Raser mot regjeringens oljeoffensiv

– Dramatisk utvidelse av letearealene.

Olje- og energiminister Terje Søviknes brenner etter å komme i gang i med storstilt oljeleting i Barentshavet. Foto: Fredrik Refvem

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Regjeringen bryr seg verken om argumenter for klima, natur, fiskeri eller økonomi når de stadig kjører på med mer oljeboring, mener Helga Lerkelund, fagrådgiver i Naturvernforbundet

– Denne utlysningen er en dramatisk utvidelse av letearealer på norsk sokkel, som går langt utover definisjonen av et modent område. I Barentshavet finnes det kun én oljeplattform i dag. Likevel forsøker regjeringen å definere nærmest halve Barentshavet som et modent område, sier Lerkelund.

Les også

Barentshavet kanskje dobbelt så oljerikt som Nordsjøen

Les også

Ingen garantier for lønnsomhet i Barentshavet

87 nye blokker

Regjeringen har utlyst 87 blokker i årets tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO). Bare i Barentshavet er det 53 blokker, den største utlysningen noen gang.
TFO-utlysningene gjelder «modne» områder med kjent geologi og infrastruktur.

TFO 2017 omfatter forhåndsdefinerte området med til sammen 87 blokker. Av disse ligger 34 i Norskehavet og 53 i Barentshavet. Utvidelsen omfatter blant annet blokker vest i Norskehavet og områder ved funnene Wisting, Alta og Gohta i Barentshavet.

I 2003 ble ordningen med tildeling av utvinningstillatelser i forhåndsdefinerte områder (TFO) innført for å påvise og utvinne lønnsomme ressurser i modne områder før infrastrukturen blir stengt ned. De forhåndsdefinerte leteområdene omfatter alt modent areal på sokkelen som oljeselskapene kan søke på.

Les også

Dødsulykke kan føre til ny utsettelse for Martin Linge-plattformen

Les også

– Dødsfall på verft i Sør-Korea uakseptabelt

Regjeringens bærebjelke

– Å tilby oljeselskapene nye letemuligheter i et forutsigbart og høyt tempo er en bærebjelke i regjeringens petroleumspolitikk. Utvidelsen av TFO-området for TFO 2017 er den nest største noen gang og den største som har vært i Barentshavet. Dette er avgjørende for god ressursforvaltning, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

– Utlysningen av TFO 2017 viser at vi følger opp regjeringens petroleumspolitikk og havstrategi. Utvidelsen vil bidra til økt sysselsetting, aktivitet og verdiskaping fra våre havområder, fortsetter han.

Søknadsfristen 1. september, og tildeling ventes å skje i løpet av første kvartal 2018.

Publisert:
 1. Norsk sokkel
 2. Barentshavet
 3. Terje Søviknes
 4. Norskehavet
 5. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. Wirak om Veldes havneplaner på Lauvvik: - Ikke et forsøk på å tre noe over hodet på noen

 2. Åse ble den første av 92.000 som skal massevaksineres

 3. Åtte fikk bot på E39 på Tasta

 4. Hvorfor står det kroatiske firmabiler utenfor et hotell på Lura?

 5. FHI vurderer ny vaksine­strategi. Disse tre endringene kan få oss raskere i mål

 6. Tre menn dømt for å ha blåst luft i kamerat