Når de krangler, øker oljeprisen

Økte politiske spenninger i verden gir økt oljepris.

Ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un får oljeprisen til å stige.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Oljeprisen begynte for alvor å stige mandag formiddag og nådde en pris på rett over 59 dollar fatet, noe som var den høyeste prisutviklingen siden 2015.

Tirsdag morgen og formiddag vaket prisen i underkant av 59 dollar fatet. I 13.30-tiden tirsdag lå den på 58,79 dollar fatet.

Les også

Oljeprisen på sitt høyeste på over to år

59 dollar fatet

Etter å ha falt noe etter midnatt og tidlig mandag morgen, begynte prisutviklingen å snu rundt klokken 10 mandag formiddag.

Siden da fortsatte prisen å skyte i været, og ved 22.15-tiden mandag hadde den steget med over 4 prosent. Et fat ble da solgt for litt over 59 dollar, noe som er det høyeste prisnivået siden juli 2015.

For øvrig er dette samme oljepris som Totals Martin Linge-utbygging må ha for å gå i balanse.

Geopolitisk usikkerhet

Anders Kobbernagel, oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading, trekker overfor Aftenbladet først og fremst fram reduserte oljelagre særlig i USA, men generelt i OECD-landene som utslagsgivende effekt på økningen i oljeprisen som startet mandag formiddag. Dette var også forventet i tredje og fjerde kvartal.

Les også

Truffet av bolt i hodet på Statoil-plattform

Men på toppen av dette kommer den geopolitiske situasjonen i verden som sender en politisk risiko inn i oljeprisen.

En muntlige opptrappingen i ordvekslingen mellom Nord-Korea og USA spiller inn, det samme gjør det og kontroversielle valget om et fritt Kurdistan som gikk av stabelen mandag. Her har den tyrkiske presidenten truet irakiske kurdere med å stanse all oljeeksport som går via Tyrkia.

Gullfaks C-plattformen i produksjon i Nordsjøen. Økt oljepris, sammen med omfattende kostnadskutt de siste årene, kan få opp aktiviteten i oljenbransjen.

-Vi ser ikke at nivåene kommer til å bli her veldig lenge, men så lenge det er snakk om geopolitiske, uforutsigbare hendelser, kan det over tid påvirke oljeprisen. Men fortsatt er det for mye olje i markedet, og vi tror ikke på en stabil oljepris over 60 dollar fatet, poengterer Kobbernagel.

De geopolitiske forholdene kan altså spille inn framover. Risikoen kan gjenspeiles i økt oljepris, noe som igjen kan påvirke norsk sokkel.

-Dersom markedet setter seg på et høyere nivå enn vi har sett i det siste, kan vi også forvente at dette slår ut i økt aktivitet på norsk sokkel, sier Kobbernagel til Aftenbladet.

Les også

Transocean skroter seks rigger etter oppkjøpet av Songa Offshore

Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.

Tror på økt kjøpelyst

Mens Kobbernagel ser oppgangen først og fremst som forbigående, tar oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til orde for at oljeprisen kan holde seg stabilt høyere.

-Oppgangen vi har sett i det siste, er den mest stabile jeg har sett på lang tid, sier Saltvedt til NTB.

Hun trekker også fram geopolitikk og den tyrkiske presidentens trusler mot irakiske kurdere om å stanse oljekesport som går via Tyrkia som den mest nærliggende årsaken til oppgangen.

Les også

– Det å miste oljejobben gjorde meg sterkere

Videre tror hun at en rekke nyheter over tid fører til at kjøpelysten er i ferd med å komme tilbake i markedet. Noe hun mener kommer til å vedvare framover.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Økonomi
 3. Norsk sokkel
 4. Thina Saltvedt
 5. Nord-Korea

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje