Skjebnedager for Seadrill og North Atlantic Drilling

DUSAVIK: North Atlantic Drilling trenger konstant pengehjelp fra storeier Seadrill og John Fredriksen, som selv trolig søker konkursbeskyttelse i USA denne uken.

Da LO-leder Hans-Christian Gabrielsen besøkte North Atlantic Drilling i Dusavik på sensommeren, var det stille på lageret til det John Fredriksen-dominerte riggselskapet. Men lagersjef Roger Knutsen i riggselskapet håper og tror på bedre tider.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dagens Næringsliv skriver mandag at det denne uken er det duket for norgeshistoriens største konkurs. Riggselskapet Seadrill søker etter planen konkursbeskyttelse i USA etter den såkalte chapter 11-modellen, forklaring følger lenger ned i artikkelen.

«Med det avsluttes tilsynelatende John Fredriksens riggeventyr etter 12 heftige år,» skriver avisen, som mener konkursen kan bli starten på et Seadrill II med Fredriksen i føringen», skrive avisen.

Datterselskapet North Atlantic Drilling, som har en operativ base i Dusavik, har samtidig to ganger på kort tid fått økt kredittrammen fra morselskapet, senest fra 150 millioner dollar til 200 millioner dollar, drøyt 1,5 milliarder norske kroner.

Kniven på strupen

John Fredriksens riggkjempe Seadrill har fått frist til 12. september med å finne en vei ut av gjeldsproblemene. Fredag 15. september forfaller et obligasjonslån på en milliard dollar. Problemene omfatter i høyeste grad også North Atlantic Drilling, som eies 70 prosent av Seadrill.

– North Atlantic Drilling er konsolidert inn i, og gjelden er garantert av, Seadrill med unntak av et obligasjonslån, sier Sondre Dale Stormyr, senioranalytiker innen oljeservice i Danske Bank Markets.

Gjelden som North Atlantic Drilling har relatert til sine rigger, inntekter og utgifter, eierandeler og gjelden ligger altså innbakt i Seadrill sine tall.

– Restruktureringen betyr at gjelden vil bli endret og få bedre betingelser for begge selskapene. Forfall blir skjøvet ut i tid og nedbetalingstiden blir lengre. Dette innebærer mest sannsynlig også at obligasjonslånene North Atlantic Drilling har i dag vil bli konvertert til egenkapital eller nye lån, sier Dale Stormyr Aftenbladet.

Her er den nybygde jack up-riggen West Linus oppankret i Åmøyfjorden i 2014. I april sikret North Atlantic Drilling kontrakter for denne og West Elara på Ekofisk-området fram til 2028. Kontraktene vil tilføre 1,4 milliarder dollar, eller rundt 12 milliarder kroner til North Atlantic Drillings ordrereserve.

«Business as unsual»

Seadrill og North Atlantic Drilling vil i den daglige driften være relativt upåvirket av de gjeldsforhandlingene, mener analytikeren.

– Drift og operasjoner i selskapene forventer vi ingen påvirkning på. Vi ser også at kundene har fortsatt å inngå kontrakter og kjenner ikke til at noen eksisterende kontrakter som er blitt endret eller terminert som følge av situasjonen, sier Dale Stormyr.

For ansatte og kunder kan det likevel være mye usikkerhet generelt når selskaper går gjennom situasjoner som dette.

– Det er naturlig at det blir økt usikkerhet i organisjonen, om bedriften blir slått konkurs, eiendeler solgt og jobber forsvinner, men vi har ikke sett noen tegn til at det driftsmessige er påvirket i noen retning i Seadrill eller North Atlantic Drilling utover den generelle nedturen i markedet de siste årene.

- Går Seadrill konkurs?

– Det blir ikke en norsk versjon av konkurs, slik vi kjenner det. Seadrill blir ikke tvunget til å selge eiendeler, for eksempel. De går inn i en situasjon der de kan benytte seg av Chapter 11, som et verktøy for å reforhandle gjelden på.

I praksis vil selskapet ikke kunne være i stand til å overholde sine forpliktelser ut året uten en løsning. De har møtt enn vegg, og det er her Chapter 11 skaper stillstand i utbetalinger til en har funnet en løsning, forklarer analytikeren.

Chapter 11 er en del av konkursreglene i Amerika, men poenget er jo ikke konkurs. Ordet konkursbeskyttelse innebærer beskyttelse mot at kreditorene kan slå deg konkurs, har partner Ståle Gjengset i Wiersholm forklart E24.

Utelukker ikke oppkjøp

Sammenlignet med et huslån, som gjerne har en nedbetalingstid på 20-30 år, har Seadrill i snitt brukt kun 5-10 år på å nedbetale lån.

– Nå får man en restrukturering som innebærer en flatere avdragsprofil og lengre nedbetalingstid på den sikrere bankgjelda, mens obligasjonseierne trolig vil overta deler av aksjekapitalen mot å ettergi gjeldskravene sine.

- Kan vi se oppkjøp?

- Ja, det er definitivt mulig, vi ser generelt økt transaksjonsaktivitet i markedet.

For en tid tilbake ble det spekulert, blant annet i Bloomberg, at kinesiske investorer luktet på Seadrill.

– Seadrill vil uansett ikke bli tvunget til å selge noe til veldig lave priser, sier Dale Stormyr.

– Selskapet kan velge å selge "assets" til kjøpere som for eksempel er interessert i jack-up-rigg-flåten eller i rigger som tåler tøffe værforhold, hvis prisen er god.

Har vunnet milliardkontrakter

North Atlantic Drilling leverte et elendig halvårsresultat i år sammenlignet med i fjor. Resultat etter skatt ble på minus 59,1 millioner dollar i 2. kvartal 2017, mot 11,9 millioner dollar i samme periode i 2016.

Milliardavtale: North Atlantic Drilling sikret jobb for 10 år framover.

Men i april sikret selskapets rigger West Elara og West Linus seg arbeid på Ekofisk-området for Conoco- Phillips fram til 2028. Kontraktene vil tilføre 1,4 milliarder dollar, eller rundt 12 milliarder kroner til North Atlantic Drillings ordrereserve.

LES OGSÅ: Cosl-sjefen smiler også.

Les også

LO-sjefen: – Veksten vil komme i olje og gass

Publisert:
 1. North Atlantic Drilling
 2. Seadrill
 3. John Fredriksen
 4. Sondre Dale Stormyr
 5. Riggselskaper

Mest lest akkurat nå

 1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 5. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 6. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg