Lille Ellis (1) motiverer olje- og energiminister Tina Bru i klimakampen

Småbarnsmor Tina Bru (H) frykter kloden «er på vei mot en ekstrem oppvarming den ikke kommer til å tåle», men olje- og energiministeren vil ikke føre en Greta Thunberg-politikk som Bru tror ville utløst krig.

Publisert: Publisert:

Tina Bru nyter det historiske øyeblikket med sin sønn, Ellis, på ett år. Fra venstre ser vi statsrådene Linda H. Helleland, Geir Inge Sivertsen, Torbjørn Røe Isaksen og Frank Bakke-Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

 • Geir Søndeland
  Journalist

En blomsterbukket i høyre hånd, den venstre armen rundt sønnen Ellis (1). Far Sigve, mor Sissel, søster Line og ektemann Thomas Samuelsen er stolt på plass i solskinnet utenfor Slottet.

Les også

Tina Bru (H) prøvde å bli gravid i over to år – så kom gladnyheten

– Sønnen min bestemte seg for å stå opp klokken fem i dag morges. Da var det ingen sjanse å sove mer. Foreldrene mine har kommet over fjellet på besøk, og det har vært mye spenning og nerver. Det er spesielt, stort og litt skummelt med Slottet og alt sånn. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang med arbeidet, sier Bru.

Tina Bru (t.h.) tar over for Sylvi Listhaug som olje- og energiminister. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

I sitt første intervju som ny olje- og energiminister vedgår Rogaland Høyre-stjernen at klimaengasjementet er så sterkt at det går innpå henne:

– Det er sant. Alt dette går veldig innpå meg. Det er ufattelig viktige spørsmål. Det er kanskje derfor jeg av og til kan bli veldig engasjert. Jeg mener det er utrolig viktig og avgjørende at vi når klimamålene våre. Jeg har et lite barn på ett år. Jeg vil at han skal kunne vokse opp i en verden som er vel så bra som den jeg har vokst opp i. Da er det vårt ansvar å sørge for det, sier hun til Aftenbladet.

Thunberg-analysen

I podkasten Stortingsrestauranten prøver Bru å analysere Greta Thunbergs tankerekke fullt ut.

Bru slår fast at politikere aldri vil kunne få et mandat fra folket til å gjennomføre de endringene klimaikonet Thunberg mener er nødvendige. I så fall må demokratiet avskaffes, markedet legges ned og et nytt system komme på plass, konstaterer Bru lettere oppgitt. Konsekvensen er sosial uro og etter hvert krig, legger hun til grunn.

Les også

Tre kvinner fra Rogaland i regjering: – Det er gal-kult

– Det er et veldig sterkt ord, men skulle man gjort det i hele verden, ville det gitt krig. Det er det som ville skjedd i verden, sier hun i episoden.

Bru erkjenner at Thunberg bygger mange av sine resonnementer på vitenskap og ikke tar direkte feil.

– Faktum er at vi sikter mot en helt ekstrem oppvarming som verden ikke kommer til å tåle, sier Bru i episoden.

Sjekk bildet. Ja, interessen er stor for både Tina Bru (H) og olje- og energisektoren. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Mye oljeerfaring

Bru har vært i energi- og miljøkomiteen på Stortinget siden 2013, også som andre nestleder og talsperson for Høyre.

Likevel vil hun ikke være konkret på beslutningstidspunkt for karbonfangst- og lagring (CCS), men sier det er en stor industrimulighet.

Bru tror Norge selvfølgelig kan tjene store penger på CCS og offshore havvind. Dette, sammen med kanskje hydrogen på sikt, tror Bru er de nye, grønne arbeidsplassene.

– Dette handler om å bygge ny industri som skal sikre at Norge kan være en energinasjon langt inn i framtiden, sier Bru.

Hun tror det er «fullt mulig å finne en løsning» på iskantsonen i Barentshavet, men vet ikke om konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja en er tapt sak. Bru vil fortsatt utrede.

Les også

Tina Bru om olje og klima: Ja til Lofoten og nei til kirka

I likhet med Sylvi Listhaug (Frp) går Bru for stabile, forutsigbare rammevilkår for olje- og gassbransjen.

– Hva skiller deg som type og i politikk fra Listhaug?

– Jeg fikk ikke anledning til å oppleve Sylvi Listhaug så lenge som olje- og energiminister, så det er vanskelig å svare på, men jeg tror vi kommer til å dele stoltheten over olje- og gassindustrien og folkene som jobber der, og at det er en del av løsningen for framtiden. Utover det er det vanskelig å si, sier Bru.

Hun roser Equinors nye klimamål om å kutte klimagasser fra opererte felt og landanlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040 og ned mot null innen 2050. Dette mener Bru kommer som et resultat av regjeringens klimaprinsipper der forurensning koster, mens det lønner seg å være miljøvennlig.

– Mitt departement synes jeg er Norges viktigste. Det er fra meg pengene kommer, og vi må passe på at arbeidsplassene er der og at vi fortsatt tjener penger, sier Bru.

PS! På spørsmål om mulig nestlederverv i Høyre viser Bru til at hun har stilt seg til disposisjon og at valgkomiteen får foreta sine vurderinger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 3. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 4. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 5. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 6. Kjørte i påvirket tilstand. Slipper fengsel på grunn av korona

 1. Greta Thunberg
 2. Tina Bru
 3. Sylvi Listhaug
 4. Regjeringen