– Ikke nok fornybar i Equinor? Vi skal jo øke med 30 ganger

Han har ikke tro på fortsatt årlige milliardutbytter fra vindkraftanleggene. Men fornybarsjef Pål Eitrheim lover stor opptrapping av satsingen.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef for Nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim, hadde en av hovedrollene da selskapet møtte investorer, analytikere og media i London torsdag. Foto: Jon Ingemundsen

 • Erlend Skarsaune
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist

LONDON:

I fjor måtte han bidra fra salen. Nå har fornybarsjef Pål Eitrheim i Equinor akkurat vært på scenen. Han fikk ordet som andremann, etter konsernsjef Eldar Sætre.

For det er særlig fornybarsatsingen Equinor vil løfte fram når de møter analytikere, investorer og media i London. Selskapet har lansert en plan om at de skal minst halvere sin såkalte karbonintensitet til 2050.

Så det vil si at all energien Equinor produserer i 2050, skal ha halvparten av utslippene sammenlignet med i dag. Og da blir fornybar viktig – fordi fornybar energi kan produseres og brukes uten utslipp.

– Fornybar energi blir det viktigste for å nå dette målet, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Andre viktige bidrag skal komme fra effektivisering, karbonfangst- og lagring, hydrogen og hvor mye gass og olje som produseres.

Og da må fornybarsjef Eitrheim levere vekst. Lønnsom vekst. Her viser tall Aftenbladet omtalte onsdag at anlegg Equinor driver innen havvind i Storbritannia allerede kaster godt av seg.

Vindanlegget Dudgeon utenfor østkysten av England leverte rundt sju milliarder i utbytte allerede etter ett år. Og i fjor betalte også verdens første anlegg for flytende vindmøller, Hywind Scotland, utbytte til eierne.

Eitrheim legger ikke skjul på at han er fornøyd med resultatene fra vindanleggene i Storbritannia. Samtidig understreker han at 70 prosent av utbyttet fra Dudgeon kom etter en refinansiering, ti prosent kom etter tilbakesalg av trafostasjonen og 20 prosent kom som en følge av driften.

– Men vi får nå betalt for at vi gikk tidlig inn i havvind i Storbritannia, tok risiko, fikk gunstige betingelser og har utviklet gode prosjekter. Dermed er vi blitt en betydelig aktør innen vind til havs, sier Eitrheim til Aftenbladet.

Nettopp avkastning gjorde at analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank tidligere i uken advarte mot at Equinor skulle investere mer i fornybar energi til fordel for investeringer i olje og gass.

Les også

Eldar Sætre: - Det må skje betydelige endringer

Les også

Equinor åpner for bunnfast havvind på norsk sokkel

– Ikke istedenfor olje og gass

Konsernsjef Sætre understreket i London at satsingen på fornybar nå skjer kjappere enn tidligere anslått. Tidligere har målet vært at 15 til 20 prosent av investeringene skal være innen fornybar til 2030, men nå forventer Equinor at dette bli oppnådd innen to til tre år.

Både Sætre og Eitrheim påpekte at de også ser god lønnsomhet innen fornybar, med marginer opp mot ti prosent og muligheter for å gjøre gode finansielle operasjoner – som milliardutbyttet fra Dudgeon er ett eksempel på, salget av 25 prosent andel i det tyske vindanlegget Arkona for 500 millioner euro et annet.

Selskapet viser også til at det er en annen risiko knyttet til vindproduksjon enn olje og gass. Mens prisene på olje og gass kan variere mye – for eksempel sank prisen Equinor fikk for gass i Europa i siste kvartal i fjor med 31 prosent – har selskapet en satt pris for strøm.

– Investeringen innen fornybar skjer ikke istedenfor olje og gass. Men vi ser på fornybar energi som nye muligheter til å skape verdier, sier Sætre.

Les også

Equinor med milliardfest i britisk havvind

Les også

Equinors vindtall: – Kan dette stemme? Er alle utgifter med?

Les også

Havvind: – Equinor tok risikoen. Nå får de betalt

Nå skal havvind bli industri

Nå skal fornybardelen vokse mest i Equinor. Men samtidig er det noen som lurer på om selskapet satser nok på havvind og sol – og strengt tatt har muligheten til å vokse mer.

Konsernsjef Pål Eitrheim er langt fra enig. Han viser til de lanserte målene om at Equinor skal vokse fra 0,5 GW innen havvind i dag, til 4–6 GW i 2026 og videre til 12–16 GW i 2035.

– Husk på at all havvind i dag er på 30 GW. Vi skal tidoble fram til 2026. Fram til 2035 skal vi bygge ut halvparten av det som finnes i verden i dag, og øke med rundt 30 ganger. For meg er det en ganske offensiv tilnærming, og langt fra for lite, for sent, sier Eitrheim.

Viktige bidrag blir Dogger Bank, øst for Nord-England, som blir verdens største havvindanlegg, og Empire Wind, som skal produsere strøm for New York.

– Med dette går vi fra entreprenør til å bli industribygger. Disse prosjektene vil virkelig løfte selskapet, sier Eitrheim.

Publisert:

Havvind

 1. – Ikke nok fornybar i Equinor? Vi skal jo øke med 30 ganger

 2. Denne engelske badebyen har blitt et senter for havvind

 3. Haugesund Høyre vil gjøre det like lønnsomt å investere i havvind som i olje

 4. Equinor åpner for bunnfast havvind på norsk sokkel

 5. Havvind: – Equinor tok risikoen. Nå får de betalt

 6. Overrasket av Equinors vindsuksess: – Kan dette stemme? Er alle utgifter med?

 1. Havvind
 2. Havvind
 3. Vindkraft
 4. Hywind
 5. Fornybar energi