NTNU: Liten økning i petroleumsstudenter

– Universitetene har en viktig rolle i å bidra til å videreutvikle norsk industri, sier Egil Tjåland, leder for Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

Publisert: Publisert:

Egil Tjåland ved NTNU er optimistisk på bransjens vegne. Foto: Jon Ingemundsen

 • Hanne Undem
  Journalist

Siden oljeprisfallet har flere universiteter opplevd nedgang i antall søkere til petroleumsfag. Ved NTNU har situasjonen snudd de to siste årene.

– Etter bunnen ble nådd, så vi en økning. Det er riktignok en liten økning, men veldig positivt sett fra vårt ståsted, sier Tjåland.

Stort behov for arbeidskraft i framtiden

– Vi mener at universitetene i Norge må tilpasse seg klimasituasjonen. Vår oppgave er å utdanne ungdommer som kan fylle behovet i norsk industri, og som med sin høye kompetanse kan være med på å endre bransjen fra innsiden, sier Tjåland.

UiS tilbyr til høsten bachelorstudiet energi- og petroleumsteknologi, som tidligere ble kalt petroleumsteknologi. Ved navnebyttet erstattes noen klassiske petroleumsemner med energiteknologi.

Det skal ifølge UiS sine nettsider oppfordre studenter til å overføre teknologikompetanse fra petroleumsbransjen til mer miljøvennlige bransjer.

UiB oppdaterer også sitt utdanningstilbud på grunn av færre søkere og omstilling i energinæringen. I høst legger de ned bachelor i petroleumsfag, og tilbyr i stedet en energiutdanning.

– Behovet for utdannede petroleumsstudenter vil øke de neste årene, og vi ønsker å fylle det gapet, sier Egil Tjåland. Bildet er fra 2017 Yu Liu og Lise Eiane gikk førsteåret på petroleumsfag. Foto: Jon Ingemundsen

Stort behov for nye arbeidere i fremtiden

De ansattes gjennomsnittsalder i Equinor er høy. Det betyr at mange skal ut i pensjon de kommende årene. Selskapet har gitt signaler om at de har behov for 10.000 nye ansatte innen 2030 for å opprettholde arbeidsstokken.

– Vi trenger flere, ikke færre søkere til petroleumsutdanningene. Vi må fortsette å levere smarte hoder for at oljeindustrien skal tilpasse seg den nye virkeligheten.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

 3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 4. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 5. Ka då ittepå skilsmissen?

 6. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 1. Equinor
 2. NTNU
 3. Student