Ny rapport: – Fossilt brensel må fases ut raskt

Verden må gå bort fra fossilt brensel som energikilde så raskt som mulig for å forhindre økning i globale temperaturer, ifølge Det internasjonale energibyrået.

ADVARER: Hvis verden skal nå togradersmålet, trengs det en rask utfasing av fossilt brensel og høy økning av CO₂-priser, ifølge rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Foto: David Hecker

 • NTB
 • Atle Andersson
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det internasjonale energibyrået (IEA) og Det internasjonale byrået for fornybar energi (Irena) gikk mandag ut med hver sin rapport om global oppvarming og energi. Begge inneholdt sterke oppfordringer om at omleggingen til lavutslippsteknologi må gå raskere.

Rapportene er utarbeidet i forbindelse med energimøtet i Berlin, der representanter fra nesten 100 land er ventet å delta.

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende og inspirerende at energibyrået nå sier det vi har sagt hele tiden, uttaler Arild Hermstad, stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) til BT.

Les også

125 millioner kroner i gevinst for oljegründere

– Samtidig er det er utrolig flaut for regjeringen. Nå har olje- og energiminister Terje Søviknes i månedsvis mast om at verden trenger vår olje og gass, og så kommer en av hans viktigste sannhetsvitner og sier det motsatte, sier Hermstad.

– Dyrt å vente

De to energibyråene ble bedt om å skissere hvordan man kan nå togradersmålet for global oppvarming.

– Det ville krevd en økning av alle lavutslippsteknologier i alle land som er uten sidestykke, var IEAs svar.

Det vil også kreve en rask utfasing av fossilt brensel, høy økning av CO₂-priser, store endringer på energimarkedet og strenge lover knyttet til energibruk, ifølge byrået.

– Det er viktig å gå i gang med arbeidet raskt. Venter man, blir det bare dyrere å omstille seg i fremtiden, konkluderer IRENA.

Byrået spår at en energiomstilling vil skape flere jobber enn det som hadde gått tapt.

Les også

Oljearbeidere unngår å snakke om helikopterulykke

– Uansvarlig

Arild Hermstad er førstekandidat for MDG i Hordaland, og han mener både regjeringen og Arbeiderpartiet må ta innover seg IEAs klare råd:

– Sannheten er at regjeringen og Arbeiderpartiet ønsker at Norge skal investere hundrevis av milliarder i et veddemål mot at verden skal lykkes med å stoppe farlig global oppvarming. Det er et utrolig uansvarlig og umoralsk veddemål. Vi må heller satse pengene på at vi lykkes med å stoppe global oppvarming, ikke det motsatte, sier han.

Hermstad avviser at en slik snuoperasjon vil få store, negative effekter for det norske samfunnet.

– Det er ikke krise for Norge å fase ut oljeproduksjonen, fordi andre jobber innenfor fornybar energi vil skapes og fases inn når oljejobbene fases ut. Jo lenger vi venter, jo dyrere blir det for Norge, både med hensyn til økonomi, sysselsetting og miljø, sier Hermstad.

Publisert:
 1. Arild Hermstad
 2. Global oppvarming
 3. Fornybar energi
 4. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 5. Terje Søviknes

Mest lest akkurat nå

 1. – Det har gått ut over mye, også mine nærmeste

 2. Angrer etter Brann-bråket: – Jeg skjønner reaksjonene

 3. Eksplosiv økning i salget av julebelysning

 4. De fleste venter til de har hus og stasjons­vogn på stell. Marie og Bjørne tok et helt annet valg

 5. Her kan du søke i Aftenbladets dødsannonser

 6. «Det er på tide å skrote pakkekalenderen»