Rigg kollapset på Maersk-felt

De ansatte måtte evakueres i livbåter da det ene beinet til den flunkende nye riggen «Rumailah» fra Gulf Drilling kollapset.

Publisert:

riggkart.jpg

For to dager siden måtte riggen Rumailah utenfor Doha i Qatar evakueres da det ene oppjekkbare beinet skapte bekymring. De involverte selskapene la først lokk på saken da Aftenbladet tok kontakt mandag.

Nettversjon Qatar.jpg

Riggen står på feltet Al Shaheen. Feltoperatør på stedet er danske Maersk Oil. Både livbåter og mannskap skal ha havnet i vannet da beinet til riggen som ble bygget i 2014 kollapset.

La lokk på ulykken

Maersk Oil bekrefter tirsdag at det har vært en hendelse.

— Vi støtter Gulf International Drilling som eier og operer riggen Rumailah. All personell kom seg uskadd fra hendelsen, og det samme gjelder fasilitetene på Al Shaheen. Utover dette henviser vi til Gulf International Drilling for kommentarer, sier Daniel Canty som er Maersk Oil sin internasjonale pressekontakt.

All mannskap måtte evakueres da riggen Rumailah kollapset utenfor Doha i Qatar. Foto: Privat

I en pressemelding, som Gulf Drilling har publisert via børsen i Qatar tirsdag morgen, kommer det frem at riggen Rumailah må inn til Nakilat-verftet for reparasjon etter en "punch through incident" på søndag.

Reparasjonene vil ta noen måneder. I følge Gulf Drilling skal ingen personer ha blitt skadet under hendelsen, og alle skal ha blitt evakuert på en trygg måte.

Det ene beinet til den relativt nye riggen Rumailah kollapset på søndag. Foto: Privat

I følge informasjon som Aftenbladet har fått tilgang til, skal riggen nylig ha kommet ut fra verftet etter en overhaling og diverse reparasjoner. For to måneder siden ville ikke beinet jekke opp, og hele jekke-systemet skal ha blitt overhalt.

Riggen er en såkalt «lift boat», det vil si at den et selvgående, oppjekkbart fartøy med stort åpent dekk med plass til utstyr og forsyninger til støtte for ulike offshore-operasjoner.

Gullfeltet til Maersk

All mannskap måtte evakueres da riggen Rumailah kollapset utenfor Doha i Qatar. Foto: Privat

Det gigantiske Al-Shaheen-feltet utenfor Qatar er svært viktig for Maersk Oil. I 22 år har danskene hatt en lukrativ avtale som operatør for feltet. Men i 2017 går avtalen ut og oljestaten invitert internasjonale olje— og gass-selskaper til å by på sitt største oljefelt.I 2014 kom 34 prosent av Maersk Oils samlede oljeproduksjon fra Al Shaheen-feltet, skriver danske medier.

Maersk produserer over en tredjedel av Qatar daglige oljeproduksjon , rundt 300.000 fat olje per dag.

Gulf drilling International ble etablert i 2004, og har 60 prosent av boremarkedet i Qatar, ifølge Wikipedia.

Publisert: