Equinor: Russisk prøveskyting kan forsinke offshorehelikoptrene til Norskehavet

Equinor og Petroleumstilsynet (Ptil) bekrefter at de følger situasjonen nøye etter at Russland har varslet at de vil skyte med missiler fra militære fartøyer i Norskehavet.

Aasta Hansteen-plattformen er på plass i Norskehavet. Dette bildet er tatt tidligere ved Stord.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er ikke noe som tilsier at en varslet militærøvelse her vil påvirke aktiviteten ved våre installasjoner, ut fra det vi er kjent med i dag. Vi følger likevel med siden vi har flere felt i området, sier pressekontakt Morten Eek i Equinor til Aftenbladet.

Equinor kan merke flyforbud

Equinor er derfor i dialog og har møtevirksomhet med myndighetene gjennom Petroleumstilsynet og bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som Equinor er en del av.

Russland planlegger skyting med missiler fra militære fartøyer utenfor kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag torsdag, fredag og lørdag denne uken, ifølge Aftenposten. I så fall kan offshoreindustrien i Norskehavet kan bli rammet dersom det i perioder blir innført flyforbud i området.

Det var onsdag ettermiddag fortsatt litt usikkert hvilke tidspunkt flytrafikken kan bli berørt.

– Det som kan skje, dersom flyprogrammet må legges om, er at folk blir stående fast og enten ikke kommer seg ut eller inn fra installasjonene, sier Eek.

Dette har allerede skjedd i forbindelse med Nato-øvelsen Trident Juncture, forteller han. I en kortere periode ble det et par timers forsinkelser på flyginger til og fra Bergen og Florø.

Det er her Russland planlegger å avfyre en rekke missiler over fire dager i neste uke. Øvelsen kommer trolig som et svar på NATO-øvelsen Trident Juncture. Samtidig har de varslet en stor skarpskytingsøvelse utenfor Møre og Romsdal og bedt Norge stenge ned luftrommet.

Installasjoner i Norskehavet

Equnior har flere installasjoner, rigger og produksjonsfartøy på feltene Kristin, Heidrun, Åsgard, Norne og Aasta Hansteen i Norskehavet.

I en melding fra russerne bes Norge stenge av luftrommet over øvelsesområdet. Klassekampen skriver at det tirsdag var møter i en rekke instanser i offshoresektoren for å håndtere situasjonen.

Petroleumstilsynet, som fører tilsyn med sikkerhet, beredskap og arbeidsmiljø i petroleumsindustrien, bekrefter at de er trukket inn i den spesielle situasjonen.

– Vi har fulgt opp meldingen om prøveskyting med russiske missiler i Norskehavet på faglig grunnlag, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet (Ptil) til Aftenbladet.

Ptil har blant annet gitt Forsvaret nødvendig informasjon om norsk olje- og gass-aktivitet i Norskehavet. Det statlige tilsynsorganet ble involvert for kort tid siden.

– Vi har bidratt med informasjon om petroleumsinstallasjonene som er i området, sier Midttun.

– Når ble dere kontaktet og av hvem?

– I løpet av de siste dagene. Ut over dette, er det Forsvaret som håndterer situasjonen, sier Midttun.

Oversikt over felt i Norskehavet. Ikke alle er bygget ut med installasjoner.
AASTA HANSTEEN
ALVE
BAUGE
DRAUGEN
DVALIN
FENJA
HEIDRUN
HYME
KRISTIN
MARIA
MARULK
MIKKEL
MORVIN
NJORD
NORNE
ORMEN LANGE
SKARV
SKULD
TRESTAKK
TYRIHANS
URD
YTTERGRYTA
ÅSGARD
Publisert:
 1. Norsk sokkel
 2. Olje og gass
 3. Forsvaret
 4. Oljeproduksjon
 5. Offshore

Mest lest akkurat nå

 1. Fastleger kan få bøter på inntil 213.000 kroner: – Provoserende

 2. Ukjent kvinne angrep parkert bil med hammer

 3. Vil gjennom­føre nye av­hør av sikt­ede i Tina-saken

 4. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

 5. – Unødig mange tar PCR-test

 6. – Vi kjøpte dette som døds­bo i 2013. Da var det et orden­tlig oppus­sings­objekt