Venstre-topp reagerer på Støres Statoil-utspill

Arbeiderpartiet vil ikke tillate at hovedkontoret til Statoil på Forus tappes for viktige funksjoner, lover førstekandidat Hadia Tajik.

Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik åpnet for alvor valgkampen i Stavanger lørdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tillitsvalgte i Statoil er bekymret for at hovedkontorfunksjoner flyttes fra Stavanger og at hovedkontoret forvitrer. De mener også at kontoret på Forus må få nye arbeidsoppgaver for at hovedkontoret ikke skal forvitre.

Regner med Statoil merker seg Aps signaler

Arbeiderpartiet nestleder og førstekandidat i Rogaland, Hadia Tajik, har fått med seg saken.

– Her vil jeg være veldig tydelig. Hovedkontoret skal fortsatt være i Rogaland, og vi vil ikke ha en utvikling der dette utarmes, sier Tajik.

På spørsmål om hvordan Arbeiderpartiet skal gjøre dette, viser Ap-leder Jonas Gahr Støre til at han regner med at Statoil-ledelsen tar signalet.

– Det er viktig at dette budskapet kommer fra Arbeiderpartiet. Kjenner jeg Statoil rett, merker de seg disse politiske signalene. Og med Arbeiderpartiet i regjering, vil de samme signalene komme fra næringsminister, olje- og energiminister og statsminister, og da tror jeg det er klokt å lytte til dette, sier Støre.

– Lettvint valgkamp-utspill

Kommunalråd i Venstre, Per A. Thorbjørnsen, mener Støres utsagn er arrogant, og at Støre overser Staten som eier.

– Dette er maktarroganse av verste sort. Her tilsidesetter Støre den formelle kontakten Statoil skal ha med departement, regjeringen og Stortinget. Et vink fra Støre på kaikanten, og vips så har han liksom endret Statoils strategi. Dette er kun et lettvint valgkamp-utspill, sier Thorbjørnsen.

Han påpeker at det var under den rød-grønne regjeringen oppbyggingen av Fornebu-kontoret skjedde, og spør hvor Ap var da funksjoner ble flyttet dit fra Forus.

– Dette forholdet har jeg tatt opp i flere år, helt siden jeg så den mastodonten av et statoilbygg for første gang, sier Thorbjørnsen om Fornebu-kontoret.

– Å bevare hovedkontoret i Stavanger er gammelt nytt, og noe alle partier og politikere på Nord-Jæren har vært opptatte av lenge, mener Thorbjørnsen.

– Velkommen i klubben, er hans melding til Støre.

Nå synes kommunalråden det er på tide at Statoil og kommunen møtes, noe han både håper og tror ordføreren snart vil ta initiativ til.

Mener Thorbjørnsen surmuler

Torstein Tvedt Solberg (Ap) i Finanskomiteen skjønner ikke hvorfor Thorbjørnsen reagerer så sterkt på Støres utspill.

– Han burde jo bare være glad for at en statsministerkandidat bryr seg om regionen og tar de Statoil-ansattes bekymring på alvor, sier Solberg.

Ap-politikeren mener heller Thorbjørnsen burde bruke kreftene på å oppfordre sin egen regjering til å være like tydelig.

LES OGSÅ:

Publisert: