Slik kan fornybarfondet hjelpe oljebransjen til å bli mer klimavennlig

Iselin Nybø (V), fra venstre, helseminister Bent Høie (H), Olaug Bollestad (KrF) og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) lanserte offisielt at Fornybar AS havner i Stavanger-regionen.

Sjelden har lukten av 20 nye direkte arbeidsplasser skapt så mye jubel som under lanseringen av Fonybar AS i Jåttåvågen.

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi valgte Stavanger ut i fra en totalvurdering av det vi mener er særdeles viktig for denne type investeringsselskap. Denne regionen har vært flink på å drive fram teknologiutvikling i olje- og gassbransjen. Det tror vi er en god egenskap vi også kommer til å dra nytte av i oppbyggingen av dette selskapet, sier Terje Søviknes, olje- og energiminister, til Aftenbladet.

Drøyt 45 år etter at byggingen av Ekofisk-tanken startet i Jåttåvågen og for alvor markerte oljås begynnelse i Stavanger, smilte politikerne om kapp for plasseringen av statsfondet Fornybar AS til Stavanger.

I Det skeive tårnet i Jåttåvågen torsdag morgen sto nemlig Rogaland-politikere fra budsjettkameratene i kø for å fortelle om hvor viktig det er at Fornybar AS legges til Stavanger-regionen og hvor fortreffelig Stavanger er til å ta imot investeringsfondet.

LES OGSÅ:

Les også

Oljeanalytiker er spent på hva fornybarfondet vil få til i Stavanger

Les også

Regjeringen trosser Bergen-anbefaling – gir fornybarfondet til Stavanger

Bergen best

Men i rapporten som Deloitte gjorde på vegne av departementet, kom egentlig Bergen best ut. Søviknes sier at Bergen, Trondheim og Stavanger var gode kandidater, men at helhetsvurderingen gjorde at valget falt på Stavanger. I denne «helhetsvurderingen» ligger både teknologiutvikling, sterkt finansmiljø, men også at Stavanger har langt færre statlige arbeidsplasser enn både Bergen og Trondheim.

Skjønt arbeidsplasser og arbeidsplasser. Fondet vil i første omgang bidra til at minst 20 fondsforvaltere og administratorer får arbeidsplasser i Stavanger-distriktet når fondet er i gang i løpet av neste år. Hvor stort fondet blir ved oppstart, er ifølge Søviknes også helt uklart og overlates til budsjettforhandlinger. Men et tall som har figurert på sikt, er en størrelse på 20 milliarder kroner.

-Mange tall har versert, men det er ikke det viktigste. Hovedpoenget nå er at vi får på plass styre og de sentrale aktørene til fondet. Vi har en klar ambisjon om at selskapet skal ha avkastning på investerte penger. På den måten kan fondet bygge seg opp og bidra til ytterligere verdiskapning og skape arbeidsplasser innenfor teknologiutvikling. Forutsetningen er at det er tiltak som tar ned utslippene av klimagasser, sier Søviknes.

Vi forsøker oss på en liten forklaring om hva Fornybar AS er:

Fondet skal investere i bedrifter som driver med teknologiutvikling for klimareduserende tiltak. Tanken er at fondet skal bistå økonomisk til teknologiutvikling som kan løftes til et bestemt produkt. Mulig vekst i arbeidsplasser som følge av fondets investeringer ligger da i støtten til utvikling og i neste omgang mulig produksjon. Men dette forutsetter at fondet ser for seg at det vil tjene penger på investeringen.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).
Les også

Nå kommer fornybarfondet

Les også

Stavanger får 30 minutters fornybarfond-audiens hos oljeministeren

Les også

Fornybarfondet: - En solskinnsdag for Stavanger-regionen

Sandnes eller Stavanger?

Torsdag ettermiddag inviterte også Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til feiring på rådhuset. I Jåttåvågen trakk hun fram symbolverdien av å stå på gamle oljetomter og stake ut en ny retning for Stavanger. Etter at den nasjonale bykampen er vunnet, er det nå et åpent spørsmål om selve fondskontoret legges til Sandnes eller Stavanger. En lokal bykamp vil imidlertid Stavanger-ordføreren ikke være med på.

-Nei, nå har vi jobbet i over ett år for å få fondet til regionen. Nøyaktig hvor kontoret plasseres, spiller ikke stor rolle og er opp til departementet å avgjøre, sier Sagen Helgø.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø forklarer hvor stort det er å få Fornybar AS til Stavanger.

Også oljetiltak

Minister Terje Søviknes er også tydelig på at Fornybar AS ikke er noe sysselsettingstiltak eller tilskuddsordning. Fondet begrenser seg på ingen måte til fornybarbransjen, men kan like gjerne rette seg mot klimareduserende tiltak i oljebransjen.

– Ja, hvis det er teknologiutvikling og ideer som har vært gjennom en utviklingsfase som skal kommersialiseres, kan det være et aktuelt investeringsobjekt for Fornybar AS. Det er reduksjon av klimagassutslipp som er det viktigste, svarer Søviknes.

– Hvordan kan fondet sørge for en ny retning?

-Hovedhensikten er å investere i teknologi som får ned klimagassutslippene og investere i den type virksomheter. Om det er i olje og gass, annen type industri, landbruk eller hva det måtte være er helt underordnet. Det er klimagassutslippene som skal ned, først og fremst gjennom ny teknologiutvikling.

– Så det er ikke gitt at fondet skal investere i teknologiutvikling innenfor fornybar energi, som eksempelvis vind-, sol,- eller bølgekraft?

– Nei,nei, nei. Det er selvfølgelig en mulighet og vil være naturlig, men det er teknologi som kutter klimagassutslipp som er overbyggingen, fondet vil favne bredt, sier Søviknes.

Iselin Nybø (V) og helseminister Bent Høie (H) feirer fornybarfondet med kake.
Publisert:
 1. Stavanger
 2. Jåttåvågen
 3. Terje Søviknes
 4. Christine Sagen Helgø
 5. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 2. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 4. Bør uvaksinerte nektes hjelp om de blir syke?

 5. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 6. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45