Dette er Erna og Jonas enige om i oljestriden om Lofoten

Statsministeren og utfordreren er skjønt enige om at oljestriden om Lofoten, Vesterålen og Senja avgjøres i forhandlinger etter stortingsvalget.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, avbildet i Oslo onsdag, er begge åpne på at oljestriden om Lofoten, Vesterålen og Senja blir en forhandlingssak etter valget.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rogaland Frp-leder Roy Steffensen sier at tiden for å la Senterpartiet, SV, KrF og Venstre få diktere viktige områder av norsk oljepolitikk bør være forbi.

Som en reaksjon på oppslaget om at en konserntillitsvalgt i Statoil frykter at 100.000 arbeidere vil stå uten jobb om få år dersom det ikke dukker opp nye, store prosjekter på norsk sokkel, har han klekket ut en plan for å få fortgang i den betente oljestriden om Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det innebærer blant annet en avtale med Ap og Høyre allerede før valget, men planen får lunken mottakelse.

Les også

Slik vil oljeglad Frp-topp finte ut småpartiene

– Avgjøres av valgresultat og forhandlinger

Nå svarer Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på hvordan Ap-kompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja vil stå seg over valget og eventuelle forhandlinger om regjeringsmakt.

– For det første mener jeg vi har lagt fram et balansert og godt opplegg som legger stor vekt på varsomhet. Det åpner faktisk for vern i deler av Lofoten, lar deler av Lofoten ligge, men åpner for konsekvensutredning i de områdene som er nærmest der det i dag er aktivitet. Det mener vi er et godt forslag. Det står i vårt program. Det går vi til valg på, og det vil vi stille med i forhandlinger med de vi skal sitte i regjering med.

– Og så kommer Sp med tvert nei og SV med tvert nei og så videre?

– Ja, men disse spørsmålene avgjøres ikke av «tvert nei». Det avgjøres av valgresultat og forhandlinger. Ap vet at vi, med vår oppslutning, skal få gjennomslag for mye politikk i en regjering, og så vet vi at vi må forhandle om politikk for å bli enige, og det er vi godt rustet til, sier Støre til Aftenbladet.

Statsminister Erna Solberg (H) avbildet på valgturné i Rogaland.

Erna: – Vi må alle være ærlige

– Problemet med Ap-kompromisset er hva de etterpå da skal kompromisse om. Det kunne vært en gyllen løsning som et grunnlag for å starte noe, men det blir det ikke, sier statsminister Erna Solberg (H) til Aftenbladet.

– Støre sier kort fortalt at dette kommer an på styrkeforholdet etter valget og at det er en forhandlingssak. Hvilket signal sender han da?

– Vi må alle være så ærlige og si at det er et forhandlingsspørsmål, og det tror jeg ikke noen av oss kan si noe annet. Men vi har en veldig tydelig olje- og gasspolitikk som dreier seg om at vi skal lete etter mer olje rundt omkring, og vi vil ha en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, svarer Høyre-lederen.

– Jeg har alltid sagt at den konsekvensutredningen skal være reell. Det kan jo være at vår konsekvensutredning, når den er ferdig, kan konkludere med at på noen områder her skal vi ikke utvinne olje eller gass. Vi kan også se for oss veldig strenge vilkår som landbasert aktivitet og subsea-aktivitet, sier hun.

– Hovedutfordringen med Lofoten, Vesterålen og Senja er at det ligger midt i der hvor infrastrukturen kan utvikles. Det blir «et hull» hvis du ikke utvikler der med hensyn til gassrørledninger, utnyttelse av ressursene og så videre. Det betyr at du må velge litt andre løsninger på utvinning der enn lenger nord. I tillegg er utfordringen den at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke får ta del i de arbeidsplassene og utviklingen som da vil komme. Og så er det veldig lovende områder, sier Solberg.

– Vi mener jo at for olje- og gassnæringen i Norge er det viktig å ha gode leteområder å lete etter mer olje og gass i, sier hun.

Les også

 1. – Småpartiene kan glemme å stille ultimatum om nedbygging av oljå

 2. Ekspert: Global oppvarming er lønnsomt for Norge de neste 50–60 årene

 3. Frykter han ser slutten på Statoils gigantprosjekter i Norge

 4. - Vi skal knuse oljeindustriens våte Lofoten-drøm

Publisert:
 1. Lofoten
 2. Roy Steffensen
 3. Oljepolitikk
 4. Erna Solberg
 5. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

 1. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 2. Magne surfer på en ustabil kobberlinje

 3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 4. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 6. Staten kan ikke betale for alt