Nå svinger det igjen etter oljekrisen

Etter flere tunge år merker Falck Nutec på Buøy økning i oljeaktiviteten. Nå skal et samarbeid med Rosenberg WorleyParsons og skoleskipet Gann gjøre Falck Nutec til et av landets fremste ekspertmiljø på sikkerhet og beredskap i oljenæringen.

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– For tre år siden var det virkelig utfordrende. Nå kjører vi med tilnærmet fulle kurs igjen, og vi har hatt 30 prosents vekst i 2018 sammenlignet med i fjor, sier direktør Aasmund Erlandsen i Falck Nutec.

Han legger ikke skjul på at virksomheten har vært gjennom noen tunge år siden oljenedturen slo hardt og brutalt inn i 2014 og 2015. Falck Nutec driver med sikkerhets- og beredskapsopplæring hovedsakelig for oljeansatte og sjøfolk, men også innenfor bygg- og anleggsbransjen

Full fart igjen

Da oljenedturen rammet, resulterte det i langt færre sikkerhetskurs for Falck Nutec. Nå er trenden i ferd med å bli snudd. Oljeselskap og offshore-leverandører ansetter nye folk, som igjen gir økt aktivitet innen sikkerhetsopplæring.

Da Aftenbladet besøker Falck Nutec på Buøy, er det full fart. Smultgryter skal slukkes (NB! Ikke med vann, i disse førjulstider), brennende «mennesker» skal reddes og pulverapparat skal kunne håndteres.

For mange er simuleringen av helikoptervelt i sjøen det mest utfordrende å bli med på i Falck Nutecs basseng. Flere turer under vann blir det for kursdeltakerne. Helt til drillen sitter med å slå ut vinduet, åpne sikkerhetsbeltet og komme seg ut av helikopteret.

Kursdeltakere lærer hvordan de skal flykte ut av helikoptervinduet dersom det lander på sjøen. Foto: Rune Vandvik

Les også

Grønt lys for å hogge opp gamle plattformer utenfor Stavanger

Inger-Marie Schytte Blix jobber i Aker BP og skal snart ut på sin første offshore-tur. Foto: Rune Vandvik

Stor pågang i høst

En av de mange som Aftenbladet treffer på kurs er Inger-Marie Schytte Blix. Hun jobber i Aker BP og skal snart ut på sin første offshore-tur.

– Jeg jobber med intern revisjon i Aker BP og skal bruke kurset til sporadiske turer offshore, sier hun etter en våt tur i bassenget, hvor hun har vært gjennom evakueringstrening fra helikopter som har nødlandet i sjøen.

– Noe av det mest ubehagelige er å sitte i helikopteret opp-ned i vannet og kjenne presset på lungene. Men når du får av setebeltet, er det relativt enkelt å komme seg ut, sier Schytte Blix.

Tre kursdeltakerne er i vannet om gangen, og de har til enhver tid til rundt seg instruktører som står klar til å bistå.

– Spesielt etter sommerferien har vi opplevd stor pågang. For oss som jobber her, er det veldig gøy å ha det så travelt igjen, sier seniorinstruktør Sigmund Garnes i Falck Nutec på Buøy.

(Se video i toppen av artikkelen)

Kursdeltakere vises hva som skjer når du heller vann på en brennende smultgryte. Kvel flammen, ikke slukk med vann er oppfordringen på denne type branner. Foto: Rune Vandvik

Tunge år økonomisk

Travlere kan det bli framover. Økonomisk har det vært tunge år for Falck Nutec. I 2013, før oljekrisen slo inn, leverte selskapet et resultat før skatt på 43 millioner kroner.

I årene 2015, 2016 og 2017 var tallene røde med henholdsvis minus 58 millioner kroner, minus 36 millioner kroner og minus 21 millioner kroner. I år styrer selskapet mot å gå i balanse, ifølge direktør Aasmund Erlandsen, mens han neste år ser for seg overskudd igjen.

Les også

Klar melding fra Trump sendte oljeprisen rett ned

25 sekunder har kursdeltakere på seg å komme ut av helikopter under vann. Foto: Rune Vandvik

Selskapet har også inngått et nytt samarbeid med skoleskipet Gann og Rosenberg WorleyParsons for å trekke på hverandres erfaringer og kunne tilby kursdeltakere enda bedre bredde i tilbudene.

Målet med samarbeidet er å styrke Stavangers posisjon som et av landets tyngste miljø innen sikkerhets- og beredskapstrening.

– Selv om vi opplever stor pågang sammenlignet med i fjor, merker vi at oljemarkedet fortsatt er utfordrende. Men i samarbeid med andre aktører kan vi sy sammen pakker som gir kundene et bedre tilbud både faglig, kostnadsmessig og praktisk hvor alt er samlet på ett sted. Slik vil vi kunne være et kompetansesenter innen offshore og maritim for Stavanger så vel som resten av landet, sier Erlandsen.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Oljepolitikk
 3. Norsk sokkel
 4. Oljepenger
 5. Rosenberg

Mest lest akkurat nå

 1. Kommunen ber deg om én ting når du møter til masse­vaksinasjon

 2. Sandnes-treneren med stikk: - Viking må føle det ubehagelig at styrkeforholdet er så likt

 3. Ett år etter stupeulykken skal Konrad (17) opereres i Thailand. Drømmen er å gå igjen

 4. «Exit» flyttet inn i ekteparets hjem. Her er deres ti tips for å bygge drømmehuset

 5. 14-åring frastjålet gjenstand på togstasjon - politiet leter etter gjerningspersonen

 6. Nå vil mange dyrke sin egen mat. Dette er de fem mest populære plantene