Langer ut mot Statoils oljesand

– Til og med Norge, gjennom Statoil, investerer i tjæresand, sier en oppgitt Bill McKibben.

Forskning har vist at utvinning av oljesand i Canada gir 20 prosent høyere utslipp av CO2 enn utvinning av olje og gass ved tradisjonelle metoder.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den amerikanske miljøforkjemperen Bill McKibben som ertildelt den siste Sofieprisen for sine kampanjer mot global oppvarming,kritiserer Statoil for å investere i tjæresand.

I sin tale mandag kveld fortalte forfatteren, journalistenog miljøforkjemperen McKibben at mye av arbeidet hans organisasjon 350.org hargjort, har dreid seg om industrien som produserer fossilt brensel. Kampen motutnyttelse av tjæresand i Canada har vært viktig.

McKibben sier selskapene fortsetter å presse på for åutvinne tjæresand fordi det er flere billioner dollar å tjene på det, til trossfor at alle innrømmer at det er den verste oljeproduksjonen ut fra etmiljøperspektiv.

– Til og med Norge, gjennom Statoil, investerer i tjæresand.Jeg tror dere ville stoppe med det hvis dere kunne se ødeleggelsene i Alberta,hvor de innfødte har sett et enormt landskap bli ødelagt, sa McKibbens i sintale.

Videre påpeker han at skadene fra tjæresand-utvinningen ogsåvil påvirke Norge ved at karbonet fra tjæresanden vil øke temperaturen ogsåher.

– Det er på tide for Norge å avslutte sine investeringer ifossilt brensel, sier McKibben.

Siste utdeling

Prisen til McKibben er den siste Sofieprisen. ForfatterenJostein Gaarder brukte det store overskuddet fra boken «Sofies verden» til åopprette prisen i 1997. Nå er midlene brukt opp, og prisen skal avvikles.

– Slik var det bestemt helt fra starten. Det finnes så mangeslike stiftelser som ender opp med å bli litt museale, så vi ønsket aldri atden skulle bli evigvarende, sa Gaarder til NTB i mai i år.

Opp gjennom årene er Sofieprisen tildelt 16 enkeltpersonerog organisasjoner som jobber for miljø og bærekraftig utvikling.

Natur og ungdom får klimapris

I sammenheng med utdelingen av Sofieprisen, deles ogsåungdomsprisene «Sofies Legacy Award» på 250.000 kroner ut til to vinnere. En avårets vinnere er Natur og Ungdom. Organisasjonen er Norges eldste og størstemiljøvernorganisasjon for ungdom, og har siden 1967 jobbet for en bedre klima-og miljøpolitikk i Norge.

Natur og Ungdom jobber «utrettelig med å kjempe motutslippene av klimagasser og stanse dem som vil ødelegge miljøet», heter det ibegrunnelsen.

Den andre prisen går til den amerikanske aktivisten AlecLoorz.

Formålet med prisene er at vinnerne skal videreføreSofieprisens visjon om en bærekraftig framtid.

– Tildelingen er en anerkjennelse av ungdommer som krever enambisiøs og handlekraftig klimapolitikk. Natur og Ungdom har i mer enn 45 årlagt ned en enorm mengde arbeid som har gitt oss mange viktige miljøseire. Jegvil takke Sofie-stiftelsen for å gjennom denne tildelingen løfte fram detarbeidet tusenvis av ungdommer i Natur og Ungdom har gjort gjennom nærmere ethalvt århundre, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

Bill McKibben får Sofie-prisen.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fotgjenger med rullator påkjørt

  2. Sandnes kommune trapper ikke ned koronaberedskapen fra mandag

  3. Slik blir bompengesatsene på ny E39

  4. – Endelig tror folk på min historie

  5. Knut Arild Hareide inn­rømmer sine «unn­latelses­synder». Nå for­later han riks­politikken

  6. Anbefaler at samfunnet gjenåpner rundt månedsskiftet september/oktober