Topplederfabrikken er i Trondheim

NTNU er det universitetet i Norge som utdanner flest ledere. Av 500 norske toppledere har 71 utdannelse derfra. Også på olje og gass er de gode.

Publisert: Publisert:

Petoro-sjef Grethe Moen. Foto: Fredrik Refvem

  • Ann Iren Bævre

Rosenberg WorleyParsons-sjef Kristin Færøvik. Foto: Jon Ingemundsen

GDF Suez-sjef i Europadivisjonen: Terje Overvik. Foto: Kristian Jacobsen

Statoils sjef for norsk sokkel, Øystein Michelsen. Foto: Knut S. Vindfallet

Eks ConocoPhillips-sjef Lars Takla Foto: Knut S. Vindfallet

Lyse-sjef Eimund Nygaard Foto: Jonas Haarr Friestad

De er mange, også i Stavanger-regionen, sjefer med utdannelsen sin fra Trondheim: Petoro-sjef Grethe Moen, Rosenberg-sjef Kristin Færøvik, Lyse-sjef Eimund Nygaard, statoilsjefene Øystein Michelsen og Margareth Øvrum, Terje Overvik i GDF Suez og Lars Takla fra ConocoPhillips/Petoro/Noreco for å nevne noen.

Statoilsjef Helge Lund, derimot, har lederutdannelsen sin fra NHH i Bergen.

Næringsforeningen i Trondheim har sett på utdanningsbakgrunnen hos topplederne i landets 500 største virksomheter, målt etter omsetningen i 2012.

Les også

Kvinnene mangler – foreløpig

Sivilingeniører som ledere

Det er fjerde år på rad at undersøkelsen gjennomføres. Handelshøyskolen BI er også i år, som de tre siste årene, den skolen som har hatt flest av topplederne innom skolebenken. Nummer to kommer Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen, tett fulgt av NTNU.

NTNU er dermed det universitetet som utdanner desidert flest toppledere, faktisk flere enn universitetene i Oslo, Bergen og Stavanger til sammen.

- Vi har noen utdanningsprogram som har en ledelsesmerkelapp, men vi har flest generelle studieprogram som også er relevante for kommende ledere, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU til Adresseavisen. Selv er han utdannet lege ved Universitetet i Bergen.

Det som skiller NTNU fra BI og NHH er at de fleste av topplederne som har vært innom Gløshaugen eller Dragvoll, ikke har studert ledelse eller økonomi, men teknologi og realfag.

- Sivilingeniører vil naturligvis få en del lederoppgaver etter hvert. Det er en såpass høy utdannelse at den vil gi lederfunksjoner i en eller annen form i løpet av karrieren, det er både bra og naturlig, mener Bovim.

- Men teknologene er ikke utdannet innen ledelse?

- Nei, vi utdanner ikke allmennpraktiserende ledere. Men når vi utdanner kandidater som i tillegg til å kunne faget sitt kan ta på seg ansvar, så har vi lyktes. At mange toppledere har gått på NTNU, gjenspeiler det som Norge trenger; nemlig ledere som har faglig innsikt, sier Bovim.

Godt omdømme

- Er det viktig for NTNU å ha hatt mange av dagens toppledere innom?

- Ja, det sier oss at vi har løst et av samfunnsoppdragene våre, for det er viktig å utdanne gode ledere. Vi merker det også når vi møter folk fra næringslivet, at NTNU har et godt omdømme. Det går ikke bare på det faglige, men også de gode verdiene og holdningene som våre studenter lærer seg, sier Bovim, og utdyper:

- Kompetente folk med dårlige verdier er ikke mye verdt. Som rektor legger jeg stor vekt på verdigrunnlaget vårt, så kommer kunnskapsnivået oppå der. Til sammen blir dette veldig bra.

- Ønsker NTNU å klatre høyere på listen, og utdanne flere toppledere enn BI og NHH?

- Det er ikke noe mål i seg selv, men det er selvsagt viktig for oss å utdanne kandidater som er relevante for næringslivet.

Fakta:

Flest økonomer: To av tre toppledere har utdanningsbakgrunn innen økonomi/ledelse. Mens andelen ledere med utdanning innen teknologi/realfag synker fra 35 til 33 prosent.

Studier utenlands: Flere toppledere oppgir å ha tatt hele eller deler av utdanningen utenlands. Økningen er på tre prosentpoeng fra 2012, og det er studiesteder i Europa som står for økningen. Det er flere ledere med en grad fra Harvard (11) enn fra Universitetet i Bergen (10).

Lederskifte: 92 nye selskaper er kommet inn på listen sammenlignet med 2012, og 151 av selskapene har fått ny toppleder sammenlignet med 2012.

Publisert: