Tidenes dyreste oljerydding

<p> Server-ulykken utenfor Fedje i januar 2007 er Norges dyreste oljevernaksjon — til tross for at var svært lite olje som lakk ut. </p>

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Totalkostnadene er beregnet til 200 millioner kroner. Dette viser en oppsummering fra Kystverket som ble offentliggjort torsdag. WWF mener Server-ulykken må ses som et kraftig varsko om framtidig risiko ved oljevirksomhet.

– De 380 tonnene med olje som lakk ut fra Server, er svært små mengder olje, sier Nina Jensen, rådgiver i WWF. Oljetankerne som daglig går langs norskekysten, kan ha langt over 100 000 tonn om bord. Hva blir konsekvensene den dagen vi har en 100 000-tonner i fjæresteinene? spør hun.

Omfattende rydding

Likevel tok det seks måneder å rydde opp. Totalt er det brukt omkring 15 000 dagsverk og oljeforurensningen berørte området fra Fjell kommune nord for Bergen til Stadt. Langs denne kyststrekningen er det gjennomført strandrensning etter oljepåslag på omkring 240 steder.

Til sammenligning forårsaket oljeutslippet fra Statfjor A i desember i fjor at rundt 4000 tonn olje ble sluppet ut i sjøen.

– Disse eksemplene er en alvorlig påminnelse om at kystnær oljeboring bør være en saga blott. Sårbare områder må vernes. Det finnes ingen garanti mot utslipp, og derfor må oljeindustrien aldri få slippe inn i sårbare områder som Lofoten, Vesterålen og Mørekysten, mener Jensen.

8000 døde sjøfugl

8000 sjøfugl døde under Server-ulykken. Ennå er det ingen plan for beredskap for håndetering av sjøfugl ved framtidige ulykker.

– Dette er noe Fiskeri— og kystdepartementet må ta tak i. Det må bevilges mer penger til Kystverket slik at de kan utvikle en tilstrekkelig beredskap. Vi har allerede fått en advarsel, WWF ser ingen grunn til at myndighetene skal sitte og vente på enda en, avslutter Jensen.

Oppryddingen av oljesøl etter skipsforliset ved Fedje kostet flesk.
Publisert:
 1. Klima

Mest lest akkurat nå

 1. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 2. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 3. – Det er broilerne som styrer best

 4. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 5. Testet positivt? Dette gjør du

 6. Go-Ahead innstiller flere lokaltog på grunn av sykefravær