Vil ha Statoil-topper i fengsel

Bellona-leder Frederic Hauge mener boten på 7 millioner kroner Statoil fikk etter lekkasjer av miljøfarlige kjemikalier på Statfjord B er for lav. — De ansvarlige bør havne i fengsel, sier han.

Publisert:

– Dersom en beslutning fra 2012, som bidrar til å skjule mulig kriminalitet, ikke er nok til å granske Oljefondets investering i Lundin, så må kriteriene endres, mener Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Varfjell, Fredrik

På tirsdag ble det klart at Statoil har vedtatt en bot på 7 millioner kroner etter lekkasjer av miljøfarlige kjemikalier på Statfjord B-feltet for to år siden.

**Les også:

Les også

Statoil får 7 millioner i bot etter lekkasjer

**

Les også

Miljødirektoratet anmelder Statoil

— Det sprøytet med at Statoil lærer av sine feil, er bare tull. Denne boten kom etter et par andre hendelser der Statoil sa at "dette har vi lært av". Vi mener at boten er altfor lav. Det kommer vi til å ta opp med Riksadvokaten, sier Hauge til Aftenbladet.

Statfjord B Foto: Fredrik Refvem

Han mener at boten på 7 millioner kroner er for lav, og at straffenivået derfor ikke er avskrekkende nok til at det ikke kan skje igjen.— Jeg mener at denne type saker bør føre til personlig straffeansvar. Jeg vil ha dem i fengsel. De som er ansvarlige bør fengsles. Når de gjør det gang på gang, ser vi at disse bøtene ikke har noen effekt, sier Hauge.

Han mener derfor at også granskningen må se nærmere på personlig ansvar og ikke bare se på ansvar på selskapsnivå.

Les også:

Les også

To døde på jobb for Statoil

Beklaget

Den var i juni 2013 lekkasjene skjedde, og i perioden lekkasjene pågikk, ble det sprøytet drøyt 300 kubikkmeter kjemikalier inn i en deponibrønn. Det ble også sprøytet inn snaut 700 kubikkmeter ferskvann, heter det i en artikkel på Statoils intranett.

Statoil beklaget at utslippet skjedde.

— Vi tar til etterretning at vi har fått en bot og har vurdert størrelsen på boten i forhold til det som har skjedd, og har kommet til at vi aksepterer den slik den foreligger, sier konsernsjef Eldar Sætre til Aftenbladet.

Les også:

Les også

- Alvorlig brudd av Statoil

Les også

Krever bedre svar fra Statoil

Les også

Gasslekkasje i Nordsjøen

Bellona raser

Men ifølge miljøstiftelsen Bellona avdekker Statoils egen granskning av hendelsen at svært mange av feilene og manglene som viste seg å være årsakene til lekkasjene, hadde vært årsakene til lekkasjer før år 2010.

Bellona-leder Frederic Hauge mener derfor at Statoil har ført norske tilsynsmyndigheter og offentligheten bak lyset når de har hevdet å ha gjennomført nødvendige kontrolltiltak for å redusere risikoen forbundet med avfallsbrønnlekkasjer.

Les også:

Les også

Oljeselskapene forurenser mer per dråpe olje

Les også

Statoil starter opp avskiltet plattform

— Arrogant kultur

Nyheten om lekkasjen kom samtidig som Statoils generalforsamling var satt på Forus.

— De som sitter på generalforsamlingen er notorisk miljøkriminelle, sier Hauge.

- Tror du det kun er ord når konsernsjef Eldar Sætre sier at han vil fokusere mer på sikkerhet?

— Jeg håper det er mer enn ord. Men hele kulturen i Statoil er en ekstremt arrogant kultur. Man får ikke en kultur som bedrer sikkerheten gjennom et selskap som har denne kulturen. Spørsmålet er om Sætre klarer å rydde opp i denne kulturen. Statoil er en versting i norsk industri, så han har en stor jobb å gjøre, sier Bellona-lederen.

Les også:

Les også

Største oljeutslipp siden 2010

En drøm om null

Konsernsjef Eldar Sætre er uenig med miljøverneren.

— All vår statistikk viser at vi lærer kontinuerlig i forhold til HMS-hendelser, sikkerhetshendelser og regularitet, sier han.

— Vi blir bedre hele tiden, men så lenge vi har hendelser så må vi jobbe systematisk med dem. Å komme helt ned i null er en drøm vi har og som vi jobber etter, sier han.

Publisert: