Vindpark kan blienda mindre

En bit av vindparken, tegnet som en spiss mot nord på feltet nærmest Krågeland, kan bli luket bort.

Ved å kutte ni av 64 turbiner kan Tonstad vindpark bli litt mer spiselig for motstanderne.Sandnesordføreren har fritidsgard på Virak, men vil ikke protestere mot utsikt til noen av turbinene.

  • Hans E. H. Jacobsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I søknaden som skal utdypes på folkemøter på Tonstad 29. januar og Kvinlog neste dag, er det lagt til grunn 3 MW-turbiner fra Vestas. Disse er litt høyere enn Siemens-turbinene på Høg-Jæren og Lista.

Tidligere har utbyggingsselskapet Havgul Clean Energy kuttet ut det nordre feltet etter store lokale protester. Nå foreslår Multiconsult, betalt av Havgul, turbinkutt på Langevassheii og turmålet Havsnuten (661 m.o.h.) for å spare litt urørt natur og sjeldne fugler som tårnseilere, svartender og strandsniper. De ni turbinene ligger riktignok inne i den endelige konsesjonssøknaden. Men reduksjonen er nevnt som kompenserende tiltak.

Synlig for Wirak

Også noen av turbinene ytterst å klippene mot Sirdalsvatnet, der rovfugl stiger på varmluft, kan bli flyttet. Noen vil uansett bli synlige fra Espetveit, Oftedal og på 2,5 km avstand fra Virak der sandnesordfører Stanley Wirak har fritidsgard. Wirak synes vindturbiner er en god idé forutsatt at folk ikke blir plaget av støy, og vil ikke protestere. "Hør mest på de lokale", svarer han i e-post.

En enebolig på Espetveit og 25 for det meste hytter/støler på heia ligger derimot innenfor støysonen på maks 45 decibel. Disse må skjermes, innløses eller så må turbinene flyttes.

Noen av de 150 hytteeierne på Krågeland risikerer skyggekast. Men hyttene der ligger i ytterkant av støysonen. Men turopplevelsene blir ikke like fredelige med nærmeste turbin bare 7-800 meter fra Krågelandsløypa.

Grunneierne fristes med minst åtte mill. i årlig leie. Sirdal kan få vel ti mill. kroner i økt årlig eiendomsskatt de første ti årene. Kvinesdal er stilt i utsikt 1,4 mill. og Flekkefjord 1,2 mill.

Utbyggingen er anslått til 2,2 milliarder kroner. Høringsfristen er 1. mars 2013.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

  2. Usikker på munnbind-rutinen? Du er ikke alene! Her er fasit

  3. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

  4. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

  6. Speilglatt i gata? Her finner du gratis strøsand