Forskere skremt av plastfunn i havisen i nord

Norsk polarinstitutt presenterte mandag en ny undersøkelse om plast i havisen og havområdene i nord. Forskerne sier resultatet er urovekkende.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I tillegg til at det finnes plast og strandsøppel på de fleste strender rundt Svalbard, ble det også funnet plast på dyphavet mellom Grønland og Svalbard, melder NRK. Det ble det også i sjøen og på bunnen i Barentshavet.

Ifølge forskerne ved instituttet dreier det seg om rundt 194 søppelobjekter per km². Den samlede vekten anslås til å være 79.000 tonn, hvorav det meste er plast.

– Det er de små partiklene, mindre enn én millimeter, som bekymrer oss mest. Forskerne vet veldig lite hva plastbiter gjør med fugler og dyr, sier Ingeborg Hallanger til statskanalen.

Hun viser til at plast ikke brytes ned i naturen, men fragmenteres til mikroplast. Dette er plastbiter på mindre enn 5 millimeter.

Mikroplast finnes i produkter som tannkrem, hudkrem, sminke og andre hygieneartikler, men også syntetiske tekstiler frigir store mengder mikroplast når de vaskes. Disse partiklene fanges ofte ikke opp i kloakkrenseanlegg, og ender i havene.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Hvordan blir vi kvitt søppelet i havet?

 2. – Stolen du sitter i akkurat nå, kontorgulvet, PC-en – alt inneholder plast som avgir mikroplastpartikler som du puster inn

 3. Helgesen lover mer forskning på mikroplast

 4. Hav og strender flyter av plast

Publisert:
 1. Miljø
 2. Svalbard
 3. Barentshavet

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 5. 8 myter om koronavaksinen

 6. Marianne Helgesen (45) lot bilen stå i 17 år. Sånn blir du kvitt kjøreangsten.