Høyre-krefter vil satse på kjernekraft

– Spenstig at oljefylket Rogaland kan være en drivkraft for dette, sier Høyre-politiker etter vedtak i Rogaland Høyre.

Publisert: Publisert:

Rogaland Høyre vedtok i helgen å utrede kjernekraftutbygging i Norge. Det bryter mot politisk konsensus både i Høyre og på Stortinget. Her er delegasjonen til fylkeslaget avbildet under Høyre-landsmøtet i 2017. Foto: Geir Søndeland

  • Geir Søndeland
    Journalist

I helgen vedtok fylkeslaget å utrede kjernekraftutbygging i Norge (se fakta). Helgen før vedtok Vestland Høyre det samme. Samtidig gikk Trøndelag Høyre inn for å intensivere forskningen på kjernekraft.

Lederen for thoriumutvalget, professor Mikko Kara, overleverte utvalgets rapport til olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) i 2008. Siden da har forholdsvis lite skjedd. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Gullgruve?

Stortingsrepresentant Marianne Synnes Emblemsvåg (H), ønsker å utnytte mulighetene i thorium, et lettere radioaktivt grunnstoff som kan brukes som brensel i atomreaktorer.

Hun er utdannet bioingeniør og molekylærbiolog og har vært viserektor ved NTNU i Ålesund.

– Thorium gir ikke utslipp av CO₂ eller andre klimagasser. Det er ikke egnet for kjernefysiske våpen, og det er ikke mulig med kjernefysisk nedsmelting slik som i Tsjernobyl. Likevel forbinder folk dette med noe kontroversielt og Tsjernobyl, sier Emblemsvåg.

Les også

Vi trenger en ny vår for kjernekraft

Hun tror verdien av forekomstene kan være mangedobbelt av all olje- og gassutvinning på norsk sokkel gjennom historien.

Den nasjonale thorium-utredningen fra 2008 anslo forekomsten til 170.000 tonn, og et energipotensial på om lag 100 ganger den oljen Norge hadde tatt ut da – pluss de gjenværende ressursene til sammen. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) la i sin thorium-rapport i fjor til grunn 87.000 tonn for Norge, en 12. plass på verdensbasis.

Marianne Synnes Emblemsvåg. Foto: Henrik Dale/Høyre

– Det som skjedde i Tsjernobyl, var fryktelig. Men det var en gammel og helt annen teknologi. En thorium-reaktor kan ikke løpe løpsk som en atomreaktor basert på uran. Thorium er langt tryggere og gir mye mindre avfallsstoffer. Norge har også stabile fjell der avfall kan sikres på en trygg måte, sier hun.

Les også

Materialet som kan danke ut oljen

Høyre hadde i 2009–2013 programfestet forskning og utvikling av kjernekraft i Norge, spesielt med thorium som brennstoff.

I regjeringsplattformen i 2013 gikk Høyre og Frp inn for å satse på forskningssenter for thorium. Så skjedde ikke.

Les også

Oljeminister Terje Søviknes (Frp) anklages for flere løftebrudd

– Vil du at Norge skal bygge kjernekraftverk?

– Ja, jeg ser på dette som en framtidig kraftkilde i Norge. Vi er kanskje selvforsynt nå, men vi er bare i starten av elektrifiseringen og vil trenge mer og mer kraft. Vannkraften er ikke nok, og kjernekraft er langt mer stabilt enn vindkraft, og i Norge er ikke gasskraftverk «rent nok», sier Emblemsvåg.

– Selv hvis det skulle koste 20–30 milliarder å utvikle dette i Norge, er det bare en tredjedel av hva Equinor har tapt på investeringer i Nord-Amerika, sier hun.

– Avtakende berøringsangst

Gjesdal-politiker Marit Høie (H) mener Rogaland Høyre-vedtaket vitner om at berøringsangsten er i ferd med å avta.

– Frykten har vært overdrevet og basert på at kjernekraft har vært koblet til atomvåpen. Dagens kraftverk kan ikke sammenlignes med slik ting var i Tsjernobyl, og jeg mener vi har en plikt til å utrede dette skikkelig, sier Høie.

– Dette er den eneste energikilden uten CO₂-utslipp, sier Høie.

– Jeg ville tusen ganger heller hatt kjernekraftverk i hagen enn vindkraftverk på Giljastølen, sier hun.

Marit Høie er Høyre-politiker i Gjesdal. Hun gleder seg over Rogaland Høyres nye standpunkt om kjernekraft. Foto: Privat

– Det er ganske spenstig at oljefylket Rogaland kan være en drivkraft for dette, sier hun.

– Det må nok modnes litt, men det er absurd og meningsløst hvis vi ikke nærmer oss en flott teknologi som kan løse mye av klimautfordringene.

Andreas Helgøy, leder i Stavanger Unge Høyre. Foto: Julie Vold

Ungt initiativ

Andreas Helgøy, leder i Stavanger Unge Høyre, var blant initiativtakerne.

– Kjernekraft er veldig miljøvennlig, og jeg håper at Høyre kan endre synspunkt på kjernekraft og hvordan klimakrisen kan håndteres, sier Helgøy.

Forslaget møtte motstand.

– Det var ganske splittet i Stavanger, men det skyldes at folk har ulike innganger til dette spørsmålet. Jeg har forståelse for at de som vokste opp under den kalde krigen, er skeptisk til kjernekraft, men kjernekraft er svært trygt å produsere, og jeg etterlyser en mer faktabasert inngang til debatten, sier Helgøy.

Publisert:

Les også

  1. Bellona: - Fri fantasi å satse på thorium

  1. Kjernekraft
  2. Atomkraft
  3. Thorium
  4. IAEA
  5. Kraftverk