Oljeselskapet Total trekker seg ut

Nå letes det etter et selskap som kan erstatte det franske oljeselskapet.

Publisert: Publisert:

Total trekker seg ut fra Iran som følge av USAs varslede sanksjoner. Foto: Charles Platiau/AP/NTB Scanpix

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Mandag bekreftet Irans oljeminister Bijan Zanganeh at det franske oljeselskapet Iran pakker sakene sine og drar fra Iran. Dette skriver nyhetsbyrået Reuters i en melding.

Dette skjer som en direkte følge av at USA har truet med sanksjoner mot selskap som driver med forretningsvirksomhet i Iran.

Oljeministeriet i Iran uttalte mandag at prosessen med å erstatte Total med en annen oljeoperatør er i gang. Samtidig ble det bekreftet at Total ikke lenger arbeider med kontrakten for å utvikle fase 11 av gassfeltet South Pars.

Les også

Equinor får bore nær land

-Alle store må ut

Nå spekuleres det i om det er det kinesiske statsoljeselskapet CNPC som overtar Totals andeler i dette gassfeltet.

Aftenbladet skrev i mai om de omfattende konsekvensene sanksjonene vil få. Blant annet kan Tananger-selskapet Saga Energy rammes. Selskapet har inngått avtale i Iran om installasjon av solceller. Avtalens verdi er på 25 milliarder kroner.

Den gang uttalte Nupi-forsker Kjetil Selvik følgende:

-Alle selskap som er avhengige av å forholde seg til den amerikanske økonomien eller handle med amerikanske selskaper, vil trekke seg ut. Det er forventet at alle store, vestlige selskaper må ut og at det da blir mindre og mellomstore bedrifter som kan operere, men de trenger solid oppfølging av EU.

Les også

Oljeparadokset − frå økonomisk velstand til risiko for landet

Han la også til at norske selskap i Iran, kan ha aktivitet så lenge de ikke er avhengige av deler fra amerikanske produsenter eller har ambisjoner om å etablere seg i det amerikanske markedet.

Dette forutsetter imidlertid at EU og Norge støtter opp om selskapene.

Iran jobber nå med å finne en erstatter for Totals andeler i gassfeltet South Pars. Foto: Ap/NTB scanpix

Trakk USA fra avtale

President Donald Trump trakk USA ut av den såkalte atomavtalen med Iran 8. mai. Atomavtalen ble framforhandlet i 2015 av Russland, Kina, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Formålet med avtalen var å gi internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. Til gjengjeld skulle de økonomiske sanksjonene mot Iran og landets oljenæring bli opphevet.

Donald Trumps varsel om uttrekk skjer til tross for at Det Internasjonale atomenergibyrået har sagt at Iran har holdt sin del av avtalen som blant annet innebar begrenset anriking av uran for en periode på 15 år.

USA vil nå innføre sanksjoner mot Iran dersom landet ikke trekker ut styrkene av Syria og stanser støtten til opprørerne i Jemen og libanesiske Hizbollah. Totalt er det 12 vilkår USA krever at Iran oppfyller.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. To gutter på 14 og 16 år overga seg til politiet

 2. Betaler millionbot med skattepengene til de ansatte

 3. Mann i 20-årene skal ha viftet med kniv på en fest på Storhaug

 4. Derfor ringte kirkeklokkene lørdag ettermiddag

 5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 6. Dette huset satte prisrekord i Sola

 1. Iran
 2. Saga Energy
 3. CNPC
 4. Tananger
 5. Total