Rasmus Hansson har snudd om CO₂-fangst

Miljøpartiet De Grønnes partipisk har fått partitopp Rasmus Hansson til å snu i spørsmålet om CO₂-fangst. Miljøbevegelsen er splittet i synet på den omdiskuterte teknologien.

Publisert: Publisert:

- Vi er mot at Norge bruker så store summer på en løsning som er til for oljebransjen og dens videre eksistens. Satsingen er en effektiv demper for reelle tiltak. Vi er mer opptatt av å redusere oljevirksomheten, sier Rasmus Hansson. Foto: NTB Scanpix

  • Ola Myrset
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Aftenbladet har den siste uken satt søkelyset på Norges satsing på CO₂-fangst og Jens Stoltenbergs månelanding.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) går inn for å avslutte satsingen. Det innebærer en U-sving for partitopp Rasmus Hansson, førstekandidat i Oslo og tidligere profilert generalsekretær for miljøorganisasjonen WWF.

Vil ha forskning

Les også

Den glemte månelandingen

Som WWF-sjef var Hansson nemlig svært positiv til teknologien. I en pressemelding publisert i oktober 2007 skrev han blant annet at Norge burde bli verdensledende innen fangst og lagring av CO₂ og at forskningsinnsatsen på feltet burde dobles.

– Hvorfor har du snudd, Hansson?

– Det er veldig enkelt: Jeg er med i et parti som har vedtatt dette synet, sier Rasmus Hansson til Aftenbladet.

– Så du mener ikke dette personlig?

– Det er et godt spørsmål. Svaret er at jeg representerer det synet partiet har vedtatt.

Hansson utdyper partiets syn:

– Vi er mot at Norge bruker så store summer på en løsning som er til for oljebransjen og dens videre eksistens. Satsingen er en effektiv demper for reelle tiltak. Vi er mer opptatt av å redusere oljevirksomheten, sier Hansson.

– Dessuten opplever vi en stadig mer utbredt forståelse for at denne teknologien ikke kan bli en så viktig løsning som vi trodde.

Les også

Forsker: - Mangel på politisk vilje stopper CO2-fangst

I MDGs arbeidsprogram står det at partiet vil «gå inn for å avslutte det norske CO₂-fangstprogrammet». Ifølge Hansson vil partiet likevel fortsette satsingen på testanlegget på Mongstad, som ble åpnet i fjor og har vært en viktig del av programmet.

– Vi er mot selve Mongstad-prosjektet og fullskala rensing av gasskraftverket der. Men vi har ingenting mot teknologisenteret – vi er positive til forskning, sier Hansson.

Jubel og skepsis

Også i den øvrige miljøbevegelsen er det stor uenighet om CO₂-fangstens betydning i framtiden.

– Karbonfangst er ett av de mest sentrale virkemidlene i klimakampen, og det er vanskelig å se for seg hvordan vi skal nå klimamålene uten, sier Kari Elisabeth Kaski, nestleder i organisasjonen Zero.

– Det er ikke grunn til å avskrive CO₂-fangst som klimatiltak selv om Mongstad-prosjektet har feilet. Skeptikerne er ikke nødvendigvis helt oppdatert på hvor teknologien står, mener Kaski.

Én som er skeptisk til CO₂-fangst, er Greenpeace-leder Truls Gulowsen:

— Som klimatiltak i stor skala er CO₂-fangst fortsatt en våt drøm. Hvis målet er å få utslippene ned fortest mulig, er andre tiltak bedre. Vi kan ikke basere klimapolitikken vår på at dette skal fungere en gang i framtiden, sier Gulowsen, som mener Norge heller bør satse på energieffektivisering, fornybarrevolusjon og å la petroleumsressurser bli liggende på sokkelen.

Les også

Stoltenberg fornøyd med månelandingen

Anders Bjartnes, leder i Norsk Klimastiftelse, er også skeptisk:

– Skal det være noe poeng med karbonfangst, må det tenkes helt nytt. Det hjelper ikke at teknologien er der, for forretningsmodellene synes å være helt dødfødte. Skal dette bli en suksesshistorie, må vi finne metoder for å gjøre det lønnsomt.Han tror blant annet at regjeringen har overvurdert betydningen av kvotepriser på karbonutslipp.

– I en verden med høye CO₂-priser kunne karbonfangst spilt en viktig rolle fort. Men utviklingen har gått i motsatt retning.

Bellona-leder Frederic Hauge er fortsatt svoren tilhenger av CO₂-håndtering:

— Jeg håper sol, vind, vann og andre fornybare energikilder blir store, men det er ingen tvil om at vi trenger CO₂-fangst i tillegg, sier Hauge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stor leteaksjon på sjøen etter mann i natt - hadde svømt i land

  2. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

  3. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

  4. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  5. Leter etter John Olav med full styrke

  6. Publikum lå strekk ut på hver sin matte