Jager terrorlederen med ubemannede fly

Droner er det beste kortet i jakten på Mokhtar Belmokhtar. Men våpenet har klare ulemper, mener eksperter.

Publisert: Publisert:

Mokhtar Belmokhtar, mistenkt for å ha stått bak angrepet i In Aménas, blir nå jaget av ubemannede fly. Foto: Scanpix

  • Aftenbladet.no
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Droner vil være veldig viktige, fordi de er den eneste muligheten man har til å skaffe seg oversikt over et så enormt område med relativt enkle midler. De har imidlertid en viktig begrensning, nemlig at de ikke gir annen informasjon enn det man ser. De sier ikke noe om planer og intensjon. Alt må analyseres, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Infiltrerer nettverk

Dersom vestlig etterretning lykkes i å spore opp Mokhtar Belmokhtar, som er mistenkt for å stå bak angrepet i In Aménas, vil et droneangrep kunne brukes for å likvidere ham. USA har de siste årene brukt denne fremgangsmåten for å drepe en rekke ledere i al Qaida og Taliban.

Les også

2 mill i årslønn for å jobbe i risikoland

— Å bruke droner som et våpen på denne måten, avhenger av etterretning. Man er nødt til å få god informasjon fra bakken, ikke minst for å unngå sivile tap, sier Diesen.Diesen tror vestlig etterretning, med USA i spissen, jobber på høygir med å rekruttere infiltratører og utro tjenere i terrornettverkene. Han tviler på at Algerie vil motsette seg at USA bruker deres luftrom i jakten på terrorlederen.

— Algerie er under angrep uansett, og har et permanent sikkerhetsproblem. De har mer å vinne enn å tape på å bidra, sier Diesen.

Mange sivile drept

Flere hundre sivile er blitt drept av amerikanske droner i Pakistan, Jemen og Somalia de siste ti årene. USA har slått til med droner i flere land uten godkjenning fra lokale myndigheter.

Les også

Truer land som deltar i Mali-operasjonen

Leder Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), tror ikke USA vil se seg tjent med å gjøre det samme i Algerie, fordi reaksjonene vil bli så sterke. Algerie er sterkt opptatt av sin egen suverenitet, noe som blant annet viste seg ved at de ikke tillot utenlandsk innblanding eller assistanse mens gisselaksjonen pågikk.— Regimet i Algerie stoler heller ikke på USA. De kan ikke regne med amerikanerne dersom det skulle bli protester mot regimet, slik det har vært i andre land i regionen under den arabiske våren. De er også redde for å bli oppfattet av sitt eget folk som «i lomma» på USA, sier Lurås.

Les også

Eksperter: - Sikkerhetsopplegget besto ikke prøven

Han er sikker på at amerikanske droner vil bli satt inn i jakten på Belmokhtar, men tror ikke USA vil bruke mye ressurser på å fange ham.

— Enormt område

— Området han kan gjemme seg i, er enormt: Deler av Mali, Algerie, Mauritania, Niger, Libya og kanskje også Tsjad. Amerikanerne har viktige operasjoner i Pakistan, Jemen og Somalia, og jeg tror ikke vi vil se en dramatisk omdisponering av ressurser til Nord-Afrika, sier Lurås.

Han mener det ikke er gitt at USA anser sine egne, vitale interesser som truet i Nord-Afrika - i alle fall ikke på samme måte som de har gjort i stammeområdene mot Afghanistan i Pakistan. Det kan også tenkes at USA ser seg tjent med at europeiske stormakter som Frankrike blir tvunget til å ta mer ansvar i Nord-Afrika.

Lurås mener USA står langt dårligere rustet når det gjelder etterretningsinformasjon i Nord-Afrika enn i Pakistan og Jemen, og tror amerikanerne er prisgitt informasjon fra det algeriske regimet. Tidligere hadde USA stor glede av Muammar Gaddafis diktatur i nabolandet Libya. Nå er denne kilden borte.

Fafo-forsker Morten Bøås mener dronekrigen på lang sikt ikke vil gi de ønskede resultater i kampen mot terror.

— Vi har sett i Afghanistan og Pakistan at bruk av droner i jakten på al Qaida-ledere svekker den lokale legitimiteten til USA og president Obama, sier Bøås.

- Asymmetrisk krig

Han peker på at droneangrep både er folkerettslig ”høyst tvilsom” og har flere andre ødeleggende effekter.

— Det har vært tilfeller av ren feilbombing og angrep som har tatt livet av uskyldige mennesker. Droner bidrar ikke til å øke støtten til USA og andre vestlige land i kampen mot terror. Det er mulig å innkassere kortsiktige militærstrategiske seire ved å bruke droner til å ta ut ledere for militante grupper.

Men i det lange løp er gevinstene tvilsomme. Det er ikke mulig å vinne asymmetriske kriger, der den ene parten er overlegen, med rene militære midler. Det beste beviset er Taliban i Afghanistan. Krigføring med droner er også ødeleggende med tanke på å finne politiske løsninger, sier Morten Bøås.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

  2. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

  3. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

  4. Spania har Europas verste oppblussing av korona

  5. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  6. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris