På feil side av gavepensjonen

Mekaniker John White er akkurat gammel nok til å få Statoils gavepensjon. Kollega Bjørn Jakobsen på Heidrun-plattformen mangler noen uker.

Publisert: Publisert:

Mekaniker John Wright, til venstre, forteller om arbeidet med å fikse på kompressoren til Steffen Ellingsen og plattformsjef Ann-Cathrine Holmen. Wright er innenfor gruppen som fremdeles kan ta ut Statoils gavepensjon. Foto: Bent Ramberg

Denne artikkelen er over syv år gammel

Dønningene bølger langsomt mellom plattformbeina ute i Norskehavet. På Heidrun er produksjonen stengt for å få unnagjort nødvendig vedlikehold. I et trangt rom gir mekaniker John White og kollegaene en kompressor en overhaling.

Hverken White eller flere andre Statoil-ansatte på Heidrun-plattformen legger skjul på at kuttet i pensjonsordningen er et hett tema.

Les også

Sokkelarbeidere får ikke hjelp fra Statoil

For de skal ikke lenger ha muligheten til å gå av med full pensjon fra fylte 62 år. Den såkalte gavepensjonen kuttes, men en overgangsordning gjør at endringen først trår i kraft fra 2016.White er akkurat gammel nok til å gå klar av endringen.

— Jeg har ikke bestemt meg helt. Men sannsynligvis går jeg av, sier White.

Bom med fire uker

Men selv om endringen ikke får betydning for ham, liker ikke White hvordan Statoil-ledelsen har gått fram i saken. For han ser at det rammer gode kollegaer.

Bjørn Jakobsen er fire uker for ung til å ha rett på gavepensjon.

— Hva jeg mener om det? Da jeg begynte i Statoil, var pensjonsordningen en del av avtalen. Så jeg er mildt sagt ikke fornøyd. Folk må holde avtaler, sier Jakobsen.

Skiller

Inne i kontrollrommet sitter Svein Arvid Olsen og ser på en rekke skjermer. Han er hovedtillitsvalgt for Lederne på Heidrun-plattformen, og han sitter også i styret sentralt i fagforeningen for ledere blant teknisk ansatte.

— Veldig mange her ute reagerer. Vi ser at konsernledelsen beholder sine egne ordninger, mens vi blir avspist med en ordning som setter et klart skille mellom hvem som får være med og hvem ikke, sier Olsen.

Han har jobbet i Statoil siden 1980, og peker på at de ansatte har måttet kjempe seg til mange av godene de i dag har. Gavepensjon har vært et av dem.

— Når man går døgnskift, oppleves det urettferdig ikke å kunne gå av mens man ennå er frisk. Denne endringen betyr at mange blir presset til å jobbe til de er 65 år. Jeg tror det kan føre til at flere vil bli sykmeldt på grunn av belastningen med denne jobben, sier Olsen.

Klikk her for å følge Aenergi.no på Twitter!

Publisert: