Oljefondet skulle ut av kullkraft: Står fortsatt med 74 milliarder i kullindustrien

Snart fire år etter Stortingets historiske vedtak om å trekke Oljefondet ut av kullindustrien, har fortsatt fondet 74 milliarder kroner i kullindustrien.

St. Lambertus kirken i landsbyen Immerath i Tyskland blir ødelagt for å gi plass til brunkullutvinning for det tyske selskapet RWE hvor Oljefondet har invester for 1,6 milliarder kroner.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

En gjennomgang som organisasjonene Urgewald, Framtiden i Våre Hender (FIVH) og Greenpeace har gjort av Oljefondets investeringsportefølje for 2018, viser at Oljefondet fortsatt står oppført med investeringer i 32 selskaper som burde vært ekskludert på bakgrunn av Stortingets vedtatte kriterier.

– Tallene lyver ikke. Norge og Oljefondet er fortsatt altfor tungt investert i kull. Norske politikere må handle nå og sette en sluttdato for alle kullinvesteringer, sier Martin Norman, leder for bærekraftig finans i Greenpeace, til Framtiden i våre hender.

Les også

Stortinget har skylden for Oljefondets tap

Vedtok uttrekk i 2015

27. mai 2015 var en gledens dag for de som i en årrekke hadde jobbet for at Oljefondet skulle trekke seg ut av kullkraftindustrien. Da vedtok nemlig Stortinget å trekke ut selskaper med mer enn 30 prosent kull ut i porteføljen ut av Oljefondet.

–Vi er veldig glade for at Oljefondet trekker seg ut av kull. Gratulerer til Stortinget og alle som har stått på. Framtiden i våre hender, WWF, Greenpeace, flere av våre medlemmer og mange andre hasr gjort en kjempeinnsats. Dette er en viktig seier for klima, miljø og helse jublet daglig leder Andrew Preston i Forum for Utvikling og Miljø - et nettverk med 50 norske organisasjoner.

Les også

Oljeprisen stiger etter at Kina og USA nærmer seg løsning på bitter handelskonflikt

Oljefondet er fortsatt tungt inne i kullkraft, blant annet i det tyske kullselskapet RWE som regnes som en av Europas forurensningsverstinger.

74 milliarder kroner

Gjennomgangen som organisasjonene nå har gjort, viser at Oljefondet fortsatt er inne i noen av verdens største kullselskaper. Blant disse er den tyske kullgiganten RWE med 1,39 prosent av aksjene, tilsvarende 1 607 278 113 norske kroner, og Glencore, med 2,03 prosent av aksjene, tilsvarende 9 149 765 118 norske kroner.

Totalt er har Oljefondet verdier for om lag 74 milliarder kroner i kullindustrien. Oljefondet er et av verdens største fond og eier en liten andel i mer enn 9000 selskaper over hele verden - i gjennomsnitt eier fondet 1,4 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden og har investeringer i 73 land.

Les også

Equinor vil presse mer ut av gammel oljekjempe - får forlenget levetid i Nordsjøen

Fondets markedsverdi ligger for tiden på om lag 8900 milliarder kroner.

– Vi forventer at regjeringen belyser disse svakhetene ved kriteriet og foreslår å tette hullene når de denne våren skal vurdere kriteriet slik Stortinget har bedt om, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender til egen nettside i forbindelse med lanseringen av gjennomgangen.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Oljebransjen
 3. Klima
 4. Miljø

Mest lest akkurat nå

 1. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 2. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 3. Halvparten av pasientene med forkjølelse er tre år eller yngre

 4. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 5. Frisk 33-åring. Bør jeg ta influensavaksinen?

 6. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag