Skjeggsaken kuttes – offshorearbeider enig med riggselskap

Han fikk sparken fordi han nektet å barbere seg. Onsdag skulle han møtt arbeidsgiver Saipem i retten, men nå er rettssaken trukket.

Scarabeo 8 Foto: Jon Ingemundsen

 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Da riggselskapet Saipem innførte en såkalt «clean shave policy» i forbindelse med et boreoppdrag for riggen Scarabeo 8, gikk det ikke helt glatt for seg. For Kjell Henning Eriksen, som har jobbet i selskapet siden 1990, nektet å føye seg. Han ville ikke barbere seg før en utreise til riggen i oktober i fjor.

Tiltaket ble innført fordi borejobben betydde fare for å bli utsatt for hydrogensulfid – H₂S – en potensielt livstruende gass. Saipem bestemte at alle på riggen skulle bruke tettsittende gassmaske, og altså være glattbarbert.

Selv har riggarbeideren vist til at det finnes utstyr som kan brukes også med skjegg og gi tilfredsstillende beskyttelse. Eriksen har tidligere uttalt til Aftenbladet at arbeidsgiveren må tilpasse utstyret til ham.

– Alle som reiser offshore har en helseattest, og min er godkjent. Det har aldri vært noe krav i min kontrakt eller mitt ansettelsesforhold at jeg ikke skal ha skjegg. Dermed mener jeg oppsigelsen er ugyldig. Det er tøft å kjøre en slik prosess mot et selskap man har jobbet i nesten 30 år, men det handler om prinsipp, sa Eriksen til Aftenbladet.

Les også

Boresjef truet med oppsigelse fordi han tok sommerferie

Kjell Henning Eriksen fikk ikke reise offshore mer. Årsak: Han nektet å barbere seg. Foto: Privat

Med hjelp fra Industri Energi krevde Eriksen oppsigelsen kjent ugyldig, og rettssaken skulle egentlig startet onsdag denne uka. Eriksen fikk nylig støtte i lagmannsretten for sitt krav om å få jobbe i oppsigelsestiden.

Nå blir det likevel ikke noe av rettssaken for 66-åringen. Etter hva Aftenbladet kjenner til, innebærer forliket at hydraulikkingeniøren ikke lenger er ansatt i Saipem, mot en økonomisk kompensasjon.

– Jeg kan ikke kommentere hva som ligger i forliket. Generelt kan jeg si at slike løsninger ofte vil medføre at ansatte kjøpes fri, sier Industri Energi-advokat Eyvind Mossige til Aftenbladet.

Han viser til at klienten er glad han er ferdig med saken og fornøyd den har funnet sin løsning etter forliksforhandlinger. Forliket ble inngått torsdag.

Saipems advokat i saken, Thomas Aasberg Rasmussen fra Norges Rederiforbund, bekrefter at forlik er inngått og at «begge parter er fornøyd»-

Les også

 1. Rigg-kjemper lot være å rette feil

Publisert:
 1. Riggselskaper
 2. Saipem
 3. Industri Energi
 4. Fagforening

Mest lest akkurat nå

 1. Hvem stjal Karolines julegaver?

 2. Dette er den siste kommunen i Rogaland som tvinger huseierne til å bo der hele tiden

 3. Allerede i mars fikk Bjarne Berntsen en dårlig følelse. Det gikk slik han fryktet

 4. Suppor­terne i harnisk etter at Berntsen fikk sparken

 5. EU kan stenge norske skibakker

 6. Han er 20 år, singel og tror dette løftet kan være et godt sjekketriks