Tidligere IKM-direktør tiltalt for innsidehandel

Økokrim har tatt ut tiltale om innsidehandel mot en mann i midten av 50-årene fra Stavanger.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Forholdet går tilbake til september 2014 da forretningsmannen i egenskap av administrerende direktør i IKM Industri-Invest AS ifølge tiltalen la inn salgsordre på samtlige av firmaets aksjer i det børsnoterte selskapet Norwegian Energy Company ASA (Noreco).

Det fremgår at minsteprisen lå rundt 30 prosent under børskursen. Kun kort tid før mannen la inn salgsordren, solgte tiltalte aksjene han eide via et familieselskap og oppfordret samtidig andre til å selge sine aksjer.

– Min klient mener han ikke har gjort noe ulovlig. Han ser fram til å få saken fullt ut belyst i tingretten, sier 55-åringens forsvarer Monica Furustøl til Aftenbladet.

Furustøl påpeker at 55-åringen ikke erkjenner å ha gjort noe ulovlig.

– De faktiske sidene av saken er avklart, men min klient oppfatter at Økokrim har en annen juridisk vurdering av saken enn han har, sier Furustøl.

Den tidligere administrerende direktøren i IKM Industri-Invest har kjent til saken siden i februar i år. Tidligere i høst sluttet han i stillingen som administrerende direktør i selskapet etter flere år i posisjonen.

– Hadde dette sammenheng med saken som var under opprulling?

– Etter mange år i jobben ønsket han å skifte utfordringer. Valg av tidspunkt dette skjedde på har tilknytning til saken, sier forsvarer Furustøl.

Jobber i eget selskap

55-åringen jobber ikke i IKM-systemet i dag. I dag jobber han i sitt eget selskap.

IKM-gründer Ståle Kyllingstad er styreleder i selskapet hvor den siktede tidligere var administrerende direktør. Kyllingstad ønsker ikke å uttale seg om saken generelt eller om når selskapet ble gjort oppmerksom på forholdene den tidligere administrerende direktøren nå er siktet for.

Kyllingstad ønsker heller ikke å kommentere om den siktede 55-åringen måtte slutte i jobben som følge av saken som var under opprulling.

– Han er en tidligere ansatt hos oss, utover det har jeg har ingen ytterligere kommentar til saken, sier Kyllingstad.

Noreco-aksjer

Tiltalen bygger på at mannen ledet en prosess som resulterte i at han på prinsipalens vegne la inn en salgsordre på vel 18 prosent av aksjene i et børsnotert selskap.

- Saken illustrerer etter Økokrims oppfatning noen av de misbruksmuligheter og interessemotsetninger som kan oppstå når ansatte som forvalter andres penger på børsen også investerer privat i det samme markedet. Vi tror andre uregulerte forvaltningsselskaper kan ha nytte av å foreta en gjennomgang av egne rutiner og praksis rundt disse problemstillingene, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim i en pressemelding.

Førstestatsadvokat Hans Christian Koss skriver i en pressemelding at tiltalte solgte ti millioner aksjer i Noreco på vegne av sitt eget familieselskap.

Tre andre klandres ikke

Videre skal han ha oppfordret andre i IKMs lokaler til salg av Noreco-aksjer samme dag.

Det er utstedt et inndragningsforelegg på 830.000 kroner mot selskapet mannen eide aksjene gjennom.

Tre personer som solgte sine aksjer etter oppfordringen fra tiltalte, har vedtatt inndragningsforelegg for det utbyttet de derved oppnådde.

Det understrekes at de tre ikke kan klandres for salgene, da de verken forstod eller burde forstått at de handlet på innsideinformasjon.

Publisert: