Frykter arbeidstakere blir forbigått når bedriftene ansetter igjen

Advokatfullmektig Kristoffer Sivertsen ser at mange bevisst omgår loven, og spår en økning av konflikter mellom oppsagte og bedriftene.

I en tid der flere bedrifter ansetter igjen, mener advokatfullmektig Kristoffer Sivertsen det er viktig å være bevisst på rettighetene til dem som mistet jobben under nedskjæringsrundene.
 • Magnus Ekeli Mullis
  Magnus Ekeli Mullis
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I forlengelsen av at flere bedrifter i Rogaland ansetter igjen, melder det seg et spørsmål om hvem som skal ansettes. Mange av bedriftene har hatt flere runder med oppsigelser og sluttpakker, og flere ansatte har etter arbeidsmiljøloven rett til ny ansettelse i samme bedrift. Denne retten er ikke alle like nøye på, ifølge advokatfullmektig Kristoffer Sivertsen.

– Arbeidsgivere bryter ansattes fortrinnsrett til sin gamle stilling på forskjellige måter. Ubevisst eller bevisst med kreativitet i stillingsannonser eller ved å bruke rekrutteringsbyråer, sier Sivertsen i Advokatfirmaet Magnus Legal.

– Arbeidsgivere har lært hvordan de skal si opp på rett måte

Kan ikke bruke dårlige tider som unnskyldning

Per juni 2017 er 4,6 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland arbeidsledige, et fall på 8 prosent sammenliknet med situasjonen på samme tidspunkt i fjor. Bedrifter som Rosenberg Worleyparsons, Odfjell Drilling og Aker BP er blant dem som har varslet at de ansetter igjen.

– Vår erfaring er at mange arbeidstakere og bedrifter har avtalt sluttpakker hvor den ansatte har sagt fra seg fortrinnsretten, men dette gjelder langt fra alle, sier Sivertsen.

Måten bedriftene gjemmer seg bak rekrutteringsbyråene er et klassisk eksempel, mener Sivertsen. Oppsagte ser gjennom stillingsannonser på Finn.no som beskriver deres gamle jobb uten at arbeidsgiver er nevnt med navn.

– Fra gamle kolleger får de gjerne høre at bedriften skal ansette til den samme stillingen som den oppsagte hadde, uten at han eller hun har blitt informert. Da blir det raskt advokatmat, sier Sivertsen.

Fortrinnsretten er utformet slik at arbeidsgiver ikke kan bruke dårlige tider som en unnskyldning for å kvitte seg med arbeidstakere de vil ha bort av ulike årsaker. I tolv måneder etter oppsigelse skal oppsagte ha prioritet ved nyansettelser, ifølge arbeidsmiljøloven.

– Rundt 70 prosent av arbeidsledige i oljebransjen har vært uten arbeid i mer enn et halvt år, og det gjør at vi nok kan forvente mange erstatningssaker og dyre forlik nå som det ansettes igjen, sier Sivertsen, som nå frykter en økning av konflikter mellom oppsagte og bedriftene.

16. juli 2016 ble oljeserviceselskapet Kaefer Energy dømt i Gulating lagmannsrett til å betale 750.000 kroner for ikke å ha ansatt en kvalifisert arbeidstaker selskapet tidligere hadde oppsagt som et ledd i en nedbemanning. Saken ble anket inn fra Stavanger tingrett, og er blant de mest kjente i en rekke saker tilknyttet fortrinnsretten. De fleste saker ender imidlertid i forlik eller andre utenomrettslige løsninger, slik som hos fagorganisasjonene.

Les også

Aibel-oppsagt tapte rettssak

LO og Fellesforbundet bekymret

Både Fellesforbundet og LO har sett mange varianter fra bedrifter som ikke har forholdt seg til lovverket den siste tiden.

– Noen lager et tilleggsfirma som de ansetter uavhengig i, noen velger å drive innleie i stedet for å ansette, mens andre endrer kravet til stillingen som skal besettes, sier leder Morten Larsen i Fellesforbundet i Rogaland og Agder.

Larsen sier Fellesforbundet, som er det største fagforbundet i privat sektor, får mange henvendelser fra oppsagte av denne typen, men sier de alltid klarer å løse det til fordel for arbeidstakeren.

– Det er ganske enkelt: Sistemann ut skal være førstemann inn, sier Larsen.

– Du har i utgangspunktet rett til en stilling du er skikket til. En oppsagt ingeniør kan, for å sette det på spissen, ha rett på en lagerjobb i bedriften, sier distriktssekretær Øystein Hansen i LO Rogaland.
Les også

Bedriftene så at de manglet kompetanse, og måtte si opp noen til. Da begynte bråket, mener regiondirektør Svein Olav Simonsen i NHO.

Både Fellesforbundet-lederen og LOs distriktssekretær i Rogaland, Øystein Hansen, deler advokatfullmektig Sivertsens bekymringer.

– Med de endringene som har skjedd i arbeidsmiljøloven, er vi veldig skeptiske til innleie i den situasjonen vi har i Rogaland i dag, sier Hansen.

Hansen og Larsen ser en tendens der altfor få er organiserte i fagorganisasjoner.

– Vi har ikke tapt en sak siden 2014, så det er absolutt en fordel å være organisert, sier Fellesforbundets Larsen.

Les også

Mariana tok to mastergrader. Så ble hun overflødig

Rosenberg: – Bruker aldri rekrutteringsbyrå

Verftet på Rosenberg er blant dem som har ansatt mange de siste månedene, etter flere tunge år med nedbemanning. Administrerende direktør Jan Narvestad føler seg trygg på at bedriften ansetter på riktig måte.

– Vi har regler å forholde oss til, og vi er i tett dialog med tillitsvalgte både når vi ansetter og når vi nedbemanner. Akkurat nå er vi privilegerte som har mulighet til å ta inn flere folk, og da fokuserer vi på fortrinnsretten, det vil si dem som har blitt oppsagt i løpet av de siste tolv månedene, sier Narvestad.

– Fra vårt ståsted føler vi at Rosenberg forholder seg til både interne og eksterne regler og retningslinjer, sier administrerende direktør Jan Narvestad i Rosenberg Worleyparsons.

Etter en runde med HR-avdelingen, melder Rosenberg-sjefen at mange av de som tidligere har vært oppsagt, er tilbake i enten samme stilling eller andre naturlige posisjoner som passer til deres kvalifikasjoner.

– I slike situasjoner bruker vi så og si aldri rekrutteringsbyråer. For det første koster de mye penger, og for det andre har vi en godt etablert HR-avdeling. Vi har gode rutiner, og de eneste tilfellene vi bruker byråer, er når vi skal ansette til spissede stillinger, ofte av typen ledende personell, sier Narvestad.

Han opplyser om at Rosenberg ikke har hatt en eneste sak de siste tre årene som de ikke har klart å løse internt. Nå håper han bedriften kan fortsette å vokse etter nedturen de siste årene.

– Vi har ambisjoner om å vokse, men det er et tøft marked. Ansettelser skjer fortløpende, og skulle vi vinne en kontrakt, er vi i underskudd på antall ansatte, sier Narvestad.

Advokatfullmektig Sivertsen er også leder i Stavanger Frp.

Publisert:
 1. Fellesforbundet
 2. Rogaland
 3. Odfjell Drilling
 4. Kristoffer Sivertsen
 5. Aker BP

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 3. Rosseland håper på cupbombe – med Haaland på tribunen

 4. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 5. Måtte ta grep på Vigdel: – Stranden er for populær

 6. Tatt i 130 km/t - mistet lappen