Gamle Statoil-felt er «verstinger»

2013-tall fra Miljødirektoratet viser at Statfjord, Gullfaks og Troll slipper ut mest oljeholdig vann i sjøen. Sammen står storfeltene for over halvparten av utslippene.

Publisert: Publisert:

Gullfaks-feltet (bildet) står sammen med Statfjord-feltet for over halvparten av utslippene av oljeholdig vann i sjøen, ifølge 2013-tall fra Miljødirektoratet. Foto: Øyvind Hagen

Denne artikkelen er over fem år gammel

Utslippene per enhet olje på norsk sokkel økte med 54 prosent på fem år. Dette til tross for at Stortinget for over ti år siden vedtok et mål om null utslipp av olje og miljøfarlige stoff til sjø fra petroleumsvirksomheten. Årsaken til det er at oljeselskapene produserer mindre olje per oljeholdig vann de produserer og slipper ut, ifølge sjefingeniør Ann Mari Vik Green ved petroleumsseksjonen i Miljødirektoratet.

Les også

Oljeselskapene forurenser mer per dråpe olje

Dette skjer som følge av at mange oljefelt begynner å bli gamle og bruker mye vann i produksjonen. Store, kjente «pengemaskiner» er blant miljøverstingene. Statfjord er det største oljefunnet på norsk sokkel og også den som forurenser mest, viser denne oversikten over totalt 160, 9 millioner tonn oljeholdig vann som ble sluppet ut i sjøen på norsk sokkel i fjor — målt i millioner tonn:

Ti på utslippstoppen

1. Statfjord (Statoil): 50,5

2. Gullfaks (Statoil): 30,6

3. Troll (Statoil): 15,9

4. Snorre (Statoil): 13,3

5. Ekofisk (Conocophillips): 10,9

6. Draugen (Norske Shell): 9,7

7. Norne (Statoil): 6,1

8. Brage (Wintershall Norge): 4,8

9. Veslefrikk (Statoil): 3,7

10. Jotun (Exxonmobil): 2,0

Publisert: