Equinor bekrefter tidligere oppstart på Johan Sverdrup-feltet

Gigantfeltet starter opp produksjonen av olje én måned tidligere enn planlagt.

Publisert: Publisert:

Torkjell Stangeland er plattformsjef på Johan Sverdrup-feltet. Nå får han produsere olje tidligere enn antatt. Foto: Jon Ingemundsen

 • Erlend Skarsaune
  Journalist

Ferdigstillelsen av Johan Sverdrup-feltet midt i Nordsjøen har gått så godt at Equinor nå bekrefter at oppstarten skjer i oktober – ikke i november som selskapet sa for kun kort tid siden.

– På denne tiden i fjor framskyndet vi den forventede produksjonsstarten på Johan Sverdrup til november 2019. Når vi nå går inn i den siste etappen av prosjektet, mener vi at det er mulig å starte produksjonen inntil én måned tidligere, sier Ander Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor i en melding.

Selskapet melder også at når feltet når såkalt platåproduksjon – altså maksimal produksjon – i løpet av sommeren neste år, vil driftskostnadene være under to dollar per fat.

Torsdag morgen er prisen for ett fat nordsjøolje på 60,6 dollar.

Les også

– Equinor klargjør for tidligere Johan Sverdrup-oppstart

Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden, 160 kilometer vest for Stavanger. Foto: Jon Ingemundsen

Når produksjonen på plattformene når toppen, vil den utgjøre 25 prosent av all norsk olje- og gassproduksjon. Foto: Jon Ingemundsen

I slutten av forrige uke melde meglerhuset Pareto at ting var i ferd med å skje. Oljehandlere hadde fått lasteskjema for råolje fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, vest for Stavanger. Equinor fastholdt at oppstart er i november, men at det ikke var noe galt i å planlegge for suksess.

Oljeanalytiker Trond Omdal sa til Aftenbladet at oppstarten kunne komme enda tidligere, allerede nå i september.

– Equinor lyktes med å få på plass modulene i mars. Det var et kritisk tidsvindu og de sparte tre-fire uker i tid. Etter det har det vært en forventning at oppstarten kan komme i månedsskiftet september/oktober. Spørsmålet er om det blir sent i september eller tidlig oktober, sa Omdal.

Nå har altså Equinor – og de andre partnerne Lundin, Petoro, Aker BP og Total – framskyndet oppstarten av første fase av produksjonen fra gigantfeltet i Nordsjøen, 160 kilometer vest for Stavanger.

Nå i sluttfasen testes utstyr og alt som trengs for at hele feltsenteret – fire plattformer – skal fungere som planlagt. Hvis det er tilfellet, vil produksjonen starte i løpet av oktober.

– Ut ifra det gjenværende arbeidsomfanget vi kjenner til, blir vi stadig sikrere på at vi snart kan starte produksjonen fra Johan Sverdrup. Med tanke på størrelsen på felt-utbyggingen vil det imidlertid alltid være fare for at vi i den siste testfasen kan støte på uforutsette problemstillinger som forlenger oppstartperioden. Til syvende og sist vil vi bare starte produksjonen når det er trygt og tilrådelig å gjøre det, sier Opedal i meldingen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Økende smittetrend i flere byer: – Vi befinner oss på et vippepunkt, sier smittevernoverlege

 2. Denne eiendommen blir det trolig rift om

 3. Folgefonnas hemmeligheter er avslørt. De kan få alvorlige følger.

 4. Den tidligere Viking-spilleren nyter livet i Berlin og Bundesliga: – Har ikke våget å tro på det

 5. Ekstrem munnbind-etterspørsel på apotekene

 6. Trafikk­ulykke på E 39

 1. Oljeinvesteringer
 2. Johan Sverdrup-feltet
 3. Nordsjøen
 4. Trond Omdal