Forsøksdykker for Statoil får erstatning

En dykker som var med på Statoils mislykkede forsøksdykk til 254 meter i 2002, får nå erstatning.

Her i kammerkomplekset ved NUI i Bergen fant forsøksdykket i 2002 sted. Dykkerne oppholdt seg i kammerkomplekset i 20 dager.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kampen fram til erstatning har vært lang for den nå 51 år gamle mannen. Mannen er bosatt i Midt-Norge i dag og var tidligere nordsjødykker.

Han var en av 6 dykkere som mente at han ble skadet av forsøksdykket i 2002 som foregikk i kammerkompleks ved NUI i Bergen. For han, som flere av de andre, kom de virkelige skadene først til syne senere. Han er nå kommet til enighet om yrkesskadeerstatning.

LES OGSÅ:

Les også

Frykter at svakt tilsyn vil gi Statoil grønt lys

Les også

Forsøksdykker advarer Statoil mot dypdykking

Bare en aktiv

Forut for dykket i 2002, hadde dykkeselskapene nøye valgt ut dykkere de mente var best egnet til å delta på dykket. De gikk gjennom grundig medisinsk sjekk i forkant, men under dykket gikk likevel mye galt for deltakerne.

Etter forsøksdykket i 2002 er det bare en av deltakerne som i dag er aktiv dykker. Dykkeren som nå har fått yrkesskadeerstatning holdt dykkekarrieren gående til 2009. Han driver også sitt eget dykkefirma.

Fire andre dykkere måtte umiddelbart, eller etter få år, avbryte nordsjødykkingen og gikk over i andre stillinger som følge av det mislykkede forsøksdykket. Totalt regnes det med at seks dykkere fikk skader som følge av dette testdykket.

En av dem var svenske Tony Thørnlund som Aftenbladet skrev om i fjor. Han sa da at han tidligere hadde gjort flere framstøt overfor Statoil som selskapet ikke hadde besvart. Basert på sine egne og andres negative erfaringer fra det som skulle være et kontrollert kammerdykk på land i 2002, advarte han mot at Statoil tar opp operasjonell dykking til 225 meter igjen.


Det siste arbeidsdykket dypere enn 200 meter på norsk sokkel, var på Gullfaks-feltet i 1989. Forsøksdykket i 2002 skulle bekrefte dykkeberedskapen som Stolt-Halliburton Joint Venture hadde for oljeselskapene Statoil, Hydro og Esso, til 360 meter.

Men det klarte dykket altså ikke. Etter dykket ble dykkegrensen satt til 180 meter, mens dykkeberdskapen til 360 meter, som altså ikke lot ser verifisere, ble likevel opprettholdt.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet skrev i 2004 følgende om rørleggingsberedskap og dykking til 360 og 400 meter:

«Når det gjelder dykking ned til 400 meter og særlig oljeselskapenes planer for beredskapsdykk ned til 360 meter, har myndighetene forholdt seg til dette ut fra den felles forståelsen i næringen om at dykking ned til slike dyp kunne gjennomføres på en forsvarlig måte, gitt bruk av kompetent personell samt rett utstyr og prosedyrer.»

Dette skrev departementet til tross for at alle forsøksdykkene som var blitt gjort mellom 250 og 500 meter hadde påført dykkere skader.

I løpet av 2017 ønsker Statoil igjen å dykke til 225 meter. Denne gang også på Gullfaks-feltet.

En fikk penger

Etter dykket i 2002 ble det gitt en samlet kompensasjon fra oppdragsgiverne og arbeidsgiver til en person. Dette bekreftet Statoil i fjor til Aftenbladet.

Statoil uttalte da at selskapet bare hadde tatt imot en forespørsel om kompensasjon fra en dykker som følge av skader under dykket til 254 meter. I 2003 var dykkeren fortsatt sykemeldt som følge av komplikasjoner av dykket. Han måtte senere gi opp dykkerkarrieren.

Statoil har ikke bidratt til å betale ut kompensasjon til andre dykkere som var med på forsøksdykket i 2002 enn denne ene dykkeren.

Noe av hovedproblemet med erstatningsakene for dykkere er at de negative langtidseffektene kan slå ut så lenge etterpå at de vanskelig kan dokumenteres tilbake til et bestemt dykk.

Dette har også vært problemet til den 51 år gamle dykkeren som nå har fått erstatning. Dykkeren ønsker ikke å snakke om saken til Aftenbladet, men han har blant annet fått bistand på veien av Industri Energi.

– Vanskelig kamp

Leif Morten Rasch er nestleder i Offshore dykker unionen (OfU), og jobber som dykkerfaglig konsulent for Industri Energi. Han påpeker at saken har dratt veldig ut for 51-åringen også.

-Generelt opplever vi at sakene om yrkesskadeerstatning tar fra 3 til 7 år. Der 3 år hører til unntakene, sier Rasch som understreker at det i sakene er svært vanskelig å finne fram mot oljeselskapene, dersom selskapene selv ikke kommer med innrømmelser.

– Når det gjelder oljeselskapenes rolle må det her, slik jeg forstår, påvises en grov uaktsomhet for å utløse erstatningsansvar. Det kan vel fort bli utfordrende å påvise grov uaktsomhet når det dykkes etter prosedyrer som er godkjent av norske myndigheter, understreker Rasch.

LES OGSÅ:

Publisert: