Stavanger-regionen friskner til etter oljesmellen

Stavanger-regionen kan snart være friskmeldt etter oljesmellen for tre år siden. Rundt 15.000 oljejobber gikk med i dragsuget bare i Rogaland.

Daniel Aleksjew og Thomas Marchut isolerer rør i taket i 6. etasje på Atlantic Hotel.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Siden det er tre år til 2020, er det vrient å felle noen endelig dom over ordførerens mål om 10.000 flere jobber. Men det er flere indikasjoner på at arbeidsmarkedet, utenom olje- og gass, er i klar bedring, sier Terje Strøm, sjeføkonom i utredningsbyrået NyAnalyse til Aftenbladet.

Slik er analysen hans for jobbskaping i Stavanger-regionen:

Av 47.000 jobber som er blitt borte i oljenæringen og leverandørindustrien totalt, så tilhører cirka 30-35 prosent Rogaland.

– Det er sannsynlig at cirka 15.000 jobber er tapt fra 2014 til i dag i Rogaland, sier Strøm.

- Oljesmellen har også hatt sine lyse sider

De nye jobbene

Men næringsliv og politikk er dynamisk, og det skjer endringer hele tiden. Konkurser og nedbemanning i oljenæringen kommer samtidig som kommune og stat ansetter folk og gründere starter nye selskaper.

Fjerde kvartal 2016 hadde Rogaland 236.000 personer i jobb sammenlignet med 246.000 to år tidligere. Det betyr 10.000 færre sysselsatte, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå (SSB).

– Dermed kan det faktisk være slik at brutto jobbskaping de siste par årene er 4000 til 6000 likevel, sier Strøm.

LES OGSÅ: Aker Solutions feiret 100 arbeidsplasser med kake

Innovasjon Norge og tiltakspakker fra offentlig hold, har stimulert flere til å satse. Det betyr arbeidsplasser.

– Vi må huske på at det er kommet nærmere 10.000 nye oppstartere og en stor satsing på infrastruktur i regionen i denne perioden, fortsetter han.

Samtidig har svært mange også gått ut av arbeidslivet, enten arbeidsinnvandrere som drar hjem eller eldre arbeidstakere som pensjonerer seg.

I tillegg må en regne med at mange unge forlenger utdanningen så lenge det er dårlige tider.

Nav-sjef Truls Nordahl.
Statoil-kontrakter til Aker Solutions, Kværner og Siemens på fase 2 av Johan SverdrupHartvik (51) søkte på 348 jobber før det klaffet
Regionalt nettverk til Norges Bank spår bedre tider for jobbmarkedet på sørvestlandet.

Strøm minner om at politikere normalt ikke skaper arbeidsplasser, det er det driftige enkeltpersoner og bedrifter som gjør. Men høy oljepengebruk, lav rente og skattekutt gir viktige bidrag, både nasjonalt og regionalt.

– Jeg håper virkelig at man lykkes frem mot 2020. Men husk at markedet og mennesker skaper jobber, mens politikere legger til rette og stimulerer med verktøykassen som er tilgjengelig, sier Terje Strøm, sjeføkonom i utredningsbyrået NyAnalyse.

Nav-sjefen: Mot friskmelding

Nav-sjef Truls Nordahl konstaterer at Rogaland fortsatt har landets høyeste arbeidsledighet, men det er flere tegn til bedring. I tillegg til nedgang i arbeidsløsheten, så øker antall ledige stillinger som lyses ut.

– Veksten i ledige stillinger er relativt sterk, hele 43 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Særlig i januar og februar har veksten vært stor, den er sterkere enn vi har våget å håpe på, sier Nav-direktør Truls Nordahl.

For ett år så han at økningen i arbeidsledigheten var mye høyere enn fryktet, som følge av oljesmellen. Nå gleder han seg over fem måneder på rad med færre varsler om permitteringer og oppsigelser.

– Kombinasjonen av at næringslivet slutter å si opp folk og den sterke økningen i ledige stillinger, er gode tegn. Men vi må ha et par måneder til med denne utviklingen før vi kan friskmelde arbeidsmarkedet helt, sier Nordahl.

Nav-sjefen ber ledige flytte fra RogalandNy rapport: – Fossilt brensel må fases ut raskt
Nøkkeltall arbeidsledighet Rogaland20162017
Helt uten arbeid 16 – 67 år12 450 (4,9 %)12 111 (4,6 %)
Ledige på tiltak1 550 (0,6 %)2 592 (1,0 %)
Bruttoledighet (ledige+tiltak)14 000 (5,5 %)14 703 (5,6 %)
Utlyste stillinger1 5922 280

– Det er fullt trøkk

Også Harald Espedal, styreleder i Lyse og tidligere sjef for Skagenfondene, registrerer at noe er på gang.

– Kommunen får svare for seg, men jeg registrer at det har vært en betydelig aktivitet i det å jobbe internasjonalt mot andre næringer enn olje og gass. Jeg ser også at regionen har gjort en jobb for markedsføre seg for å få fornybarfondet til Stavanger. Der har en brukt stavangermodellen i et samarbeid mellom offentlige og private, sier Espedal.

Han ledet Stavanger-ordførerens rådgivende ekspertgruppe i starten av jakten på 10.000 nye oljejobber.

– Jeg har ikke oversikt over hvor langt de er kommet i arbeidet med å skape 10.000 jobber. Om de klarer det avhenger også av konjunktursituasjonen, men jeg registrerer at det er fullt trøkk på politisk og administrativt nivå, sier Espedal.

Les også

 1. SSB: Arbeidsledigheten ned til 4,2 prosent

Publisert:
 1. Norges Bank
 2. Nedbemanning
 3. Norge
 4. Oljebransjen
 5. Arbeidsmarkedet

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager