Eldar Sætre: Klimaavtale stopper ikke lønnsomme enkeltprosjekter

Equinor forpliktet seg nylig til å lede an med sterk støtte til målene i Parisavtalen sammen med verdens største investorer i Climate Action 100+

Publisert: Publisert:

Fredag leverte Equinor-sjefen tall for første kvartal 2019 og snakket litt om selskapets klimaengasjement, blant annet. Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

For en drøy uke siden annonserte Equinor at selskapet vil vise lederskap med sterk støtte til målene i Parisavtalen gjennom en avtale med investorgruppen.

Samme dag kunne Aftenbladet fortelle at Equinor-styret avviser tre konkrete forslag om å ta Equinor i en mer klimavennlig retning før selskapets generalforsamling 15. mai.

Fokusliste med store forurensere

Investorer som forvalter til sammen 33.000 milliarder dollar, blant disse er DNB, Nordea og Storebrand, står bak initiativet Climate Action 100+ (se fakta).

Investorene har satt noen av verdens største oljeselskaper som BP, Shell, ConocoPhillips, Total, ENI, Chevron, Lukoil - og Equinor på en såkalt «fokusliste» med 100 selskaper som er identifisert som store utslippskilder. Andre på listen er eksempelvis Boeing, Volvo og Volkswagen.

På en pressekonferanse, i forbindelse med at Equinor fredag morgen slapp resultatene for 1. kvartal 2019, sa konsernsjef Eldar Sætre blant annet dette om hva det nye klimaengasjementet betyr for Equinor:

– Vi stresstester alt i dag i forhold til IEAs scenarier, og vi vil gjøre det samme med tilgang til et «well below»-scenarie (godt under 2 grader red. anm) som er utviklet med samme metodikk, sa Sætre.

Sætre fikk spørsmål om selskapet vil si nei til lønnsomme prosjekter som ikke er forenlig med klimamålene i Parisavtalen. Dette avviste Equinor-sjefen.

– Nei, vi kan ikke ta et enkeltprosjekt og trekke det fram i forhold til klimaavtalen, det blir en for vanskelig øvelse. Men vi stresstester alle prosjekter, også leteprosjekter. Så er det porteføljen og porteføljeperspektivet som avgjør hvordan vi tenker som selskap, men vi har ambisjoner om å redusere karbonavtrykket på hele portefølgen vår med et kilo per fat innen 2030, svarte Sætre.

Redd klima-strategi

Strategien som Equinor er oppfordret til å følge gjennom investortiltaket Climate Action 100+ baserer seg på følgende punkter:

• Stresstesting av porteføljen og nye kapitalutgifter

• Klimarelaterte ambisjoner, mål og sentrale resultatindikatorer (KPIer)

• Mål knyttet til godtgjørelse

• Tiltak for å drive fram dekarbonisering

• Klimapolitisk engasjement og åpenhet

Equinors konsernsjef Eldar Sætre på besøk på Johan Sverdrup. Gigantfeltet på Utsirahøyden utenfor Stavanger i Nordsjøen starter opp mot slutten av året og skal produsere i minst 50 år, ifølge Equinor. Foto: Jon Ingemundsen

Om stresstesting sier Equinor dette på egne nettsider:

«Virksomheten vår må være tilpasset en framtid som sannsynligvis vil by på overraskelser og store endringer. For å sikre at vi tar hensyn til relevante risikofaktorer, bruker vi verktøy som intern karbonprising, scenarioplanlegging og stresstesting av prosjekter i forhold til ulike olje- og gasspriser. Vi stresstester også porteføljen mot scenariene til det internasjonale energibyrået, IEA, hvert år. Analysen dekker alle områder vi er inne i, fra letelisenser til produserende felt, gjennom hele levetiden til prosjektene.»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil bytte bort 2. pinsedag som fridag

 2. Nok en Bryne-gutt skal spille for Sandnes Ulf

 3. Politiet nedringt om festklager

 4. – Jeg har vært interessert i planter så lenge jeg kan huske

 5. To gutter på 14 og 16 år overga seg til politiet

 6. Ruset mann kjørte feil vei i Ryfast

 1. Utslipp
 2. Energi
 3. Parisavtalen
 4. Oljebransjen
 5. Eldar Sætre