Bosniere på slavekontrakter i Sirdal får fast jobb

22 bosniere får rettshjelp og fast arbeid.

Arbeidet med kraftledningen startet i 2016.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

-Vi er svært glade for at denne saken har fått en god løsning. Valard Construction tar sitt ansvar og sørger for at de urimelige kontraktene oppheves, innbetalinger tilbakeføres fullt ut og bosnierne er lovet langtidskontrakter hos Valard Construction, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett i en pressemelding.

Dermed ser det ut til at situasjonen løses for bosnierne som bygger ny kraftlinje mellom Tonstad i Vest-Agder og Lyse/Duge i Rogaland.

Les også

Jobbet på slavekontrakter i Sirdal – nå blir de sagt opp

Fikk ikke reise hjem

Det var NRK som meldte forrige helg om de oppsiktsvekkende kontraktforholdene til 22 bosniske arbeidere som for tiden jobber i Sirdal og i Rogaland.

De hadde to arbeidskontrakter, den ene slaverilignende. I tillegg til å være bundet av en norsk arbeidskontrakt med det kanadiske konstruksjonselskapet Valard Construction, hadde de en arbeidskontrakt med det bosniske utleiebyrået Umel.

Montørene måtte her gi fra seg 50 prosent av lønn til en konto i Bosnia, arbeidskontrakten var uoppsigelig, de kunne ikke reise fra arbeidsplassen uten Umels godkjennelse og i tillegg kunne kontraktsbrudd føre til at Umel tok beslag i arbeidernes hjem i Bosnia.

Som følge av at saken ble omtalt i norske medier sa det bosniske firmaet Umel opp samtlige montører og hevdet samtidig at «nordmennene» hadde misforstått, siden innbetalingene montørene måtte gjøre til det bosniske selskapet også skule dekke sykeforsikringer og lignende.

Les også

Lerbrekk vil bli kvitt «bøllekultur» i oljå

Valard sier opp

Statnett er ansvarlig operatør for utbyggingen av 100 kilometer med nye kraftkabler og oppgradering av ledningsnettet. Det statseide selskapet stilte krav om at Valard Construction rydder opp i saken, og nå er det altså kommet til en løsning.

Valard har forpliktet seg til å si opp arbeidsavtalen med den bosniske underleverandøren, de bosniske montørene skal få tilbakebetalt all lønn de har betalt til sin bosniske arbeidsgiver Umel, i tillegg er de lovet langsiktige arbeidskontrakter hos Valard Construction.

Bosnierne er også lovet rettshjelp for å løse seg fra kontrakten med Umel.

-Vi vil følge opp Valard nøye i tiden fremover, ikke minst for å få dokumentert at den enigheten som nå foreligger blir effektuert. Vi er svært tilfreds over at vi på denne måten både har fått statuert og bekreftet at slike kontrakter ikke skal forekomme, og spesielt at dette har blitt gjort uten at de rammede arbeiderne blir skadelidende, understreker konserndirektør Vardheim i Statnett.

Les også

Tjener 33 kroner timen på norsk båt

Bedrer rutinene

Kontrakten som Valard Construction vant hos Statnett har en verdi på vel 500 millioner kroner. Statnett inngikk kontrakt med Valard i mai 2016 for den store jobben med legging av nye over 100 kilometer med kraftlinjer på 420 kV. Arbeidet er anslått til å være ferdig i 2021.

Saken har også ført til at Statnett nå skjerper rutinene for å sikre seg enda bedre kontroll med lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte hos sine leverandører, spesielt når selskapet ansetter arbeidere som er innleid fra andre selskaper.

-Denne saken har vist at vårt regel- og kontrollverk fungerer, men også at utfordringene er store innen dette feltet. Vi vil derfor se på hvordan vi kan bedre og effektivisere den løpende kontroll- og oppfølgingsvirksomheten i prosjektene slik at avvik kan forebygges og eventuelt avdekkes på et tidlig tidspunkt. Vi kommer til å ha en tett dialog med fagforeningene i dette arbeidet, varsler Vardheim.

Publisert:
 1. Lønn
 2. Tonstad
 3. Statnett
 4. Lyse
 5. Sirdal

Mest lest akkurat nå

 1. 41 smittet på bedehus-basar

 2. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 3. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 4. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 5. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig

 6. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting