- Oljeplan kan bli milliardsluk

Olje— og energiminister Tord Lien vil tømme den norske oljetanken. Klimaforkjempere raser, mens klimaminister Tine Sundtoft tror en internasjonal karbonpris kan stoppe Liens oljedrøm.

Publisert: Publisert:

Rasmus Hansson mener Norge kan tape milliarder på å satse på oljekortet. Foto: Pål Christensen

  • Tor Gunnar Tollaksen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Alle skjønner at vi ikke kan stenge igjen oljekranene over natten. Norge er en oljenasjon som tar klima på alvor. Nettopp derfor jobber vi for internasjonale karbonpriser, sier klimaminister Tine Sundtoft til Aftenbladet.

- Er det realistisk i et klimaperspektiv å utvinne alle de kjente norske oljeressursene?

— Det er ingen tvil om at vi trenger å øke merkbart innen fornybar, men jeg tenker at dersom vi er ansvarlige og får på plass en avtale på karbonpriser, er det langt fra sikkert at det som er tilgjengelige ressurser på den norske sokkelen er lønnsomt å utvinne, sier Sundtoft.

Les også

Turbo-Tord vil tømme sokkelen

— Kan tape milliarder

Mens FN har sagt at trefjerdedeler av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende, varslet Tord Lien i Adresseavisen i onsdag at han vil gi full gass når det gjelder produksjon fra norsk sokkel.

— Vi må huske på at vi uansett skal slite hardt med å opprettholde oljeproduksjonen på 90 prosent av dagens nivå, og jeg mener det er plass til norsk oljeproduksjon innenfor togradersmålet, sa Lien og fortsatte:

— Gass er dessuten en del av løsningen fordi den erstatter kull. Det samme er økt bruk av CO2-fangst som brukes i altfor liten grad i dag.

— Å pøse på med enda mer penger inn i olje og gass kan bli den største feilinvesteringen Norge har gjort. Milliardinvesteringer kan bli verdiløse med et pennestrøk dersom verden får på plass en global klimaavtale, sier Rasmus Hansson, som mener Liens uttalelser viser at Frp ikke forholder seg til klimavitenskapen.

- Ingen grunn til å rope høyest

Cicero-forsker Asbjørn Torvanger understreker at Norges produksjon av olje og gass bare utgjør omlag tre prosent av den internasjonale produksjonen. Likevel mener han at det Norge gjør er viktig i et globalt klimaperspektiv.

— Selv om Norges produksjon er forholdsvis liten, dreier det seg mer om en fordeling om hvem som skal utvinne fossile ressurser under et globalt karbonbudsjett. Her er det nok litt vanskelig for Norge å argumentere for at vi skal utvinne mer, mens vi samtidig sier at Kina og India for eksempel ikke skal få utvinne kull.

Dersom noe land får utvinne mer, betyr det også at andre land må redusere. Norge har vel ingen grunn til å rope høyest her, når vi ser på hvor rike olje- og gassressursene har gjort oss, påpeker Torvanger.

- Styrer mot stupet

Signalene fra Lien er forstyrrende toner i klimaforkjemperes ører.

— Hvis vi skal nå målet om ikke å overstige en tograders temperaturøkning, må mesteparten av det vi i dag har funnet bli liggende under havbunnen. Fortsetter vi i dagens tempo med å hente ut olje og gass, styrer vi mot seks graders temperaturøkning, sier Janne Stene, leder for Bellonas energi og klimaarbeid.

Hun kjøper ikke Liens argumentasjon om at økt oljeutvinning passer som hånd i hanske med å takle klimautfordringene og redusere klimagassutslippene.

— Økt forbruk gir økte utslipp. Vanskeligere er det ikke, sier Stene.

Da FNs klimapanel la fram sin tiltaksrapport i april, slo klimapanelet fast at det fram mot 2050 må til betydelige reduksjoner i karbonutslippene dersom verden skal nå målet om holde den globale oppvarmingen under to grader.

Panelets ledere pekte også på at det måtte skje store forandringer i verdens energibruk,

— Vi kan bare gi eksempler på hva som er ulike scenarioer, men det er helt klart at den fossile industrien må være en del av løsningen. Her er det også klart at selskapenes aksjeeiere må involveres, sa Rajendra K. Pachuri til Aftenbladet.

Han er leder i FNs klimapanel.

På kollisjonskurs med klimavitenskapen

Torsdag behandler Stortinget MDGs forslag om å stanse neste runde med oljeleting. Partiet mener det allerede er funnet mer olje og gass enn det som kan hentes opp.

— Ethvert parti som ønsker å ta reelt klimaansvar, kan ikke annet enn å stemme for vårt forslag. Den grunnleggende utfordringen er klimaeffekten av all oljen og gassen Norge eksporter. Vi må også merke oss at KrF i praksis fult ut støtter Liens oljekjør, og at heller ikke Venstre vil begrense ny oljeleting i den siste konsesjonsrunden. Både Venstre og KrF er dermed forsatt lojale mot fortsatt massiv oljesatsning i Norge, sier Hansson.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

  2. Sivilisert debatt viser forskjellen på Trump og Biden

  3. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

  4. Ung kvinne knuste rute i Stavanger sentrum

  5. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

  6. «Stavangermannen som formet det sosialdemokratiske Norge»