Robot og grevling fikk forskningspenger

En bore-robot, som kan kutte kostnadene til oljeboring med opptil 40 prosent, er under utvikling hos West Drilling Products. I dag fikk de 25 millioner kroner fra Forskningsrådet.

Publisert:

West Group har utviklet en ny boreteknologi. Her er Jarle Veshovde og Odd Børge Skjærseth i West Drilling Products fotografert på Innovasjonsstanden på oljemessa ONS 2010. Foto: Fredrik Refvem

Ellen Kongsnes
Nyhetssjef

Prislappen på å realisere oppfinnelsen for smartere og billigere boring, er 120 millioner kroner. Når Forskningsrådet nå spytter inn 25 millioner, står også andre aktører i næringslivet åpne med lommeboka. Shell, Exxon, Statoil og ABB vil spytte i potten, sammen med Innovasjon Norge. I tillegg vil bedriften selv legge 30 millioner inn i prosjektet for at det skal bli en realitet.

Dette er også forutsetningen for tildelingen fra Forskningsrådet som bare skal bidra med 25 prosent av den totale finansieringen.

Revolusjon

— Vår oppfinnelse kommer til å revolusjonere bransjen både til havs og på land, sier Odd Børge Skjærseth i West Drilling Products entusiastisk.

Bore-roboten skal sørge for lavere kostnader ved boring på norsk sokkel, noe som vil gjøre det langt mer attraktivt for oljeselskapene å produsere mer av oljen fra hvert felt. I dag er det ikke lønnsomt å tømme feltet fullstendig. Prisen per fat olje blir for høy.

— Med vår teknologi kan selskapene hente ut langt mer olje fra hvert felt, sier Skjærseth.

Tre elefanter

— Det ligger oljereserver som tilsvarer to til tre elefanter på størrelse med Avaldsnes/Aldos i felt som allerede er åpnet. Ingenting er mer økonomisk enn å hente ut denne oljen, sier han.

Med finansieringen på plass kan arbeidet med en fullskala pilot nå begynne. Parallelt har bedriften laget en virituell bore-robot sammen ABB på Bryne. Derfor tror Skjærseth at de skal kunne klare å inngå den første kontrakten for bruk av roboten allerede neste år.

— Det vil bety mye for vår region at vi får til dette, sier Skjærseth.

Forskningsrådet som deler ut midlene i Demo 2000-prosjektet, delte totalt ut 72 millioner kroner i går. I alt 11 bedrifter fikk pengestøtte fra Forskninsrådet i denne tildelingen. West Drilling Products fikk en tredel av pengene alene.

Tok en sjanse

— Vi tok en sjanse da vi søkte om så store penger. Vi kunne fått avslag og dermed ingenting. Derfor er vi utrolig glade for at Forskningsrådet og næringslivet ser viktigheten av teknologien vi utvikler, sier Skjærseth.

Odd Børge Skjærseth bygde opp og eide Offshore Marine-verftet i Sandnes. Da han solgte det for fire år siden, startet Skjærseth West Group for å utvikle nye smartere løsninger for oljå. I West Drilling Products har han med seg partnerne Mads Grinrød, Helge Krohn, Bjarne Sortland og Jarle Veshovde, alle med lang erfaring fra oljebransjen.

Selskapet var også nominert og var en av kandidatene til Innovation Award i klassen for små og mellomstore bedrifter i fjor.

11 fikk penger

En annen spennende stavangerbedrift som fikk tildeling fra Forskningsrådte i dag er Bagder, grevlingen som på en ny måte borer seg framover.

badger_smal.jpg

Styret i Demo 2000 bevilget idag 72 millioner kroner i støtte til i alt 11 nye teknologiprosjekter. Verdien av disse prosjektene vil være i overkant av 320 millioner kroner, melder Forskningsrådet.

Her er alle elleve:

Subsea Membrane TestingSeabox AS
Reelwell Drilling Method-Applications for Subsea WellsReelWell AS
Build Pilot of CMR Rig at Ullrigg Test CentreWest Drilling Products AS
The Development and Qualification of a Compact Subsea Oil/Water Separation SystemFMC Kongsberg Subsea
SmartPipe Pilot ProjectForce Technology Norway
Pilottesting og teknologikvalifisering av system for trådløs gassdeteksjonGasSecure AS
New generation subsea dp sensor for subsea single and multiphase metersPresens AS
Badger Explorer Seismic Field DemonstratorBadger Explorer ASA
Simulator-based Virtual Flow Allocation for Atla, Byggve and Skirne Field DevelopmentsKongsberg Oil and Gas Technologies AS
Monitoring of Hydrocarbon Leaks from Subsea Installations/conditon monitoring of hydraulic and oil lubricated sub sea machineryFras Technology AS
System and method for remote internal inspection of process tanks enabling cost savings and reduced risks to personnel and environment.Linjebygg Offshore AS

West Group har utviklet en ny boreteknologi. Her er Jarle Veshovde og Odd Børge Skjærseth i West Drilling Products fotografert på Innovasjonsstanden på oljemessa ONS 2010. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: