Elektrifisering er Norges viktigste klimabidrag

Strømforsyning til de nye oljefeltene på Utsirahøyden kan være et av de mest betydningsfulle norske klimatiltakene på årevis, sier klimaforsker Eystein Jansen. Torsdag kommer svaret fra Statoil.

Publisert: Publisert:

Klimaforsker Eystein Jansen holdt i går foredrag på Arkeologisk museum i Stavanger for et lite, men lydhørt publikum. Etter foredraget var det klimadiskusjon og debatt. Foto: Pål Christensen

  • Tor Gunnar Tollaksen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

klima-1.jpg Foto: Pål Christensen

klima-0.jpg Foto: Pål Christensen

Onsdag kveld inviterte Norges tekniske vitenskapsakademi og vitenskapsakademiet i Stavanger til åpent møte med klimaforsker Eystein Jansen fra Bjerknessenteret for klimaforskning.

Overfor Aftenbladet gjør Jansen det klart at svært mye skal til for at den globale oppvarmingen stabiliseres på to grader, som er satt som terskel for å unngå de verste følgende av klimaendringene.

Vi kommer ikke tilbake til slik det har vært de siste 100 årene på minst 1000 år.

— Muligheten er meget svak. Vi må ha flaks for at dette skal lykkes. I så fall må detvære mindre følsomhet til CO2-økningen i klimamodellene enn det vi har sett. Da kan vi få noen få tiår mer tid på oss. Men vi må ikke tro at ved en oppvarming på to grader, så blir klimaet som det har vært. Vi kommer ikke tilbake til slik det har vært de siste 100 årene på minst 1000 år, sier Jansen.

Menneskene har skylden

Togradersmålet er et internasjonalt mål om å begrense den globale oppvarmingen til to grader. Går temperaturen over dette, blir følgene mer dramatiske og vanskeligere å reversere. For å oppfylle togradersdrømmen, må det være nullutslipp fra rundt 2050-2060 for å stabilisere CO2-konsentrasjonen i atmosfæren.

I september i fjor la FNs klimapanel, IPCC, fram den første delrapporten i den femte klimarapporten. Eystein Jansen var en av de sentrale forskerne i klimarapporten som viste at den langsiktige utviklingen av temperaturen på jorda har økt med 0,85 grader celsius fra 1880 til 2012.

Rapporten konkluderte med at menneskelig aktivitet er den viktigste årsaken til klimaendringene fra 1950 og fram til i dag. Årsakene skyldes for det meste CO2-utslipp.

Gjør ikke nok

I slutten av mars legges del to av FNs femte rapport fram. Den tar for seg effektene av klimaendringene på natur og samfunn. Mens i april legges den tredje delrapporten fram i Berlin som forteller om hvilke tiltak som må til for å begrense klimaendringene.

Her kan det bli foreslått klare tiltak for å redusere CO2-utslipp som kan få mange lands myndigheter til å innse realitetene. For ifølge Jansen, er det i dag, med få hederlige unntak, ingen land som gjør nok for å stagge klimautfordringene.

klima-1.jpg Foto: Pål Christensen

Ingen land gjør nok for å stagge klimautfordringene

— Hva er det viktigste Norge kan gjøre?

— Norge må være en pådriver for globale klimaavtaler. Her fortjener Norge ros i forhandlingene, men vi må gjøre noe mer med egne utslipp, særlig innen olje- og gassektoren og vegsektoren. Her går utslippene stadig oppover, sier Jansen.

Ifølge Miljødirektoratets gjennomgang som ble lagt fram i 2013, gikk utslippene i petroleumssektoren opp 78 prosent mellom 1990 og 2010.

utslippene i petroleumssektoren opp 78 prosent mellom 1990 og 2010.

Elektrifisering av Utsirahøyden

For tiden ruller debatten om elektrifisering av de nye produksjonsfeltene på Utsirahøyden. Elkraft fra land til installasjonene kan være et av de mest betydningsfulle norske klimatiltakene på årevis . Likevel ser det ut til at det bare er Johan Sverdrup-feltet som vil forsynes med elkraft fra land i stedet for fra forurensende gassturbiner.

Les også

Statoil krangler om elektrifisering av Gudrun

Jansen påpeker at klimafornuftige tiltak kan være økonomisk ulønnsomme i enkelte utbygginger, men er samtidig opptatt av hvilke signaler dette sender til omgivelsene, ikke minst når det gjelder å få med fattigere land på internasjonale klimatiltak.

— Skjer det lite med norske klimagassutslipp, svekker det pådriverrollen internasjonalt. Hvis ikke et velstående land klarer å innrette seg til et lavutslippssamfunn, er det vanskelig for andre å tro på visjonen, mener Jansen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  2. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

  3. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

  4. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

  5. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

  6. Øyvind Haukland er død

  1. Klima