Zero-leder: - E.On feilinformerer om gass

Zero-leder Marius Holm hevder at det tyske selskapet bevisst bruker gamle tall for å fremme sitt syn om at gass er en del av en langsiktig løsning i Europa.

Marius Holm, Zero.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Dette er selskaper som ser sin forretningsmodell truet, men analysen er feil, sier Holm til Aftenbladet.

Det han sikter til er E.Ons norgessjef Frank Sivertsens påstander om at det i Tyskland nå slippes ut mer CO2 enn tidligere.

— Vi i E.On er helt enige i målene og ambisjonene med satsingen på fornybar, men ikke med gjennomføringen. Dette er i ferd med å bli et mareritt for Tyskland. Miljømessig er man i ferd med å gå feil vei, sa Sivertsen i et intevju med Aftenbladet på torsdag.

Les også

- Billig kull erstatter all gass i Europa

Sivertsen viste til det politiske energiprogrammet Energiewende. Programmet ble vedtatt i 2010 og innebærer noen svært ambisiøse klimamål og en stor omlegging av den tyske energipolitikken. Han mener det er i ferd med å felle fordi billig kull nå erstatter all gass i Europa, noe som fører til at utslippene går opp.

— Grunnleggende matematikk

Holm er sterkt uenig i at det tyske energiprogrammet ikke fungerer.

— Energiewende har sine utfordringer, men effektene på energimiksen er ubestridelige. I Tyskland har de bestemt seg for at de skal kvitte seg med både atomkraft og fossil energi. De har faset ut mye atomkraft, og nå begynner både kullforbruket og gassforbruket å gå ned. Dette viser at det virker.

— Gasselskapene må ta innover seg litt grunnleggende matematikk, sier Holm, og viser til nyere tall som han mener viser det motsatte av de tallene E.On og andre gasselskaper opererer med.

Les også

Wintershall: - Tyskland skaper usikkerhet i Norge

Tall fra det tyske miljøverndepartementet viser at Tyskland nådde sine klimaforpliktelser etter Kyotoavtalen. Men i 2012 og 2013 gikk utslippene opp.Ifølge en analyse fra miljøstiftelsen Zero var det i 2013 uvanlig kaldt i Europa, noe som førte til at Tyskland måtte eksportere mer strøm enn vanlig til nabolandet Frankrike. Dette kom i form av økt kullkraft, og derfor større utslipp.

Mer normalt vær i år har ført til en nedgang i kullbruken i Tyskalnd på rundt 7 prosent i perioden januar til juni i år, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge analysen.

— Gass er ingen brobygger

— Det gasselskapene kommer med er ren feilinformasjon. Dette gjør de bevisst fordi de er desperate. 2013 var et dårlig år, men når vi ser på disse nye tallene ser vi at det går i riktig retning, sier Holm.

Holm sier at dersom målet er å kutte utslippene med 80 prosent innen 2050, nytter det ikke å bare redusere investeringene i kull. Da vil Tyskland også måtte kutte investeringene i gass.

Les også

Gasseventyret er ikke over

— Det er ikke billigst å bygge gass først og så fornybar. Skal vi bli tatt alvorlig i Europa må vi ta Europa på alvor.Holm sier videre at Tyskland mål er å satse på utslippsfrie bygninger, samt å sørge for at de blir så uavhengige av gass fra Russland som mulig. Norge er ikke i stand til å ta over som gasseksportør etter Russland. Derfor mener han at den norske gassen ikke lenger er så attraktiv.

- Statoil og andre olje- og gasselskaper sier at gassen skal være en brobygger til det fornybare samfunnet. Er du enig i det?

— I Tyskalnd og Europa trenger de litt gass, men de trenger ikke gassen som en brobygger. Det er en mer som en hjelpemotor. Norge må ikke se på hva IEA (det internasjonale energibyrået red. anm.) sier, men på hva Europa gjør, sier Holm.

Les også:

Publisert: