Mener Statoil bør vurdere å flytte folk fra Oslo

– Statoil må bygge opp arbeidsplasser på Forus på bekostning av hovedstaden, mener Venstre- politiker Per A. Thorbjørnsen.

Publisert: Publisert:

Foto: Lars Idar Waage

 • Birgitte Flote
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Statoil har besluttet å skrinlegge planene om et nytt bygg på Forus. I tillegg vil selskapet avslutte leieavtalen på to av fire bygg som holder til på Forus i dag.

– På tide å samle alt i hovudkontoret på Forus igjen, spør Per A. Thorbjørnsen (Venstre) på Twitter.

Stavanger- politikeren utdyper til Aftenbladet:

– Nå må selskapet ta en ny vurdering på om de skal flytte folk hjem til Forus igjen. Jeg mener de må roe ned satsingen på Fornebu for å markere hvor hovedkontoret ligger. Det innebærer å satse på å bygge opp arbeidsplasser på Forus på bekostning av Fornebu.

– Jeg har forståelse for at selskapet av forretningsmessige hensyn gjør dette. Men det har vært en lang prosess hvor de hele tiden har sagt at de skal bygge, og så kommer et bastant nei.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) mener at Thorbjørnsen har et poeng.

– Statoil må vise at selskapet hører hjemme i Stavanger. Det blir ekstra viktig når de nå dropper nytt bygg. Bygget i seg selv er ikke det viktige, men at kontoret ikke svekkes, men styrkes, sier Stensland.

– Om verden snur er vi klare

Også ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, mener man må passe på at ikke for mye flytter seg til hovedstaden. Han er imidlertid ikke veldig bekymret.

– Det er fortsatt mye som skjer av aktivitet nå. Ting går opp og ned, så jeg ser ikke så mørkt på dette. Planleggingen av bygningen startet da alt var i ferd med å vokse inn i himmelen. Dette er et naturlig grep ettersom behovet ikke er det samme.

Reguleringsplanen for bygget ble enstemmig vedtatt i Sandnes bystyre 12. desember.

– Planen ligger klar, så om verden snur er vi klare, sier han.

– Bygget er ikke det viktigste

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen synes det er synd.

– Bygget var vikig for næringslivet. Et slikt signalbygg ville gjort Forus mer attraktivt og skapt ringvirkninger for byggebransjen.

– Samtidig er satsingen til Statoil viktigere enn selve bygget, så det er ikke nødvendigvis snakk om en nedbygging. Vi tror ikke dette vil redusere Forus sin funksjon som hovudkontor. De reduserer også kapasitet på Fornebu, sier Minge.

Pressetalsmann Morten Eek i Statoil forsikrer at beslutningen om nybygget ikke rokker ved det faktum at Statoils hovedkontor ligger i Stavanger.

– Vi har fortsatt en god og fleksibel kapasitet på nærmere 5000 kontorarbeidsplasser i Stavanger. Det er helt klart at vårt hovedkontor ligger i Stavanger. Slik vil det også bli framover, sier Eek.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

 2. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

 3. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

 4. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

 5. Spania har Europas verste oppblussing av korona

 6. MC-ulykka i Haugesund: Politiet har frigitt namnet på den omkomne

 1. Equinor
 2. Stanley Wirak
 3. Per A Thorbjørnsen