Søviknes vil ikke diktere Statoils ledelse

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) slår fast at Statoils hovedkontor fortsatt skal ligge i Stavanger. Men han overlater til selskapet selv å sørge for at det skjer i praksis.

Publisert: Publisert:

Olje- og energiminister Terje Søviknes bekrefter at Statoils hovedkontor fortsatt skal ligge i Stavanger. Her fotografert under en tur offshore tidligere i mai der han besøkte Songa-riggen i Barentshavet. Foto: Fredrik Refvem

 • Ellen Kongsnes
 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Olje- og energiminister Terje Søviknes bekrefter at Statoils hovedkontor fortsatt skal ligge i Stavanger. Foto: Fredrik Refvem

Statoil har redusert bemanningen i Norge med 2600 stillinger i løpet av tre år. Reduksjonen er størst ved hovedkontoret på Forus. Kuttene er så store at ansatte har ropt varsku.

Frykter forvitring

Tirsdag ble olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) konfrontert av Torstein Tvedt Solberg (Ap) i Stortingets spørretime.

Les om de Statoil-ansattes bekymring:

Les også

Bekymret for Statoils hovedkontor

Søviknes er imidlertid ikke bekymret.

«Søviknes må sende et signal»

– Jeg har nettopp vært i Stavanger og på bakgrunn av siste medieoppslag påpekte konsernledelsen at hovedkontoret i Statoil fortsatt er Forus, sa Søviknes.

– Jeg er skuffet over svaret, sier Torstein Tvedt Solberg.

– Terje Søviknes bekrefter vår frykt om at regjeringen ikke har gitt noen signaler via eierskapet til Statoil for å opprettholde hovedkontorfunksjoner og tilføre nye arbeidsoppgaver til Stavanger.

Han etterlyser direkte politisk engasjement overfor det statlig eide selskapet.

– Det er en passiv statsråd og passiv regjering i et veldig viktig spørsmål for regionen vår.

Jeg mener regjeringen må tørre å bruke verktøyene som ligger i verktøykassen og gi tydelige signaler om at når det kommer nye arbeidsoppgaver, så de tilfaller de også Stavanger, slik at ikke nedbemanningen som har foregått fram til nå, fortsetter.

– Hvilke verktøy mener du statsråden har?

– Staten har jo et stort eierskap i Statoil, og dette kan benyttes til å sende signaler. I tillegg mener Stortinget mye om hvor arbeidsoppgavene skal utføres i behandlinger av planer om utbygging og drift (PUD) og lignende, sier Solberg.

Avviser detaljstyring

– Betyr dette at Ap i regjering kommer til å detaljstyre Statoil i langt større grad enn denne regjeringen har gjort?

– Vi er mer opptatt enn denne regjeringen av å bruke verktøyene som finnes. Vi etterlyser tydeligere signaler i prosessen som har vært. Og vi kommer, hvis vi vinner valget, til å være tydeligere på at Stavanger får sin andel av det når nye arbeidsoppgaver fordeles.

Statsråd Terje Søviknes avviser Solbergs kritikk:

– Torstein Tvedt Solberg kan jo ikke mene at vi fra eiers side skal gå inn og detaljstyre hvordan Statoil organiserer virksomheten sin.

– Men det går vel an å sende signaler uten å detaljstyre?

– Jo, men vi veldig tydelig på, og opptatt av, at Statoil presterer og hevder seg i den internasjonale konkurransen. Da har de vært nødt til å gjøre som alle andre i bransjen og se på kostnader og hvordan de kan effektivisere driften.

– Det er imponerende det de har fått til, ikke minst på kostnader, drift, nye prosjekt og utbygging, sier Søviknes.

LES OGSÅ:

Ikke fornøyd

Tvedt Solberg var fortsatt ikke fornøyd.

– Det går fint an å være profesjonell eier samtidig som man bruker tilgjengelige verktøy som sender signaler til selskapet, sa Tvedt Solberg.

Statoils hovedkontoradresse i Stavanger er tidligere slått fast i eierskapsmeldingen og da Statoil fusjonerte med Norsk Hydros olje og gassdivisjon i 2007. Også da Statoil flyttet inn i signalbygget på Fornebu i 2012 ble spørsmålet reist om selskapet var igang med å snikflytte hovedkontoret til Oslo. Det ble tilbakevist.

LES OM: Per A. Thorbjørnsens bekymring for snikflytting i 2012.

- Statoil snikflyttes til Østlandet

– Det er viktig for virksomheten at Statoil er til stede i hele landet. Regjeringen vil ikke overstyre eller diktere plasseringen av funksjoner i selskapet, sa Søviknes.

Han understreket at det ikke er noen prosesser på gang som går i retning av å flytte hovedkontoret ut av Stavanger.

1700 stillinger borte

Anne Horneland etterlyser nye arbeidsoppgaver lagt til hovedkontoret, både innen drift, geologi, leting og stabsfunksjoner. Foto: Aasland, Jarle

Les også

Statoil kutter mest på Forus

For få år siden var det 6000 ansatte ved Statoils hovedkontor på Forus. Nå er tallet nede i 4300, i følge Anne Horneland, klubbleder for Industri Energi i Statoil.

Flytter ansatte tettere sammen

Selskapet står midt en en massiv flytteoperasjon dette året etter at de besluttet å droppe byggingen av nytt hovedkontor og signalbygg på Forus. Nå skal de i stedet flytte tettere sammen og spare hundre millioner årlig i leieutgifter, bare på Forus. Ved utgangen av 2017 vil Statoil være nede på samme kontorareal som i 1989, ved hovedkontoret på Forus.

Også kuttene de siste tre åra har rammet Forus hardest:

Mens Statoils hovedkontor på Forus har redusert bemanningen med 15 prosent på tre år, har de øvrige kontorene kuttet staben med sju til 10 prosent.

Rammer Forus mest

Her er oversikten analyseselskapet Econ har laget over reduksjon i årsverk fra 2013 til 2016:

 • Bergen: 7 prosent
 • Oslo/Fornebu: 5,5 prosent
 • Sokkelen: 4 prosent
 • Stavanger-Sandnes: 15 prosent.
 • Trondheim: 11 prosent
 • Stjørdal: 7 prosent
 • Mongstad: 7 prosent
 • Kårstø: 6 prosent
 • Harstad: 5 prosent
 • Porsgrunn: 24 prosent.
 • Totalt i Norge (snitt): 10 prosent.
Les også

Statoil sparer 110 millioner årlig i åpent landskap

Les også

To tusen Statoil-ansatte må flytte

Etterlyser nye oppgaver

Mens andre statoilkontorer bygger seg opp fordi de har arbeidsoppgavene knyttet til drift av konkrete olje- og gassfelter, bygger Statoil på Forus ned. Driftsavdelinger med tilhørende logistikkfunksjoner langs kysten bygges opp, mens kontorfunksjonene på Forus bygges ned.

– Hvis ikke hovedkontoret får framtidsrettede oppgaver, som ansvaret for leting og boring, PUD-utvikling og én samlet konsernstab, vil stavangermiljøet forvitre, sier Anne Horneland.

Statsråd Søviknes sa i Stortinget i onsdagens spørretime at regjeringen ikke vil gå aktivt inn å påvirke selskapet i plasseringen av funksjoner i selskapet.

– Statoil har gjort en god jobb med å effektivisere og redusere kostnader. Det er nødvendig for å opprettholde konkurranseevnen. Reduksjonene har vært størst i stab og støttefunksjoner, og derfor er hovedkontoret rammet hardest, sa Søviknes.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Pizzabakerens hemmelighet

 1. Equinor
 2. Stavanger
 3. Torstein Tvedt Solberg
 4. Terje Søviknes
 5. Forus