Åtte menn vil bli leder for oljefondet

Verdens største statlige investeringsfond, oljefondet, er på jakt etter ny leder, og åtte menn kan tenke seg å sitte på toppen av den gigantiske pengebingen.

Yngve Slyngstad (t.v.) gir seg som leder for oljefondet, og sentralbanksjef Øystein Olsen har nå åtte menn på listen over dem som håper å overta. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Yngve Slyngstad, som har ledet Statens pensjonsfond utland i tolv år, varslet i fjor høst at han gir seg.

Fondets verdi passerte da 10.000 milliarder kroner, og sentralbanksjef Øystein Olsen startet letingen etter en etterfølger.

Nå foreligger søkerlista, som inneholder åtte navn, alle menn, ett av dem unntatt offentlighet.

Grande favoritt

Blant dem som skiller seg ut på søkerlista, er oljefondets nåværende viseadministrerende direktør Trond Grande (49), som har vært Slyngstads høyre hånd siden 2011.

– Trond Grande ville neppe ha søkt jobben hvis han ikke hadde blitt forespeilet at han ville få den. Det vil være et trygt valg, han er en god administrator, sier førsteamanuensis Espen Henriksen ved BI til E24.

Den yngste på lista er 30 år gamle Jake Tai fra Singapore, som er oppført som senior consultant i Financial Services Advisory.

Gjengangere

Salgssjef Yngvar Willy Andersen fra Askøy er et ubeskrevet blad i finansverdenen og markerte seg sist i mediene med leserinnlegg mot bompenger i lokalavisa Askøyværingen.

Den eldste søkeren er 64 år gamle Thorbjørn Gaarder (64), som er en gjenganger på søkerlister til toppjobber og tidligere blant annet har søkt på stillingen som politimester i Oslo og generalsekretær i Norges presseforbund.

52 år gamle Pål Renli, som er daglig leder i firmaet Rentech og oppgir tittelen senior investments project manager har også søkt på stillingen, det samme har regissør Anders M. Halberg, som er bosatt i Storbritannia og avdelingsdirektør Olav Bø (45).

Publisert:
  1. Statens pensjonsfond utland
  2. Olje og gass

Mest lest akkurat nå

  1. Såpeglatte veier i distriktet: – Alt mannskap er ute

  2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

  3. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

  4. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

  5. Alle ansatte ved pandemi­posten på SUS må i karantene

  6. Smitte i to barnehager i Stavanger