Ingen rapporter om skadde Statoil-ansatte i Texas

Så langt har Statoil ikke fått inn rapporter om skader på ansatte eller produksjonsanlegg etter at orkanen Harvey traff Texas i helgen, men situasjonen er fremdeles uavklart.

 • Hilde Øvrebekk
  Kommentator
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er fremdeles mye regn, nedbør og flom, særlig i Houston, sier pressetalsmann i Statoil, Erik Haaland, til Aftenbladet.

Han sier at situasjonen fremdeles er uavklart, og at det kan ta noen dager før de får full oversikt over situasjonen.

Les også

Tusener venter på å bli reddet fra vannmassene i Houston

Den omfattende flommen kan få langtrekkende følger olje- og gassvirksomheten. Noen eksperter mener at uværet også vil ramme hele den amerikanske økonomien.

Deler av den sentrale oljebyen Houston fikk gjennom helgen hele 1,3 meter med regnvann. Noen detaljert oversikt over skadene er det umulig å skaffe til veie, ettersom regnet fortsatt pøser ned. Men flere næringer melder om store ødeleggelser.

En rekke olje- og gassinstallasjoner langs golfkysten ble stengt ned og fraflyttet før helgen, både ute i golfen og langs kysten. Produksjonen er delvis lammet, og bensinprisen i USA er ventet å stige betraktelig.

En oversikt mandag morgen viser at oljeproduksjonen er falt med 22 prosent, mens gassproduksjonen er kuttet med 26 prosent.

Stengte Statoil-kontorer

Det var fredag kveld at Statoil besluttet å stenge kontorene i Houston og Austin ut mandag. De har også stoppet den landbaserte boreaktiviteten i Eagle Ford i Texas, og alt ikke-essensielt personell ble sendt hjem.

– Vi har et team i Houston som tar fortløpende vurderinger på hvor lenge kontorene skal være stengt, sier Erik Haaland.

Totalt har Statoil rundt 950 ansatte og innleide personer i arbeid i Texas. Mesteparten har kontor i Houston.

– Vi ønsker at de ansatte holder seg hjemme og holder seg trygge. Det er mange som føler dette på kroppen, men vi har ingen rapporter om noen som har blitt skadet, sier Haaland.

– Dette er et område der tropiske stormer treffer med jevne mellomrom. Derfor har vi jevnlige øvelser på dette.

Aktiviteten i Eagle Ford er også fremdeles stengt ned til været har løyet. Haaland sier at det er ingen rapporter om skader på anlegget så langt.

Han sier at Statoil følger reiseaktiviteten til sine ansatte, og at de har lagt reiserestriksjoner for innreise til regionen.

Enorme nedbørmengder

Etter at orkanen Harvey traff kysten av Texas lørdag morgen, er det meldt om frem dødsfall. To av disse er bekreftet av myndighetene i USA.

Klokken 22 lokal tid søndag kveld, meldte den nasjonale værtjenesten NOAA om en vindstyrke på 15 meter per sekund. Da var stormsenteret rundt 20 mil sørøst for Houston.

NOAA skriver at den katastrofale og livstruende flommen vil fortsette, og de råder folk til å ikke reise inn i området.

I løpet av to døgn har det falt mer enn 365 millimeter nedbør i området rundt Houston.

1,25 mill mistet strømmen

Nesten en tredel av USAs raffinerianlegg ligger i de lavtliggende kystområdene i Texas og Louisiana, områder som først blir rammet av uværet. Søndag kveld ble det anslått at raffinerikapasiteten var kuttet med 2,2 millioner fat om dagen.

Evakueringen av anlegg ute i golfen blir vurdert fra time til time. Mandag var arbeidere fra 105 av de 737 bemannede installasjonene brakt i sikkerhet.

Så langt viser tall fra myndighetene at 1,25 millioner mennesker har mistet strømmen, de fleste nær kystbyen Corpus Christi. Men også mange i innlandet rundt San Antonio.

Shipping

Shippingnæringen merker også ekstremværet, det verste som har rammet kystområdet på 50 år. Konteinerterminaler langs golfkysten, særlig ved Corpus Christi og Galveston, ble stengt fredag da uværet var ventet å slå inn. Vanlig kargodrift er også delvis nedstengt. Ratene på frakt fra golfen til østkysten er gått i været.

Flytrafikken er også rammet av uværet. Rundt 1.400 avganger var innstilt mandag, i tillegg til de 2.000 som ble kansellert i løpet av helgen.

Et selskap som driver med forsikringsanslag ved store naturødeleggelser, sier at kravene trolig vil komme opp mot seks milliarder dollar.

Publisert:
 1. Equinor
 2. Vær
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 4. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 6. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land