"Oljefest i Lofoten er en myte"

Tusenvis av nye arbeidsplasser og ny giv for Nord-Norge hvis det blir full fart i oljeutvinningen er en myte, sier miljøvernminister Bård vegar Solhjell.

Publisert: Publisert:

Det er en myte at oljeindustrien kan redde Nord-Nrge, sier mljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Foto: Joakim S. Enger

— Det er en myte at oljeindustrien kan redde Nord-Norge, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til NRK.

Ulike tall og analyser

Det anslås at en oppstart av oljevirksomhet i Lofoten eller Vesterålen kan gi i overkant av 1000 arbeidsplasser. Det er hovedkonklusjonene i rapporten skrevet på oppdrag fra organisasjonen Lederne som ble presentert i juni i år.

Lederen for North Energy Erik Karlstrøm sier at oljevirksomhet i Nord-Norge kan bety 14.000 nye arbeidsplasser innen 2030

Bedre med fisk og turisme

En ny rapport som regjeringen har laget, viser at fiskeri- og turistnæringen i Nord-Norge kan gi en omsetning på 55 milliarder og tusenvis av nye arbeidsplasser frem mot 2030, i følge Dagbladet.

10.000 nye arbeidsplassre i fiskeriene alene, er fullt mulig innen 20 år, i følge regjeringens rapport.

Solhjell mener dette viser at antallet potensielle arbeidsplasser er mange ganger høyere innen fiske og turistnæringen.

5500 arbeidsplasser i nord

En Iris-rapport fra mars i år, utført på vegne av Norsk Olje og Gass, viser at Nord-Norge i dag har 5500 personer sysselsatt i selskaper som i større eller mindre grad leverer til oljerelatert virksomhet.

Foreløpig er Nordland i førersetet i nord med 2700 arbeidsplasser knyttet til oljå. Tilsvarende tall for Troms og Harstad er 1380 og 1430. Til sammenligning har Forus alene 20.000 arbeidsplasser relatert til oljenæringenk, av totalt 40.000. Rogaland topper for øvrig statistikken med 53.120. Det blir ikke en ny epoke for Nord-Norge selv om det blir fullt trøkk på oljeutvinning i nord. Det er bare oljeindustriens retorikk, mener han.

Statoil er uenig

Statoil er uenige med miljøvernministerens analyse:

— All erfaring viser et olje og gassintekter førrer til økte inntekter til kommunene, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby til NRK.

Les også:

Publisert: