Siri Kalvig hyller Statoils grønne skifte

Statoils New Energy Solutions-satsing er et taktskifte for oljegiganten som kan gi gjenklang i hele verden, tror Siri Kalvig, doktor i havvind.

Publisert: Publisert:

Siri Kalvig liker ikke at hennes hjemfylke Rogaland har høyest andel klimaskeptikere som ikke tror klimaendringene er menneskeskapte. Hun er temmelig sikker på at det henger sammen med at så mange av oss lever av oljen. Foto: Jarle Aasland

Denne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg ble kjempeglad og tror det er veldig viktig og riktig!

Vær-grûnder og havvind-forsker Siri Kalvig er opprømt over nyheten fra Statoil tirsdag morgen.

Staker ut ny kurs

Konsernsjef Eldar Sætre gjør flere endringer i toppledelsen i Statoil, og han innfører et forretningsområde for nye energiløsninger, New Energy Solutions (NES).

Irene Rummelhoff blir konserndirektør for det nye forretningsområdet. Statoil vil fokusere på omleggingen av de globale energisystemene til et lavkarbonsamfunn. Målet er, ifølge Statoil, å fremme lønnsom vekst innen fornybare energi og nye energiløsninger.

Les også

Han blir ny finansdirektør i Statoil

— Jeg synes det er friskt at New Energy Solutions blir et nytt forretningsområde hvor den nye direktøren Rummelhoff rapporterer direkte til konsernsjefen. Det viser at de mener alvor, sier Kalvig.Hun er medlem av Statoils bedriftsforsamling, og understreker at hun nå uttaler seg som privatperson.

Tre «grønne» varsler

Siri Kalvig ser klare tegn på at Statoil står overfor et skifte:

New Energy Solutions (NES) blir eget forretningsområde, og en tydelig styrking av fornybarsatsingen i Statoil.

Den nye konsernsjefen Eldar Sætre har en mer offensiv holdning til klimaendringene.

Øystein Løseth, som har lang erfaring ny energi, vind og vannkraft blant annet fra svenske Vattenfall, er foreslått som ny styreleder i selskapet.

— Til sammen er dette tre ting som gjør meg optimistisk og glad, sier Kalvig.

Statoil vekker oppsikt

Statoil-sjef Eldar Sætre vakte oppsikt med talen sin på oljemessen i Houston nylig.

— Der snakket han om klimautfordringen på en måte som det ikke er vanlig at oljeselskaper gjør. Plutselig får Statoil skryt fra en del miljøer som Statoil lenge har fått kritikk fra, sier Kalvig.

Les også

Statoil vil røpe litt mer om seg selv

Men det var ikke første gang Statoil-sjefen var svært tydelig på at verden står overfor store klimautfordringer, og at dette også berører Statoil. — Jeg hørte selv Sætre snakke på Statoil Stavanger Day i mars, og synes han hadde en veldig fin tilnærming til klima.

- En motor for endring

Statoils størrelse og posisjon i energiverden er såpass stor, at endringene vil vise igjen utover landegrensene, mener Kalvig. Hun tror Statoil ser utfordringene og mulighetene som ligger i omstillingen til et mer klimavennlig samfunn.

Les også

Dr. Kalvigs metode

— Og jeg tenker at hvis Statoil bestemmer seg for å satse på fornybar energi, så kan ting fort skje. De kan bli en motor for endring, ikke bare i Norge men internasjonalt. Statoil er et selskap som nyter stor respekt internasjonalt, og har vunnet priser for sin åpenhet og hvordan de driver forretning.Siri Kalvig tok doktorgrad i offshoreteknologi før jul i fjor. Eksperter mener Kalvigs forskning kan kutte kostnader innen offshore vindkraft. Kalvig selv har sagt til Aftenbladet at hun håper å bidra til overgangen fra olje og gass til fornybar-samfunnet.

— Akkurat nå jobber jeg med å lage bedre værvarsling for offshore vindparker, sier Kalvig som er ansatt i StormGeo. I tillegg arbeider hun med flere vindinvesteringer.

Publisert: