Stavanger-rederi rigger Goliat-skip for batteri og landstrøm

Administrerende direktør Anne Jorunn Møkster i Simon Møkster Shipping om bord på «Stril Barents», som leverer forsyninger til Goliat-plattformen og er i beredskap i tilfelle en ulykke eller et oljeutslipp skulle skje.

Oljeselskapet Eni Norge AS og Stavanger-rederiet Simon Møkster Shipping kutter drivstoffforbruket på fartøyet Stril Barents på Goliat feltet.

 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dette skal gjøres ved å installere et system for landstrøm kombinert med en batteriløsning for energilagring om bord, forteller Eni Norge i en pressemelding.

«Systemet vil kunne gi bedre kontroll og høyere sikkerhetsmarginer da det installeres i tillegg til eksisterende motorer om bord. Under krevende operasjoner til havs som for eksempel dynamisk posisjonering kan det oppstå større variasjoner i energibehov,» heter det i pressemeldingen.

HISTORIEN OM GOLIAT: Derfor gikk mye galt

Stril Barents fotografert utenfor Hammerfest sammen med Goliat-plattformen i 2015.

SE VIDEO (fra 2015): Stavanger-reder skreddersydde båt til Arktis

Batteriet vil her virke som en energi-buffer som leverer nødvendig energi umiddelbart og derved mye raskere enn en forbrenningsmotor.

Batteriet vil kunne virke som ren nødkraft og dermed kan en i gitte tilfeller stoppe ned en forbrenningsmotor og dermed spare store mengder drivstoff samt oppnå betydelig utslippsreduksjoner.

– Dette er et tiltak som styrker Goliat sin allerede sterke miljøprofil med strøm fra land og injeksjon av produsert vann. Det er viktig for oss å bidra til reduksjon av totale utslipp, sier Asbjørn Skoge som er distriktssjef i Eni Norge i pressemeldingen.

Les også

Oljehistoriker: - Bittert med Goliat og Yme

Ved landligge ved forsyningsbasen Polarbase i Hammerfest kan skipet kople seg til landstrøm og dermed redusere forbruk av drivstoff samt utslipp. I tillegg kan en benytte dette systemet til å lade opp skipets nye batterisystem.

Prosjektet vil bli ferdigstilt i løpet av sommeren 2019 i tett samarbeid mellom Eni Norge AS og Simon Møkster. Hovedleverandører vil være Vard og Kongsberg Maritime. Selve batteriet vil bli levert av Corvus.

LES MER:

Les også

 1. Eni-sjef fikk sparken etter at han nektet å fire på Goliat-sikkerhet

 2. Ap og LO krever at oljen fra Johan Castberg-feltet føres til land i Finnmark

Publisert:
 1. Oljebransjen
 2. Oljepris
 3. Goliat
 4. Rederier
 5. Shipping

Mest lest akkurat nå

 1. – Det er fryktelig dumt å basere hele sexlivet på et lite organ som funker eller ikke funker

 2. 13-åring døde da mobilen falt i badekaret

 3. Vårt energisystem er satt på spill

 4. – Mange assosierer funkis med hardt, kaldt, grått og sort. Det trenger ikke være det

 5. Tre skjørt og bluse-hus nominert til pris

 6. Ingen TV-håndball i Iran: Vestlige drakter setter stopp