet.

I tillegg Statoil kjøper en 50 prosents andel i prosjektselskapet, som innebærer at Statoil kan delta i oppbygging og drift av solenergiprosjekter i framtiden.

Les også

– Statoil bruker hersketeknikk mot vernetjenesten

160 000 husstander

Samlet investeringskostnad for Apodi-prosjektet er anslått til 215 millioner dollar, vel 1,7 milliarder kroner, som blir 65 prosent prosjektfinansiert og 35 prosent ved bruk av egenkapital, hvorav Statoils andel er rundt 30 millioner dollar, 240 millioner kroner.

Prosjektet vil levere elektrisitet til rundt 160.000 husstander. Selskapene har også avtalt et eksklusivt samarbeid for å sammen utvikle eventuelle framtidige solenergiprosjekter i Brasil.

Les også

Kristin-plattformen vibrerer - har ført til mindre gasslekkasje

Irene Rummelhoff, konserndirektør for nye energiløsninger i Statoil, er i en pressemelding fornøyd med Statoils avtale i et land hun karakteriserer som et kjerneområde for bedriften.

- Brasil er et kjerneområde for Statoil, der vår ambisjon er å levere sikker og bærekraftig vekst i et spennende energimarked. Ved å investere i et sol i Brasil styrker vi posisjonen vi allerede har i landet gjennom produksjon fra oljefeltet Peregrino og i lisensene BM-S-8 og BM-C-33, som blant annet inkludererde ennå ikke utviklede Carcará- og Pão de Açúcar-funnene. Vi er glade for å ha gått inn i vårt første solenergiprosjekt med så en erfaren partner som Scatec Solar, sier Irene Rummelhoff.

Irene Rummelhoff, konserndirektør for nye energiløsninger i Statoil.

Klart neste år

Bygging av solprosjektet starter i løpet av oktober, med sikte på å levere elektrisitet fra slutten av 2018.

- Statoil supplerer aktivt olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare energikilder og vi har så langt fokusert på havvind hvor vi har et unikt konkurransefortrinn og kan bygge på over 40 års erfaring fra olje- og gassindustrien. Apodi-prosjektet er et fornuftig første steg inn i sol-industrien og kan demonstrere hvordan solenergi kan gi Statoil skalerbare og lønnsomme vekstmuligheter, sier Rummelhoff videre i pressemeldingen.

Les også

– Erna og Jonas må redde Norge fra å gå i oljefella

Scatec Solar, hvor Stavanger-mannen Terje Osmundsen har stått sentral i utviklingen av selskapet, har bygget opp en stor portefølje av solkraft i utlandet. Afrika har vært et av de store satsingsområdene de siste årene.

- Potensialet for solenergi i Brasil er betydelig, og sammen med Statoil øker vi våre ambisjoner ytterligere i dette markedet. Vi tar med våre sterke resultater som integrert uavhengig produsent av solenergi inn i partnerskapet, mens Statoil har et sterkt engasjement og erfaring fra Brasil gjennom sine andre energiaktiviteter, sier Raymond Carlsen, konsernsjef for Scatec Solar.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Hvor stort kan solenergi bli Norge?

 2. Fra Silicon Valley til Stavanger Hill

 3. 88 år gamle Harald Indreland ser framover - satser på egenprodusert solstrøm

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Scatec
 3. Solenergi
 4. Equinor
 5. Brasil

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke i Hunnedalen - MC-fører til sykehus med luftambulanse

 2. Lærerne streiker: – Jeg tror alle skal være forberedt på at skolestart blir rammet

 3. Sligo har forsonet seg med exiten – vil lære av Viking

 4. Kutt i norsk strømsalg til Europa ble nedsablet før jul. Plutselig snudde regjeringen

 5. Den siktede gutten innrømmer å ha startet brannen, men nekter straffskyld

 6. NHO fnyser av disku­sjonen om utenlands­kabel: – Provosert