Hevder Statoil hadde fri adgang til å droppe helikopteravtale

Statoil slår tilbake mot Norsk Helikopterservice og påstanden om at Statoil har opptrådt illojalt.

Publisert: Publisert:

Statoils advokat Thomas G. Naalsund, til venstre, og Morten Sundt, leder av luftfartstjenester i Statoil. Foto: Aasland, Jarle

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Statoil begrunnet i retten onsdag hvorfor selskapet ikke anser avtalen med Norsk Helikopterservice som en bindende avtale. Først og fremst trakk selskapet fram at deres ansatte anså avtalen som en intensjonsavtale.

Fra innledningen onsdag pekte Dag Steinfeld, advokaten til Norsk Helikopterservice, på at alt i epostkorrespondansen og møtevirksomhet mellom Statoil og helikopterselskapet forutsatte at det var snakk om en faktisk avtale som bare ventet på signering og ikke en forståelse om en mulig inngåelse av en avtale.

Les også

Statoils konserndirektør krevde raskt helikopterraid

– Alvorlig sak

Statoils advokat Thomas G Naalsund forklarte i retten at Statoil på sin side hele tiden var tydelig på at selskapet tok utgangspunkt i at det dreide seg om en intensjonsavtale med kanselleringsrett. Avtalen hadde utgangspunkt i et reelt helikopterbehov for Statoil

-Dette er en alvorlig sak med omfattende krav hvor sterke og fargerike beskyldninger er framsatt, innledet Naalsund og understrekte samtidig:

-Intensjonsavtalen med Norsk Helikopterservice hadde fri adgang til kansellering før en avtale var signert mellom partene.

Avtalen som ble signert 23. juni mener Statoil var en intensjonsavtale, uten at det forelå noen betingelser eller forståelse om at dette var en forpliktende avtale. Statoils advokat Naalsund brukte onsdag formiddag mye tid i retten på at det forelå en kanselleringsadgang for både Statoil og Norsk Helikopterservice i avtalen.

Les også

Statoil-topp sa opp etter korrupsjonsanklage

Statoil hadde behov

Naalsund påpekte også at Statoil i juni 2016 hadde et reelt behov for helikopter til søk og redning, et SAR-helikopter, og at det ikke dreide seg om å gå ut i markedet å kontrahere flest mulig, for siden å kansellere avtaler.

Etter hvert som saken skred fram, mistet Statoil imidlertid tillit til Norsk Helikopterservice. Selskapet fikk ikke på plass de nødvendige tillatelser fra Luftfartstilsynet. Søknad ble først sent i oktober 2016, men søknaden kunne ikke myndighetene godkjenne for SAR-helikopteret. Dette utsatte prosessen ytterligere.

For Statoil var det prekære behovet å få på plass en avtale for vinteren 2016/17, men da det etter hvert viste seg at Norsk Helikopterservice først kunne levere tjenesten i mars 2017, i stedet for oppstart i januar som planlagt.

Ifølge diskusjoner internt i Statoil flysikkerhetsavdeling ble det framhevet at det var nødvendig med helikopter fra Norsk Helikopterservice, også med tanke på at en mulig konkurs i en annen helikopterleverandør, CHC Helikopter Service.

-Hvorfor ble dette behovet diskutert dersom Statoil ikke hadde reelt behov for dette helikopteret? Spurte Naalsund retorisk.

Les også

Korrupsjonssiktelsen falt, men Statoil-topp får ikke jobbe

– Alt fløt på dette tidspunktet

Han poengterte at ting utover høsten forandret seg ytterligere, og ingen ting tydet på at Norsk Helikopterservice kunne levere tjenestene i januar 2017.

-Alt fløt på dette tidspunktet. Statoil gjorde nye vurderinger i november 2016 fordi Norsk Helikopterservice ikke klarte å levere til avtalt leveringstidsunkt.

Statoil trakk seg fra avtalen 15. desember 2016, samme dag som offentliggjøringen av korrupsjonssaken mellom en ansatt i Norsk Helikopterservice og en Statoil-ansatt ble offentliggjort.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. For første gang kjørte over 10.000 gjennom Ryfylketunnelen i løpet av ett døgn

 3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 4. Ka då ittepå skilsmissen?

 5. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 6. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til UiS

 1. Oljepris
 2. Norsk Helikopterservice
 3. Korrupsjon
 4. CHC Helikopter Service
 5. Equinor