Elektrisk milepæl: Nå drives Johan Sverdrup med strøm fra land

Oljeminister Kjell-Børge Freiberg fikk tirsdag æren av å skru av de midlertidige generatorene, og «Europas viktigste industriprosjekt» skal nå drives av landkraft de neste 50 årene.

– Industriell kunst, sier en leken og tydelig begeistret Kjell-Børge Freiberg etter sin første tur offshore.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Gigantutbyggingen 14 mil vest for Stavanger blir et av feltene med lavest klimautslipp i verden, og skal drives helt uten bruk av fossile brensler. Tirsdag formiddag var olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på sin første tur offshore som oljeminister - og det var ikke hvilken som helst oppgave statsråden fikk på jomfruturen.

– Det føles veldig spesielt, nærmest overveldende. Betydningen dette feltet har for norsk oljeproduksjon og velferd er helt enorm, sier oljeministeren til Aftenbladet.

DER var Johan Sverdrup drevet av kraft fra land, ved hjelp av oljeminister Kjell-Børge Freibergs tommel. Noen øyeblikks stillhet fulgte, før jubelen brøt løs blant de skuelystne plattformarbeiderne.

Freiberg fikk slå av de fire midlertidige generatorene, og stillheten i etterkant markerte starten på mer enn 50 år med strøm fra land for Johan Sverdrup. Hundrevis av oljearbeidere var vitne til seansen, og fikk servert kake og kaffe av driftsdirektør Jez Averty fra Equinor i etterkant.

– Dette er en stor dag for Equinor og Johan Sverdrup-partnerskapet, og da er det spesielt hyggelig å få hjelp fra statsråden med denne siste etappen for å få strøm fra land på plass, sier Averty.

Rundt 2400 arbeidere jobber på plattformene nå i utbyggingsfasen – vanligvis rundt 800 i tre skift. I driftsfasen skal det være om lag 200 personer på plattformene
Noe spøkefullt meldte olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg at han hadde tatt på en spesialdress for oljeministere som ikke krøller seg, selv i overlevelsesdrakt. Her sitter Freiberg sammen med Jaz Averty, som er driftsdirektør for Equinors felt sør i Nordsjøen

Averty er driftsdirektør for Equinors felt sør i Nordsjøen, og sier strømforsyning fra land til Johan Sverdrup er i tråd med selskapets mål om forbedringer på klima og norsk sokkel fremover.

– Med antatte ressurser på opptil 3,2 milliarder fat og en produksjonshorisont på mer enn 50 år, er det viktig at produksjonen fra Johan Sverdrup blir så effektiv som den kan bli med minst mulig utslipp, sier Averty.

Les også

Slik får regjeringen 43 milliarder kroner mer fra Eldar Sætre og de andre oljefolkene

Jonas Forestrønen (22) har jobbet på Johan Sverdrup i et år og sitter på boredekket. Vanligvis sitter det to mann her, men tirsdag ble 18–20 stykker presset inn i det lille rommet. - Ministeren spurte meg litt om hvordan jeg jobber med boreutstyret her. Det er veldig mye nytt og fint her, sier boredekkarbeider Forestrønen

Kraft fra land kutter utslipp tilsvarende 230.000 personbiler i året

Det er ingen tvil om at Johan Sverdrup er Equinors juvel –den foreløpig siste gigantutbyggingen på norsk sokkel i overskuelig framtid. Nå er det nærmere ett år til feltet begynner å produsere. Da Aftenbladet besøkte utbyggingen i august, sa Margareth Øvrum i konsernledelsen at hun ikke ville nøle med å si at Johan Sverdrup var det «viktigste industriprosjektet i Europa».

Tirsdag klarte oljeminister Freiberg knapt styre sin begeistring for utbyggingen, og var tydelig blitt varm i trøyen etter en knapp måned i ministerstolen.

– Dette kan jeg like. Å møte de ansatte som jobber her er utrolig hyggelig, og jeg har lært veldig mye i dag. Dette er teknologi i ordets rette forstand - industriell kunst, sier Freiberg.

– Hvorfor er strøm fra land så viktig?

– Fordi alternativet er mye mer forurensende. Jeg håper Norge kan fungere som en inspirasjon for andre land med dette prosjektet. Vi er gode, og vi skal bli enda bedre, sier oljeminister Freiberg.

Johan Sverdrup-feltet fikk også kjenne på regnbygene tirsdag formiddag.

Johan Sverdrup vil produsere opptil 660.000 fat per dag, med en balansepris under 20 dollar per fat og med CO2-utslipp på 0,67 kilo per fat. Rundt 2400 arbeidere jobber på plattformene nå i utbyggingsfasen – vanligvis rundt 800 i tre skift. I driftsfasen skal det være om lag 200 personer på plattformene. Ifølge Equinor bidrar kraft fra land til 460.000 tonn CO2 mindre utslipp per år, tilsvarende utslipp fra 230.000 personbiler hvert år.

En annen effekt av landkraftløsningen er at også arbeidsmiljøet blir betydelig bedre når støyen og de lokale utslippene fra generatorene.

Hundrevis av oljearbeidere på Johan Sverdrup var med på startskuddet for strøm fra land tirsdag.
Les også

Equinors oljeutbygginger er blitt 30 milliarder billigere

Legger til rette for strøm på resten av Utsira-høyden

Landkraftanlegget som nå har kommet i drift i første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen har en kapasitet på 100 megawatt (MW), og er konstruert for drift av produksjon på opptil 440.000 fat per dag. I andre fase, med oppstart sent i 2022, vil kapasiteten på landkraft-anlegget utvides med 200 MW - til sammen 300 MW. Med dette vil Johan Sverdrup legge til rette for at andre felt på Utsirahøyden - Edvard Grieg, Gina Krog og Ivar Aasen - får kraft fra land.

Oljeminister Kjell-Børge Freiberg fikk omvisning rundt på plattformen tirsdag ettermiddag, og var tydelig imponert av det han så.

En rekke leverandører i flere land har vært involvert for å forsyne Johan Sverdrup med strøm i første fase: ABB har levert selve HVDC-anlegget til de to omformerstasjonene på land på Haugsneset ved Kårstø og ute på feltsenteret på Johan Sverdrup. Aibel har hatt ansvaret for å tilrettelegge og bygge selve omformerstasjonen på Haugsneset. Aker Solutions prosjekterte og Samsung Heavy Industries bygget stigerørsplattformen. NKT produserte og installerte de 200 kilometer lange strømkablene fra Haugsneset ut til feltsenteret.

Med tilførsel av landkraft blir Johan Sverdrup til et av de mest karboneffektive feltene i verden. Bildet er fra i sommer.
Publisert: