Shell-advokat klaget inn i ny varslersak

Han ble først klaget inn til for sin rolle som advokat i saken mot et tidligere verneombud ved Shells anlegg i Nyhamna. Nå får advokatforeningen en klage på en ny dobbeltrolle.

Publisert: Publisert:

Hovedvernombud Runar Kjørsvik varslet om en fryktkultur på Nyhamna-anlegget til Shell i Aukra. Senere ble advokaten Shell brukte i saken mot ham, klaget inn for brudd på god advokatskikk. Foto: Shell

Denne artikkelen er over to år gammel

Da tidligere hovedvernombud Runar Kjørsvik fikk sparken fra Shells anlegg på Nyhamna i Aukra i Møre og Romsdal, hyrte oljeselskapet først inn en advokat for å gjennomføre en uavhengig granskning av saken. Kjørsvik mener selv han har varslet om kritikkverdige forhold ved anlegget, som tar hånd om gassen fra Ormen Lange-feltet. Saken endte med at Shell gikk til oppsigelse av hovedvernombudet våren 2015.

I forhandlingene rundt oppsigelsen benyttet Shell samme advokat som hadde gjennomført granskningen av saken. Han var også Shells prosessfullmektig da Kjørsvik senere gikk til sak mot selskapet.

De ulike rollene gjorde at Stavanger-advokat Bent Endresen klagde advokat Shell brukte, inn for Advokatforeningen.

Nå er Shell-advokaten klaget inn for Advokatforeningens disiplinærutvalg igjen, denne gangen for sin rolle i en varslingssak i Voss kommune.

LES MER OM KJØRSVIK-SAKEN HER:

Les også

Shell kastet hovedverneombud ut fra ledermøter

Les også

Vil bruke nye opplysninger i oppfølgingen av Shell

Les også

Ble straffet for å ta jobben på alvor

Les også

Shell-oppsagt får pris for sin kamp mot oljemakten

Runar Kjørsvik har vært sterkt kritisk til Shell framgangsmåte i saken mot ham. Foto: Privat

Varslere i Voss

I fjor høst varslet verneombudet ved kulturhuset i kommunen om at ansatte der opplever seg trakassert av kommunalsjefen for kultur og fritid. Det gjorde at kommunen engasjerte en ekstern advokat for å gjennomføre en såkalt faktaundersøkelse. Der konkluderte advokaten med at kommunalsjefen ikke har brutt Arbeidsmiljøloven og handlet innenfor styringsretten, skriver avisa Hordaland.

Advokaten er klaget inn av fagforeningen Delta, hvor en av varslerne i saken er medlem. De viser til at advokaten kort tid før granskningsoppdraget var kommunens advokat en sak mot en tidligere sjef ved kulturhuset, hvor varsleren også var involvert, skriver avisa Hordaland.

«Ikke egne motiv»

I klagen pekes det på at advokaten dermed allerede hadde «inngående kjennskap til partene og deres holdninger til hverandre» - og at han dermed ikke var uavhengig da han gjennomførte faktaundersøkelsen. Voss kommune mener på sin side at advokaten var habil i saken, og at han selv ikke opplever «å ha bindinger til involverte parter, og har heller ikke egne motiv i saken». Avisa Hordaland skriver at advokaten flere ganger i rapporten etter faktaundersøkelsen trekker inn saken der han var kommunens advokat. Selv skriver advokaten i en e-post til avisen at han ikke kan kommentere saken mens den er under behandling.

I Shell-saken tok advokaten først på seg granskningsoppdraget for oljeselskapet, før han tok oppdrag som advokat. I Voss-saken hadde han altså først vært kommunens advokat, før han tok på seg oppdraget som uavhengig gransker.

LES OGSÅ:

Les også

Varslere: Ptil gjør knefall for oljeselskapene

Pris for varslerkamp

I sin klage skriver advokat Bent Endresen at advokaten først fikk opplysninger som en nøytral og uavhengig gransker, før han så brukte samme informasjon for å hjelpe Shell til å avskjedige Kjørsvik, skrev E24 da de først omtalte saken.

Advokat Bent Endresen klaget advokaten Shell brukte inn for Advokatforeningen. Foto: Rune Vandvik

– Jeg har aldri sett noe lignende, sa Endresen da.

Runar Kjørsvik mottok i januar Zola-prisen for sin kamp som varsler. Selv har han hevdet at han mistet jobben på grunn av jobben han gjorde som hovedverneombud. I begrunnelsen for pristildelingen heter det blant annet at Kjørsvik ble straffet for å ta jobben på alvor, og at Shell-ledelsen for eksempel leide inn både psykolog og advokat for å sverte Kjørsvik. Shell har tidligere uttalt at oppsigelsen ikke hadde noe med varslingene å gjøre, og at saken ellers er en personalsak de ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Publisert: