Hvor var Statoil-styret?

Klimabestemor Bente Bakke etterlyste Statoil-styret på generalforsamlingen. Men Statoil-styret har verken plikt til å møte eller lytte til debattene som rulles opp der.

Publisert: Publisert:

Statoils konsernsjef Helge Lund på talerstolen under denne ukens generalforsamling. Foto: Kristian Jacobsen

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

"Og hva med deg, Svein Rennemo, vi ser jo aldri deg. Du går jo i ett med tapetet, nå må du komme fram i offentligheten"? Hvor er Børge Brende, min tidligere partifelle i Høyre og sterkt miljøengasjert? Hvorfor er ikke han her? spurte Bente Bakke, som tidligere har vært stortingsrepresentant for Høyre og nå er i Miljøpartiet De Grønne.

Les også

De vil stanse Statoil

Meldingen var klar fra en bekymret klimabestemor som vil ha et åpnere Statoil.På tirsdagens generalforsamling var hele 13 personer på talerstolen. 10 av dem argumenterte direkte mot Statoils oljesand og ekspansjon i arktiske områder.

I den grad en generalforsamling er offentlig, er den det eneste stedet Statoil kan få direkte innspill fra aksjeeierne.

Ingen møteplikt

Det er imidlertid bare styreleder Svein Rennemo som trenger å være til stede som representant for styret.

Han lyttet til argumentene fra aksjonærene, men gikk dem alle i møte. Etter generalforsamlingen sa han til Aftenbladet at styret skal være varsom med å trå fram i det offentlige og stå fram i mediene.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil kjenner heller ikke til at flere styremedlemmer fant veien til Stavanger Forum. Han forklarer det manglende oppmøte slik:

Les også

Ville ikke spise kanapeer med Statoil

— Det ligger ingen plikt i å møte opp. Det er styreleder som representerer styret på generalforsamlingen og foretar redegjørelse på vegne av styret.- Det er veldig rart og problematisk at et styre som har så stor makt ikke er til stede og lytter. Vi er helt avhengige av at mediene tar tak i de debattene som trekkes opp på generalforsamlingen. I hvert fall når staten og politikerne er så passive som de er, mener Truls Gulowsen i Greenpeace, som var en av dem som holdt innlegg.

Ikke referert

Statoil selv er tilbakeholdne med å slippe fram argumentene som talerne hadde mot for eksempel oljesand og oljeboring i Arktis.

Les også

Statoil fortsetter med oljesand

I Statoils protokoll er de ikke referert. Heller ikke indianerne som sto fram og fortalte at Statoil ødelegger og forurenser livgrunnlaget deres, er nevnt.Ei heller påstandene om at Statoil faktisk kan ha signert avtale med feil indianerhøvding i Beaver Lake Cree.

Praksisen om at styremedlemmer ikke møter er lik i andre store selskap hvor staten har store eierposter, som Norsk Hydro (34 prosent), Telenor (54 prosent) og DNB (34 prosent).

Styreleder i Norsk Hydro, Terje Vareberg, sier til Aftenbladet at Norsk Hydros praksis er sammenfallende med Statoils.

— Hos oss er det vanlig at jeg som styreleder orienterer generalforsamlingen om styrets arbeid. Hvorvidt hele styret skal møte, skjer etter en vurdering av sakene som skal opp på generalforsamlingen. Men så lenge jeg har vært styreleder, har det ikke skjedd, sier Vareberg.

Siler informasjon

Gjennom Statens engasjement i Statoil direkte og via Folketrygdfondet eier det norske folk en andel på 70,6 prosent i Statoil.

På bakgrunn av den store aksjeposten mente jusprofessor og spesialist i selskapsrett Beate Sjåfjell i Aftenbladet tirsdag at det er et demokratisk problem at offentligheten ikke har mer innsyn i hva som foregår i Statoil.

Nå er hun også skeptisk til hva som formidles til styret fra generalforsamlingens innspill.

Les også

Protesterer mot Statoils oljesandprosjekt

— Styreleder skal formidle tilbake til styret, men her kan vi regne med at det blir siling. Styret forholder seg dermed bare til de vedtakene som er fattet, og det tar ikke innover seg de argumentene som er kommet fram på generalforsamlingen. I det hele tatt virker styret veldig lukket og lite åpne for innspill som går i andre retninger enn det styret selv har vedtatt. Dette skyldes nok sannsynligvis også at styret oppfatter signalene fra majoritetsaksjonæren som tydeligvis ønsker business as usual.Styremedlemmens opptreden er én ting. Et større demokratisk problem mener Sjåfjell det er nettopp med statens passive tilnærming til det hele.

— Det er et stort demokratisk problem når vi har et selskap hvor staten er en så stor aksjonær, men hvor staten enten ikke styrer eller styrer i det skjulte. Det er veldig ille at verken statsministeren eller olje- og energiministeren vil gå inn på en debatt om hva vi vil med Statoil, sier hun.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Hegges hårete mål

 2. Helge Lunds lønn stiger, aksjekursen i Statoil synker

 3. Statoilsjefen ikke ønsket på oljeskatthøring

Bente Bakke. Foto: Holm, Morten

Mest lest akkurat nå

 1. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 2. Jakten er i gang: Haaland vil gjøre det ingen nordmenn har greid på tre tiår

 3. Kjørte i 140 km/t i 60-sonen

 4. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 5. Her er oppskriften på gratis blomster neste vår

 6. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger